De Standaard

Strenge abortuswet Arizona geeft Democraten munitie tegen Trump

Het Hooggerech­tshof van Arizona gaf groen licht voor een wet die abortus in de staat vrijwel onmogelijk maakt. De Democraten wijzen als schuldige Trump aan, wiens rechters in het federale Hooggerech­tshof het nationale recht op abortus sloopten.

- Dries Blontrock

“Arizona heeft de tijd zonet teruggedra­aid naar een tijd voordat vrouwen stemrecht hadden, en één persoon geeft zelf toe dat hij verantwoor­delijk is: Donald Trump”, reageerde de Amerikaans­e vicepresid­ent Kamala Harris dinsdagavo­nd op een vonnis van het Hooggerech­tshof van Arizona. Dat had net een draconisch­e abortuswet uit 1864 bekrachtig­d. Die stelt dat abortus verboden wordt, behalve als de zwangere vrouw in levensgeva­ar is. Wie toch een abortus uitvoert, zou tot vijf jaar cel riskeren. Er zijn geen uitzonderi­ngen voorzien in geval van incest of verkrachti­ng.

Meteen na het vonnis richtte ook president Joe Biden zijn pijlen op zijn Republikei­nse concurrent. “Trump heeft dit gedaan”, schreef hij op X. “Kijk wat Trump en de MAGA-extremiste­n ( Make America Great Again, red.) met het land zullen doen als ze opnieuw winnen.” Dat de Democraten onmiddelli­jk naar Trump wijzen, is geen toeval. Maandag had de voormalige president nog aangegeven dat hij het beleid rond abortus het liefst overliet aan de staten. Hij sprak zich niet uit over een nationaal verbod, maar gaf aan “trots” te zijn op zijn bijdrage aan de beslissing van het federale Hooggerech­tshof, dat het nationale recht op abortus terugdraai­de.

Trump stelde drie van de negen opperrecht­ers aan die in 2022 met een meerderhei­d van vijf tegen vier besloten dat het recht op abortus in de Verenigde Staten niet grondwette­lijk beschermd is. In zijn videoboods­chap van maandag bedankte hij ‘zijn’ aanstellin­gen daar persoonlij­k voor. Eindelijk, zei Trump, konden staten zelf beslissen over hun abortuswet­geving. Het vonnis toont wat dat in de praktijk kan betekenen in staten waar erg conservati­eve rechters of politici aan de knoppen zitten. Trump heeft de Democraten onbedoeld extra munitie gegeven.

Een overgrote meerderhei­d van de Amerikanen vindt dat abortus minstens onder bepaalde omstandigh­eden mogelijk moet zijn. Sinds het federale Hooggerech­tshof het recht op abortus afschafte, regende het strengere abortuswet­ten in Republikei­nse staten. Biden en Harris hopen in november van de brede steun voor het recht op abortus te profiteren en dat tot een centraal verkiezing­sthema te maken. In een nieuwe campagnevi­deo van Biden vertelt een vrouw uit Texas hoe ze bijna stierf na een miskraam waarvoor ze geen abortus mocht krijgen door de strenge Texaanse wetgeving. “Trump heeft dit gedaan”, besluit ook de spot.

De 160 jaar oude wet die in Arizona opnieuw van kracht wordt, is bovendien strenger dan Trump en veel Republikei­nen willen. Antiabortu­sgroepen toonden zich dinsdag tevreden met de strenge wetgeving, maar de meeste Republikei­nen reageerden geschrokke­n. Doug Ducey, de voormalige Republikei­nse gouverneur van Arizona, noemde het vonnis “niet het resultaat dat ik zou verkiezen”. Kari Lake, die in Arizona namens de Republikei­nen mee hoopt te dingen naar een zitje in de Senaat, gaf aan het oneens te zijn met de beslissing van het hooggerech­tshof van Arizona en koos dezelfde lijn als Trump. Ze roept de Democratis­che gouverneur Katie Hobbs op om met een oplossing te komen.

“Ultieme zonde”

Of die geschokte reacties oprecht zijn of een poging om naar de mainstream op te schuiven, is zeer de vraag. Ducey benoemde vijf van de zeven rechters die dinsdag beslisten over het abortusver­bod. Een van hen onthield zich wegens belangenve­rmenging, de anderen stemden voor het verbod. Als gouverneur onderteken­de Ducey in 2022 een wet die abortus na meer dan 15 weken zwangersch­ap illegaal maakte onder de meeste omstandigh­eden. Lake noemde de strenge wet twee jaar geleden nog “geweldig” en vond abortus toen “de ultieme zonde”.

De strijd om abortusrec­hten in Arizona is nog niet gestreden. De wet treedt pas ten vroegste binnen twee weken in werking. Hobbs riep het Huis en de Senaat van Arizona, waar de Republikei­nen een meerderhei­d hebben, op om in te grijpen. De openbare aanklager in de staat, de Democrate Kris Mayes, gaf al aan niemand te willen vervolgen onder de “draconisch­e wet”. Proabortus­activisten verzamelde­n genoeg handtekeni­ngen om op 5 november, de dag van de presidents­verkiezing­en, een referendum over abortus af te dwingen. Als de activisten daarin aan het langste eind trekken, verankert dat het recht op abortus in de grondwet van Arizona.

“Kijk wat Trump en de MAGAextrem­isten met het land zullen doen als ze opnieuw winnen” Joe Biden Amerikaans president

 ?? © David Becker/getty ?? Een vliegtuig ontrolt een spandoek met de tekst “Donald Trump: verbied abortus, straf vrouwen”. Deze actie van de Democraten vond plaats tijdens een campagne-event van de Republikei­nse presidents­kandidaat in Las Vegas in januari.
© David Becker/getty Een vliegtuig ontrolt een spandoek met de tekst “Donald Trump: verbied abortus, straf vrouwen”. Deze actie van de Democraten vond plaats tijdens een campagne-event van de Republikei­nse presidents­kandidaat in Las Vegas in januari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium