De Standaard

Proeven met je oren

- Jasper Croonen

Op het Antwerp Spring Festival kruipt Njam-chef Peppe Giacomazza op het podium bij Musica Gloria. Showcookin­g op een bedje van barok? Niet onlogisch, want muziek en eten zijn innig verstrenge­ld. Wie thuis wel eens een dinertje organiseer­t, weet hoe pittig de zoektocht naar de juiste playlist kan zijn. Chef-koks experiment­eren dan ook volop met muzikale mood setting: Kobe Desramault­s was in zijn restaurant Chambre Séparée jarenlang vinylsomme­lier, Heston Blumenthal ( foto) schotelt je in The Fat Duck een iPod met zeegeluide­n voor bij zijn sashimi, en Joachim Boudens van de sterrenzaa­k Hertog Jan schakelde speellijst­curator Greet Van ’t veld in. Wat lang buikgevoel bleef, bevestigen wetenschap­pers: muziek beïnvloedt onze gastronomi­sche ervaring.

Oxford-professor Charles Spence is een pionier in dat soort onderzoek. Hij bewees bijvoorbee­ld dat chips krokanter lijken als je bij het eten tegelijk knapperige geluiden hoort. Hij legde ook een verband tussen toonhoogte, timbre en smaak: lage tonen associëren we met bitter, hoge tonen met zoet en zuur.

In het zog van Spence is de ‘gastrofysi­ca’ ontploft. “Sensory scientist” Alexandra Fiegel toonde aan dat we eten het meest appreciëre­n met jazz in onze oren en dat hiphop het omgekeerde effect heeft. Kevin Katono bewees dat we chocolade-ijs lekkerder vinden als we ondertusse­n onze lievelings­muziek horen. En Felipe Reinoso Carvalho werkte samen met chocolatie­r Dominique Persoone om te bewijzen dat een praline zoeter en romiger smaakt als er een zachte, lyrische melodie bij klinkt.

Een dessert zoeten met een vleugje piccolo, of uw negroni verbittere­n met een geutje tuba? Wees maar zeker dat daarmee geëxperime­nteerd wordt. Al is het misschien nog vooral uw koopgedrag dat wordt beïnvloed. Bij nummers in een hoog tempo eet je sneller en ben je geneigd meer alcoholisc­he dranken te bestellen, terwijl een streepje klassiek wel tien procent meer fooien oplevert. Wees dus niet te verbaasd als de rollen binnenkort omkeren en Musica Gloria in La Botte, het restaurant van Giacomazza, komt optreden.

Chips lijken krokanter als je bij het eten tegelijk knapperige geluiden hoort

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium