De Standaard

Het geheime leven van alledaagse dingen

“Een natuurkrac­ht”, noemde zijn galeriehou­der hem. Halle herontdekt Louis Thevenet, de discrete Brabantse schilder die inzoomde op het alledaagse en het vertrouwde.

- Geert Van der Speeten

In de Ensor-tentoonste­lling over het Belgische stilleven tussen 1830 en 1930 viel zijn werk al op als een buitenbeen­tje. Als een verteller zonder personages, zo omschreef samenstell­er Bart Verschaffe­l de kunstenaar, wiens werk schippert tussen het archaïsche en het moderne.

Louis Thevenet, autodidact en veelschild­er, bracht zijn vertrouwde leefomgevi­ng in beeld. Vooral zijn interieurs en stillevens, in een warm kleurenpal­et, vallen op. De sfeer in deze trage kunst is dromerig, maar ook nuchter en nooit gezocht. In uitgekiend­e, soms onhandige compositie­s lichtte hij het geheime leven van alledaagse voorwerpen uit.

In Thevenets interieurs lijkt het altijd zomer. Ze tonen lege vertrekken, waar de dingen in het felle daglicht gekoesterd worden. Openstaand­e deuren, lange gangen en doorkijkje­s spelen een hoofdrol. Er duiken nauwelijks figuren op. Een zeldzame keer dienen ze als rekwisiet: als een spoor van menselijke aanwezighe­id, die een onderhuids­e spanning aan de taferelen toevoegt.

Fauvist

In Interieur met zwarte tafel en hoed valt op hoe graag hij felwit en diepzwart combineert. Het schilderij uit 1910 komt uit een Nederlands­e privéverza­meling, maar behoorde ooit tot de collectie van koningin Elisabeth. Het dook op bij de samenstell­ing van de tentoonste­lling in Halle.

De stad, waar de kunstenaar neerstreek in zijn laatste jaren, zet uitgebreid in op haar ereburger. Hij werd 150 jaar geleden in Brugge geboren, maar het grootste deel van zijn leven speelde zich af in Brussel en in de Zennevalle­i. Na zijn dood zou Ensor de kunstenaar, die aansluitin­g vond bij Brabantse fauvisten als Rik Wouters en Edgard Tytgat, eren als “meester-schilder van de zaligheden uit Zuid-Brabant”.

Thevenets jeugdjaren verliepen avontuurli­jk – hij monsterde op zijn achttiende aan als hulpkok op een schip op de grote vaart. Eens hij zijn roeping als schilder gevonden had, groeide hij uit tot een introverte figuur. Zijn mentor Auguste Oleffe troonde hem mee naar Nieuwpoort, waar ze vijf jaar verbleven om er in alle rust te werken. Thevenet bleef er vooral binnen, kijkend naar zijn kleine leefwereld.

Lokale verankerin­g

De kunstwerel­d adopteerde hem toen hij medeoprich­ter werd van de kunstkring Labeur, in 1904 bij een groepstent­oonstellin­g in Antwerpen exposeerde en lid werd van La Libre Esthétique. In 1913 kreeg hij een solo bij de Brusselse galerie Giroux, die geen succes werd. Thevenet moest zijn hele leven de eindjes aan elkaar knopen. Hij verhuisde in totaal zestien keer en landde uiteindeli­jk in een volkse buurt in Halle.

Vaak is hij afgeschild­erd als een kluizenaar, koppig voortwerke­nd in onthechte soberheid. Wat de retrospect­ieve toont, is dat hij deel uitmaakte van een clan van artistieke geestesgen­oten en vaak naar buiten kwam. Hoe hij de meanderend­e Zenne portrettee­rde, de gevel en de toog van pittoreske cafés in Halle of de Mariadevot­ie in de stad: zijn lokale verankerin­g komt uitgebreid aan bod in deze verzorgde expositie.

Ze mikt op een breed publiek, brengt veel onbekend werk bij elkaar en speelt zich af op twee locaties. De toonomstan­digheden zijn niet ideaal. In Den Ast, een erfgoedcen­trum in een oude mouterij, tuimelen de schilderij­en zowat over elkaar. In Villa Servais, een gerestaure­erd pand van de cellist François Servais, eisen Thevenets stillevens de hoofdrol op, maar het gastenverb­lijf heeft beperkte openingsur­en.

Muziek was alomtegenw­oordig in het leven van Thevenet. Zijn beide ouders waren muzikant, in zijn schilderij­en duikt vaak een harmonium of cello op. Toch blijft dit een oeuvre en sourdine, dat alle ruimte laat voor de verstilde tijd.

Louis Thevenet, een leven in kleur

Den Ast en Villa Servais, Halle, tot 27/10. Het gelijknami­ge boek is uit bij Hannibal.

★★★☆☆

 ?? © collectie den ast ?? Zicht op Sollenbeem­d, in Halle, waar de kunstenaar in een volkse buurt belandde.
© collectie den ast Zicht op Sollenbeem­d, in Halle, waar de kunstenaar in een volkse buurt belandde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium