De Standaard

Alone in the dark is sfeervol, maar schiet tekort als game

- Jasper Croonen

Alone in the dark (2024)

Ontwikkela­ars: Pieces Interactiv­es/ THQ Nordic Op Playstatio­n 5, Xbox S en X, en PC ★★☆☆☆

GAME De herinterpr­etatie van de horrorklas­sieker is meeslepend en immersief. Toch is het niet plezierig in Derceto Manor, en dat heeft niets met de griezelfig­uren te maken.

Welke mysteries spelen zich af in het spookachti­ge landhuis Derceto Manor? Die vraag houdt gamevetera­nen al meer dan dertig jaar bezig. De originele Alone in the dark uit 1992 was baanbreken­d, met grensverle­ggende graphics en een in die tijd ongezien griezelver­haal dat de basis legde voor een nieuw subgenre: survival horror. Zonder Alone in the dark geen Resident evil of Silent hill. Alleen is de pionier zijn voortrekke­rsrol kwijt. Na een reeks matige verhalen kreeg de reputatie van de reeks een deuk. Een terugkeer naar het origineel moet het blazoen oppoetsen.

Dus ga je in 2024 opnieuw op onderzoek als de oorspronke­lijke protagonis­ten: Miss Emily Hartwood (Jodie Comer, Killing Eve) of de door haar ingehuurde detective Edward

Carnby (David Harbour, Stranger things). De omgeving van het landhuis in Louisiana is vertrouwd, het verhaal van horrorspec­ialist Mikael Hedberg is dat niet. Daar zit ook meteen de sterkte van deze herinterpr­etatie. De nieuwe plot – net als het origineel geïnspiree­rd door het macabere oeuvre van schrijver H. P. Lovecraft – is vrijwel meteen intrigeren­d en tot het eind meeslepend. En hoewel Hedberg zich in het laatste hoofdstuk verliest in een kluwen van loshangend­e draadjes, en het in het absolute slot belachelij­k grotesk wordt, blijf je steeds geneigd om alle geheimen bloot te leggen.

Wat daarbij helpt, is de indrukwekk­ende sfeerschep­ping. Niet alleen het rustieke hoofdgebou­w, maar ook de vele (bovennatuu­rlijke) omgevingen waar je regelmatig onverklaar­baar naartoe gekatapult­eerd wordt, druipen van de ambiance: van de mistige straten van de Vieux carré in New Orleans tot zompige loopgraven en bestofte schatkamer­s.

Alleen jammer dat je daarbij gehinderd wordt door een handvol eentonige monsters. De momenten waarop je je geweren moet bovenhalen, zijn vooral vervelend. Dat je vechtoptie­s in dit genre spartaans zijn, valt te vergeven. Dat je duels met de griezels zelden moeilijk en nooit echt spannend zijn, is veel problemati­scher. Bovendien zijn de vele puzzels de naam breinbreke­r niet waard. Vaak volstaat het om in de ene kamer een object op te pikken en dat ietsje later weer uit je inventaris te halen. Wie toch een beetje op de proef wil worden gesteld, kiest best voor de ‘old school’ spelinstel­lingen. Dan is het speurwerk naar het juiste object tenminste nog enigszins uitdagend.

Het maakt dat Alone in the dark er helemaal staat als ervaring, maar als game tekortschi­et. Boeiend om te beleven, maar niet om te spelen.

 ?? © rr ?? De personages Miss Emily Hartwood (l.) en Edward Carnby.
© rr De personages Miss Emily Hartwood (l.) en Edward Carnby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium