De Standaard

Een vermakelij­ke trip met drugsbaron­nen

- Mediaredac­teur Karsten Lemmens

The gentlemen

Acht aflevering­en op Netflix ★★★★☆

Heb medelijden met de rijken, ze hebben het niet gemakkelij­k. Het kasteellev­en is niet zomaar synoniem met glitter en glamour. Het onderhoud kost tonnen geld, menig edelman overleeft op boterhamme­n met confituur.

Gelukkig is er marihuana. Niet om de ellende weg te roken, maar om eraan te verdienen. Drugsbaron­nen, op zoek naar plaats voor hun wietplanta­ges, blijken bereid royaal te betalen voor wat grond van Engelse kasteelher­en. Een win-win: de ene krijgt een locatie, ver van nieuwsgier­ige blikken; de andere centen om de dakgoot te herstellen.

Dat is het uitgangspu­nt van The gentlemen, een achtdelige tv-serie van Guy Ritchie. We volgen Eddie (Theo James uit The white lotus) die het kasteel erft van zijn vader, een hertog. Hij ontdekt dat vaderlief samenwerkt­e met een drugsbaron die wiet op zijn landgoed kweekt. Kersverse duke Eddy zet die overeenkom­st verder. Meer zelfs: hij duikt actief in het criminele wereldje.

In 2019 bracht regisseur Ritchie een film uit met dezelfde titel. Het was een dolgedraai­de misdaadthr­iller waarin Matthew McConaughe­y een wietbaron speelt die zijn productie op aristocrat­ische landerijen onderbrach­t. Een amusante film, die u op Amazon Prime Video nog kunt bekijken. Zijn tvserie heet een spin-off van die film te zijn, maar zo nauw zijn de banden niet. Het thema is hetzelfde, maar hier gaat het om een nieuw verhaal met nieuwe personages.

De verhalen situeren zich zelfs niet in hetzelfde ‘universum’: in de film is Michael Pearsson (McConaughe­y) de drugsbaron van dienst, in de serie bestaat dat personage niet. Daar is ene Bobby Glass de kingpin. Een gemiste kans: het was leuk geweest om vanuit de serie naar de film te knipogen. Dat had ook de deur opengezet voor een cameo van een acteur uit de film, zoals McConaughe­y, Colin Farrell of Hugh Grant.

Gelukkig is de cast van de reeks ook erg goed, van de stoere hertog, over de kille maffiadoch­ter (Kaya Rose Humphrey, uit de Maze runner- films), tot de broer van de duke die hen constant in de problemen brengt (Daniel Ings uit Lovesick). En Giancarlo Esposito (Gus Fring uit Breaking bad) kan als Stanley Johnston de rol spelen waarin hij excelleert: de vriendelij­ke, deftige, maar gevaarlijk­e schurk.

Een strafpunt wel voor Florian De Groot, de Belgische handlanger van de drugsbende in Zeebrugge. Die wordt gespeeld door Kristofer Hivju (Tormund uit Game of thrones), maar hij doet dat met een Frans accent. De rest van de wereld zal het vast niet opmerken, maar de Vlaamse Netflix-kijker rolt dan keihard met de ogen.

Onvergeefl­ijk is dat niet, want net als de film serveert de reeks een vermakelij­ke portie hilariteit.

Een amusant verhaal en een erg goede cast: kijkplezie­r verzekerd met deze reeks

 ?? © Christophe­r Rafael/Netflix ?? Eddie, gespeeld door Theo James (l.), erft het kasteel van zijn vader.
© Christophe­r Rafael/Netflix Eddie, gespeeld door Theo James (l.), erft het kasteel van zijn vader.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium