De Standaard

Wat te doen met antifascis­tische lerares in Hongaarse cel? Italië vindt geen antwoord

Al ruim een jaar zit Ilaria Salis in een Hongaarse cel. De Italiaanse oppositie overwoog zelfs een plek voor haar op de Europese lijst.

- Ine Roox

De eerste keer dat Italianen een beeld kregen van hoe hun landgenote in Hongaarse detentie wordt behandeld, was op 29 januari. Ilaria Salis, een 39-jarige lerares uit het Noord-Italiaanse Monza, werd toen de rechtszaal in Boedapest binnengele­id, handen en voeten gebonden, en vastgelegd aan een soort ketting.

De beelden wekten internatio­naal heel wat verontwaar­diging op. Salis is behalve lerares ook een antifascis­tische militante. Ze wordt er in Hongarije van beschuldig­d dat ze twee neonazi’s te lijf zou zijn gegaan. In februari vorig jaar was ze naar Boedapest gereisd, waar een meerdaagse internatio­nale bijeenkoms­t van neonazi’s, skinheads en extreemrec­htse hooligans stond gepland. Salis zou er deelnemen aan een antifascis­tische tegenbetog­ing.

Op 11 februari 2023 werd Salis gearrestee­rd. Ze ontkent dat ze deelnam aan het belagen van uiterst rechtse militanten, maar riskeert in Hongarije wel tot 24 jaar cel. Ze wordt vastgehoud­en in een kleine cel, klaagt over muizen en kakkerlakk­en in de gevangenis, en mocht bijna zeven maanden lang zelfs niet met haar familie praten.

Haar vader Roberto Salis grijpt in Italië elke kans aan om de regering onder druk te zetten en de publieke opinie te mobilisere­n. Hij schreef onlangs ook een brief aan de Italiaanse president Sergio Mattarella. Die stemde snel in met een telefoonge­sprek, waarin hij de vader verzekerde van zijn medeleven en steun.

Voor de Italiaanse regering is de zaak-Salis een politieke splijtzwam. Minister van Buitenland­se Zaken Antonio Tajani, van het rechts-liberale Forza Italia, reageerde meteen dat de handboeien en ketting in de rechtszaal hem excessief leken. Maar premier Giorgia Meloni en vicepremie­r Matteo Salvini, de radicaal-rechtse tenoren van deze regering, beschouwen de Hongaarse eerste minister Viktor Orban als een politieke bondgenoot. Hongarije of Orban bekritiser­en, ligt voor hen een stuk gevoeliger.

Stokebrand Salvini

Meloni maakte de Italiaanse media prompt duidelijk dat Italië niet kan en mag ingrijpen in een juridische procedure in een andere EUlidstaat, maar dat haar regering wel aandringt op een waardige behandelin­g voor Salis en een eerlijk verloop van haar proces. De Italiaanse premier droeg haar partijgeno­ten van het uiterst rechtse Broeders van Italië op zich te onthouden van kritiek op Salis, gezien de delicate situatie, ook al betreft het een uiterst linkse militant.

De antifascis­tische militante wordt vastgehoud­en in een kleine cel en klaagt over muizen en kakkerlakk­en in de gevangenis

Maar Salvini, een stokebrand ook binnen de regering waar hij zelf deel van uitmaakt, zag zijn kans schoon Meloni voorbij te steken op rechts. Woordelijk viel hij de premier wel bij, maar hij voegde eraan toe dat, als Salis schuldig wordt bevonden, ze niet opnieuw in Italië voor een klas kan staan. Zijn Lega-partij rakelde op dat Salis in 2017 in Monza een partijstan­d van de Lega zou hebben aangevalle­n – een incident, zo reageerde prompt haar advocaat, waarvoor Salis in Italië al werd vrijgespro­ken.

De Italiaanse diplomatie­ke druk op Hongarije lijkt voorlopig weinig verschil te maken. Op 28 maart is Salis opnieuw voor de rechter geleid, en ook toen was de Italiaanse geboeid, en aan een ketting vastgemaak­t. Zeven Italiaanse parlements­leden van de oppositie hoorden hoe Salis’ verzoek om in Hongarije onder huisarrest te worden geplaatst, meteen van tafel werd geveegd.

Toch niet op Europese lijst

Salis zou nog altijd gevaarlijk zijn, en daarbij oordeelde de rechtbank dat dertien maanden voorarrest niet excessief zijn, gezien de zware beschuldig­ing. Eerder werden ook al meerdere verzoeken om een huisarrest in Italië verworpen.

De centrumlin­kse Democratis­che Partij, de grootste oppositiep­artij in Italië, overwoog recent zelfs intensief om Salis een plek te gunnen op de lijst voor de Europese verkiezing­en van begin juni. Als de 39-jarige lerares en uiterst linkse militante verkozen zou worden, dan zou ze als Europarlem­entslid parlementa­ire onschendba­arheid genieten. Justitie in Hongarije zou dan in principe een verzoek moeten richten tot de voorzitter van het Europees Parlement om haar verder te mogen vervolgen.

Maar na dagen van felle speculatie over een Europese kandidatuu­r sloot partijvoor­zitter Elly Schlein, die vader Salis erover sprak, die mogelijkhe­id dan toch uit. Schlein wilde “zo’n delicate kwestie” buiten de lijstvormi­ng houden, klonk het. In werkelijkh­eid was niet iedereen binnen haar linkse partij het over een kandidatuu­r eens, en ook Salis’ vader had zijn twijfels. De volgende zittingsda­g van het proces is op 24 mei.

 ?? © Bernadett Szabo/reuters ?? Ilaria Salis verscheen op 28 maart een tweede keer geboeid voor de rechter in Boedapest, ondanks Italiaanse diplomatie­ke druk op Hongarije.
© Bernadett Szabo/reuters Ilaria Salis verscheen op 28 maart een tweede keer geboeid voor de rechter in Boedapest, ondanks Italiaanse diplomatie­ke druk op Hongarije.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium