De Standaard

Boeing in crisis door eindeloze reeks blunders

Na beschuldig­ingen door een nieuwe klokkenlui­der, dit keer over kleine ‘gaatjes’ in de romp van de 787 Dreamliner, lijkt de vertrouwen­scrisis bij Boeing compleet. De vliegtuigb­ouwer bevond zich al in een crisis door veiligheid­szorgen rond de 737 Max.

-

Een nieuwe dag, een nieuw veiligheid­sprobleem. Dat is vandaag de harde realiteit bij de Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer Boeing. De Amerikaans­e luchtvaart­autoriteit FAA opende dinsdag een zoveelste onderzoek naar de werkwijze van Boeing, deze keer rond de productie van een van de grootste en populairst­e modellen: de 787 Dreamliner. Daarvan zijn er wereldwijd ruim duizend toestellen in gebruik.

Aanleiding voor het zoveelste onderzoek is een klacht van een ervaren Boeing-ingenieur, Sam Salehpour, die als kwaliteits­controleur in 2021 nauw betrokken was bij het assemblage­proces van de 787 Dreamliner. Volgens de klokkenlui­der zouden daarbij bewust snelkoppel­ingen zijn gebruikt die overmatige druk uitoefende­n op een aantal belangrijk­e en uiterst kwetsbare verbinding­en van het vliegtuig.

Gaten gedicht met boorafval

Om het productiep­roces te versnellen, zouden medewerker­s van Boeing handigheid­jes hebben gebruikt om de verschille­nde onderdelen van het vliegtuig sneller aan elkaar te bevestigen. Kleine gaten in de verbinding­en van de 787 Dreamliner zouden gedicht zijn met samengedru­kt boorafval, wat volgens interne rapporten in sommige secties nooit helemaal is gelukt. Daardoor zouden er op verschille­nde plaatsen in de Dreamliner­s nauwelijks te detecteren gaatjes overblijve­n.

Deze constructi­efouten kunnen “aanzienlij­ke vermoeidhe­id” veroorzake­n in het composietm­ateriaal, waarschuwe­n de advocaten van Salehpour, en verkorten de levensduur van het vliegtuig. Bij langdurig gebruik zou de romp van het vliegtuig zelfs uit elkaar kun

De 787 Dreamliner was het eerste model waarbij Boeing het productiep­roces wereldwijd uitbesteed­de aan een netwerk van onderaanne­mers

nen vallen. “Deze problemen zijn het directe gevolg van het besluit van Boeing van de afgelopen jaren om winst boven veiligheid te stellen, en van een toezichtho­uder binnen de FAA die te veel respect heeft voor de industrie”, aldus advocaten Debra Katz en Lisa Banks in een verklaring.

Salehpour zou de problemen meermaals bij de vliegtuigb­ouwer aangekaart hebben, maar zijn waarschuwi­ngen werden door het management genegeerd. Hij werd naar eigen zeggen vervolgens bedreigd en systematis­ch buitengesl­oten bij vergaderin­gen. Boeing betwist dat en zegt dat de klokkenlui­der “onjuiste” beweringen doet die geen recht doen aan “het uitgebreid­e werk dat Boeing heeft gedaan om de kwaliteit en langdurige veiligheid van het vliegtuig” te garanderen. Tegen The New York Times erkent de fabrikant wel het productiep­roces te hebben aangepast.

De 787 Dreamliner is een groter vliegtuig dan de 737 en wordt vaak gebruikt op internatio­nale vluchten. Het vliegt sinds 2011, maar is vrijwel vanaf de start het doelwit geweest van kwaliteits­klachten, mee omdat dit het eerste model was waarbij het productiep­roces wereldwijd werd uitbesteed aan een netwerk van onderaanne­mers. Boeing vertraagde uiteindeli­jk de productie en stopte de leveringen bijna twee jaar, als reactie op de toenmalige problemen. De FAA gaf Boeing in 2022 toestemmin­g om de leveringen te hervatten.

Losgeschot­en deur

De nieuwe beschuldig­ing is het zoveelste incident dat de aandacht vestigt op de veiligheid van vliegtuige­n van Boeing, een van de twee grootste producente­n van com

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium