De Standaard

VN en WWF zetten deur open voor CO2-compensati­e

- Lieven Sioen

Kan een bedrijf zijn CO2-uitstoot compensere­n door op andere manieren broeikasga­ssen weer uit de lucht te halen? Bijvoorbee­ld door de aanplantin­g van bossen of het vervangen van kacheltjes op houtskool door exemplaren op zonnewarmt­e? Wie een vliegtuigr­eis boekt, wordt hiertoe uitgenodig­d.

Op papier werkt het systeem van zogenaamde carbon offsetting. CO2 die hier wordt uitgestote­n, wordt elders weer uit de lucht gehaald. De eindbalans is neutraal.

In de praktijk blijkt die carbon offsetting zijn beloftes zelden waar te maken. De compensati­emaatregel­en zijn vaak veel minder effectief dan voorgespie­geld. Onlangs nog toonden onderzoeke­rs van de University of California dat de klimaatwin­st bij vervanging van houtkachel­s door elektrisch­e kooktoeste­llen tot 1.000 procent overschat wordt.

In bepaalde gevallen is offsetting ook gewoon afzetting. Als uitstoot gecompense­erd wordt door anderen te betalen om bos níét te kappen, kan dat bezwaarlij­k als CO2-reductie worden bestempeld. Wanpraktij­ken en schandalen deden al traders in koolstofkr­edieten kapseizen en grote klanten trokken zich uit de sector terug uit schrik voor schadeclai­ms. Europa wil onbewezen klimaatcla­ims op basis van CO2-compensati­e zelfs verbieden.

Voor bepaalde vormen van CO2-uitstoot is voorlopig geen klimaatneu­traal alternatie­f beschikbaa­r

Toch zet een gezaghebbe­nde klimaatins­telling de deur weer open voor carbon offsetting. Het Science Based Targets initiative (SBTi) is zowat het invloedrij­kste orgaan om bedrijven te begeleiden in hun traject richting klimaatneu­traliteit. Het is een samenwerki­ng tussen de VN, het World Resources Institute en WWF, en ontwikkeld­e een methodolog­ie waarmee bedrijven hun uitstoot vermindere­n in lijn met de klimaatdoe­len van Parijs. Wereldwijd hebben meer dan 5.000 bedrijven harde klimaatdoe­len volgens de methodolog­ie van SBTi, waarvan er 800 een concreet traject hebben richting volledige klimaatneu­traliteit. Onder hen multinatio­nals als Ikea, BMW en AB Inbev.

SBTi heeft nu beslist dat bedrijven carbon credits mogen inzetten om hun klimaatdoe­len te halen. Concreet mogen ze de CO2-uitstoot door klanten en leverancie­rs (de zogenaamde scope 3) deels compensere­n. SBTi erkent dat bepaalde vormen van uitstoot niet tot nul te herleiden vallen. Voor CO2-reductie bij het eigen productiep­roces (scope 1) en aangekocht­e energie (scope 2) blijft compensati­e niet toegestaan. Meer details over de precieze voorwaarde­n waaronder carbon offsetting mogelijk wordt, volgen in juli. Opmerkelij­k, SBTi zal zelf niet toezien op de kwaliteit van de compensati­eprojecten, maar rekent daarvoor op andere organisati­es en revisoren.

Financiële instelling­en en handelaars in carbon credits juichen de beslissing toe. Maar volgens de ngo Carbon Market Watch ondermijnt SBTi haar eigen wetenschap­pelijke geloofwaar­digheid. Ze vreest dat de organisati­e onder druk van bedrijven opnieuw de deur open zet voor papieren CO2reducti­es die op het terrein amper impact hebben.

De ongemakkel­ijke waarheid blijft dat voor bepaalde vormen van CO2-uitstoot, bijvoorbee­ld in de luchtvaart, voorlopig geen klimaatneu­traal alternatie­f beschikbaa­r is. Daar blijven compensati­e, of opvang en opslag, de enige manieren om de CO2 weer uit de atmosfeer te halen. Maar

dan moet die technologi­e wel robuust en sluitend zijn.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium