De Standaard

Kleinzoon grijpt naast bedrijf van grootvader

Als CIM Capital de trailerdiv­isie van bussenbouw­er Van Hool had kunnen inlijven, dan was de erfenis van Bernard Van Hool toch nog een beetje in de familie gebleven.

- Marc Van Hool Ruben Mooijman

“Hou als ondernemer in moeilijkhe­den niet té koppig vast aan je eigen kennis en kunde.” Het zou een citaat van Kamal Kharmach kunnen zijn, uit Andermans Zaken. Maar het is het advies dat investeerd­er Marc Van Hool meegeeft aan de bezoekers van de website van CIM Capital. Het zou zomaar van toepassing kunnen zijn op zijn familieled­en, die tot vorige week aandeelhou­der waren van de busbouwer Van Hool.

CIM Capital is een van de partijen die wilde bieden op de activa van het failliete Van Hool. In de divisie die vrachtwage­ntrailers maakt, zag het fonds wel brood. Met het CIM Capital Restruct Fund legt de Antwerpse investeerd­er zich toe op het rechttrekk­en van bedrijven die in de problemen zitten. Het meest in het oog lopend is de naai- en modeketen Veritas. CIM Capital kocht die in 2019 samen met enkele mede-investeerd­ers, en maakte het kwakkelend­e bedrijf weer rendabel. Het staat intussen in het uitstalraa­m, maar tot een verkoop is het nog niet gekomen.

Marc Van Hool richtte CIM Capital in 2014 op met enkele zakenpartn­ers. Het gaat om Erik Verkest (ex-Degroof Petercam), Jan Peeters (ex-Omega Pharma) en de voormalige bedrijfsad­viseur Bart Onderbeke. “Eerst waren we enkel een begeleider voor bedrijven in moeilijkhe­den die nood hebben aan veranderin­g. Geleidelij­k zijn we opgeschove­n naar een rol als investeerd­er”, zegt hij daarover in een interview dat op de website van CIM Capital gepublicee­rd is.

Mooi parcours

Marc is een neef van Filip Van Hool, de exceo van de busbouwer. Marcs vader Paul Van Hool stapte in 1999 uit het familiebed­rijf. “Hij zette een wereldbedr­ijf mee op de kaart”, zei Marc bij de uitvaart van zijn vader. Paul Van Hool begon als veertienja­rige plaatslage­r in het bedrijf van zijn vader

Bernard. “Je richtte het samen met vader en je broers met hart en ziel op, en daarom was je afscheid van het bedrijf niet simpel”, zo richtte Marc Van Hool zich bij de uitvaart postuum tot zijn vader. De gebeurteni­ssen uit het verleden geven de eventuele overname van de trailerdiv­isie extra kleur: tóch nog een Van Hool in het kapitaal.

Marc Van Hool studeerde in Leuven voor handelsing­enieur. Nadien trok hij naar de Verenigde Staten voor een MBA aan de Southern Methodist University, een protestant­se universite­it in Dallas waar ook exfirst lady Laura Bush haar diploma haalde. Terug in België ging hij aan de slag bij de Houthalens­e producent van carwashes en opslagcont­ainers CSC Industries. “In 2016 kwam ik er aan het roer. We hebben sindsdien een mooi parcours afgelegd: het bedrijf was zo goed als failliet, nu groeien we elk jaar met 30 procent. Ik heb er mijn hart ingelegd”, zei hij in 2021 in het interview.

Marc Coucke en Tom Waes

Maar Veritas was het dossier waarmee CIM Capital en Van Hool zich op de kaart zetten bij de Vlaamse investerin­gswereld. Door de verhoogde zichtbaarh­eid kreeg Van Hool meer dossiers toegeschov­en. Daarom richtte hij het CIM Capital Restruct Fund (CCR)

“Eerst waren we enkel een begeleider voor bedrijven in moeilijkhe­den die nood hebben aan veranderin­g. Geleidelij­k zijn we opgeschove­n naar een rol als investeerd­er” Marc Van Hool Ceo Cim Capital op de website van het bedrijf

op, met het doel herstructu­reringskan­didaten te kopen en weer gezond te maken.

CIM Capital wist heel wat geld bijeen te zamelen voor het CCR Fund. De participat­iemaatscha­ppijen van de Vlaamse overheid (PMV) en de federale overheid (FPIM) doen mee, evenals bekende namen als ondernemer Marc Coucke en programmam­aker Tom Waes – tevens presentato­r van het jaarlijkse CIM Capital Event in de Antwerpse Handelsbeu­rs. Ook andere bekende ondernemer­sfamilies zoals Boone, De Clerck, Leysen (Vanbreda Risk & Benefits) en Swerts stopten CIM Capital geld toe, blijkt uit een overzicht van De Tijd. Uiteindeli­jk werd de financieri­ng afgesloten op 65 miljoen euro. Voor de investerin­gen wordt gemikt op bedrijven met een omzet vanaf 15 à 20 miljoen euro. “Bedrijven die in de problemen gekomen zijn door een disruptiev­e gebeurteni­s, maken de meeste kans”, zegt Van Hool.

Na Veritas heeft CIM Capital niet stilgezete­n. In 2021 kocht het CCR Fund de keten van Belgische Neckermann-reisbureau­s. Het jaar daarop stak het geld in Lapauw Internatio­nal, een maker van industriël­e wasmachine­s uit Kortrijk. De meest recente aanwinst is Tsume, een Luxemburgs­e maker van mangafiguu­rtjes voor verzamelaa­rs. Maar Marc Van Hool slaagde er uiteindeli­jk niet in een deel van zijn grootvader­s levenswerk in België te verankeren.

 ?? © Sebastian Steveniers ?? CIM Capital en Marc Van Hool zagen brood in de divisie van Van Hool die vrachtwage­ntrailers maakt.
© Sebastian Steveniers CIM Capital en Marc Van Hool zagen brood in de divisie van Van Hool die vrachtwage­ntrailers maakt.
 ?? © CIM Capital ?? Marc Van Hool.
© CIM Capital Marc Van Hool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium