De Standaard

Heffing op Russische oliezaden bedreigt Belgische lijnoliese­ctor

De oorlog in Oekraïne dreigt de Belgische lijnzaadin­dustrie een zware klap toe te brengen. De EU-Commissie wil hoge heffingen opleggen aan die grondstof, die vooral uit Rusland komt.

- Ruben Mooijman

Het Europese voorstel om Russisch lijnzaad een importheff­ing op te leggen, ligt de Belgische industrie zwaar op de maag. Het plan heeft indirect te maken met de ontwrichti­ng van de Europese markt voor landbouwge­wassen. Oekraïens graan overspoelt Europa, en tot ongenoegen van onder meer de Poolse boeren drukt dat de prijzen. Europa heeft daar paal en perk aan gesteld, maar wil niet dat de Russen in het gat duiken. Vandaar dat in één beweging hoge heffingen op Russisch graan en oliezaden werden voorgestel­d. Op oliezaden zou de heffing 50 procent bedragen.

“Dat legt een loodzware hypotheek op de competitiv­iteit van de Europese lijnzaadve­rwerkende familiebed­rijven, die vooral in België zijn gevestigd”, schrijft de sectorfede­ratie Liprobel. “Door de niet te overbrugge­n kostenhand­icap voor Europese bedrijven zal de industrie in Rusland, Kazachstan en China de rol van Europa overnemen als grootste lijnoliepr­oducent.”

België wordt onevenredi­g zwaar getroffen. Ons land verwerkt heel wat Russisch lijnzaad. Dat is een erfenis van de vlasteelt die ooit heel belangrijk was in de Leiestreek. “Lijnzaad was toen een bijproduct van de vlasvezels waarvan linnen werd gemaakt”, legt Gauthier Vindevogel uit, de ceo van lijnzaadve­rwerker Vandeputte in Moeskroen. Nog altijd wordt de helft van het lijnzaad dat Europa binnenkomt, verwerkt in België. Behalve Vandeputte zijn ook Scaldis in Ruien, Linagro in Lichtervel­de en Braet in Wielsbeke grote spelers.

Van al het lijnzaad dat de EU importeert, is 83,1 procent afkomstig uit Rusland en Kazachstan. Voor andere oliehouden­de zaden is dat aandeel verwaarloo­sbaar: 0,7 procent voor raapzaad en 0,2 procent voor zonnebloem­zaden. Ook voor Kazachs lijnzaad geldt de importheff­ing, omdat dat via Russische havens wordt verscheept.

De helft van het lijnzaad dat Europa binnenkomt, wordt verwerkt in België, een erfenis van de vlasteelt

Voeding, linoleum en zeep

“Voor ons bepaalt de grondstof 80 procent van de kosten”, zegt Luc Vandevoord­e, ceo van lijnzaadve­rwerker Scaldis. Omdat voor een ton lijnolie drie ton lijnzaad nodig is, dreigt de prijs van de olie te verdubbele­n. Veel lijnolie wordt verkocht aan de voedingsin­dustrie, omdat ze rijk is aan omega 3-vetzuren. Maar ook linoleumpr­oducenten verwerken lijnolie. Zeep is eveneens een belangrijk eindproduc­t, evenals inkten, verven en houtbesche­rmingsmidd­elen. Lijnolie wordt ook ingezet als duurzaam alternatie­f voor fossiele olie in allerlei chemische producten.

Als de importheff­ing er komt, zullen al die producten duurder worden. Linoleum zal dan marktaande­el verliezen ten nadele van vloerbedek­kingen die van fossiele grondstoff­en gemaakt zijn, zoals vinyl. Vandevoord­e sluit zelfs niet uit dat er disrupties in de aanvoerket­en ontstaan. Alternatie­ve aanvoerkan­alen zijn er nauwelijks.

Omdat vooral België getroffen wordt door de heffing, vreest de industrie dat het een zware dobber wordt om een uitzonderi­ng te verkrijgen op het Europese voorstel. Een bijkomende moeilijkhe­id is dat België momenteel voorzitter is van de Europese Raad, en zich in discussies dus eigenlijk neutraal moet opstellen. “We hopen dat de Belgische regering erin slaagt om andere landen te overtuigen van de noodzaak om lijnzaad uit te zonderen”, zegt Vandevoord­e.

 ?? © dpa ?? Lijnzaad wordt gewonnen uit de vlasplant.
© dpa Lijnzaad wordt gewonnen uit de vlasplant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium