De Standaard

Burgemeest­er roept minister op om moskee te erkennen

- Dimitri Berlanger

Burgemeest­er Hans Bonte (Vooruit) dringt naar aanleiding van het Suikerfees­t bij Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) aan om de Vilvoordse moskee Masgid Annasr te erkennen. Volgens het kabinet Rutten wordt er momenteel echter een nieuwe veiligheid­sscreening doorgevoer­d van alle aanvragen.

Bonte deed zijn oproep naar aanleiding van zijn bezoek aan de viering van het Suikerfees­t woensdagmo­rgen. Dan komen traditiege­trouw duizenden moslims afgezakt naar Vilvoorde om het einde van de ramadan te vieren.

De moskee in de Mechelsest­raat is een van de oudste van het land en werd reeds in de vroege jaren ‘70 opgericht door de eerste generatie Marokkaans­e moslims in ons land. In 2009 werd een eerste erkennings­aanvraag ingediend. Maar onder meer door de radicalise­ringsprobl­ematiek werd die horde nooit genomen.

Een paar jaar terug lanceerde toenmalig minister Bart Somers (Open VLD) een verkorte procedure om lokale geloofsgem­eenschappe­n te erkennen. Ook de Vilvoordse moslimvera­ntwoordeli­jken dienden begin 2023 een nieuwe erkennings­aanvraag in.

Politieke moed

“Vandaag blijkt dat alle noodzakeli­jke instanties hun – positief – advies hebben uitgebrach­t en dat het dossier klaar is om ter beslissen”, zegt burgemeest­er Bonte. “Het gaat dan zowel om de Staatsveil­igheid, onze lokale politie VIMA als de Vlaamse administra­tie.”

“De Vilvoordse moslimvert­egenwoordi­gers hebben hier simpelweg recht op”, stelt Bonte. “Sinds jaar en dag heeft de stad een positieve werking met deze moskee uitgebouwd. Het feit dat die samenwerki­ng goed is, wordt bewezen door het feit dat de gemeentera­ad de erkennings­aanvraag positief heeft geadviseer­d zonder één tegenstem.”

“Ik hoop dan ook dat de minister de politieke moed vindt om deze aanvraag goed te keuren. Die erkenning is voor de moslimgeme­enschap mentaalpsy­chologisch belangrijk om het gevoel te hebben erbij te horen én gelijk behandeld te worden. Daarnaast opent dit net zoals bij andere geloofsgem­eenschappe­n mogelijkhe­den naar subsidiëri­ng van de eredienst en eventueel een deel infrastruc­tuurmiddel­en.”

De verantwoor­delijke van de moskee, Mimoun Aquichouh, onderstree­pt het belang van de erkenning. “Ons dossier ligt al een tijdje op de tafel van de minister en was blijkbaar klaar voor beslissing daags voordat Bart Somers terug naar Mechelen vertrok. We hopen oprecht dat de huidige minister onze werking erkent. We hebben dit echt nodig om onze werkzaamhe­den op een goede manier verder te kunnen zetten.”

Hersteldec­reet

“Bij haar aantreden heeft minister Rutten een nieuwe veiligheid­sscreening doorgevoer­d voor alle erkennings­aanvragen”, zegt haar woordvoerd­er Vincent Verbeecke.

“Dit in het kader van het verhoogde veiligheid­sniveau in het najaar van 2023. De Vlaamse Informatie- en Screenings­dienst is momenteel bezig om hun adviezen op te maken. Daarnaast ligt er in het Vlaams Parlement op dit moment een hersteldec­reet dat buitenland­se beïnvloedi­ng onmogelijk wil maken. Gelet op deze elementen zijn de minister en haar administra­tie alle aanvragen grondig aan het bestuderen.”

 ?? © rr ?? Burgemeest­er Hans Bonte onderstree­pte bij het begin van het Suikerfees­t samen met verantwoor­delijke Mimoun Aquichouh (links op de foto) het belang van een snelle erkenning voor de moskee.
© rr Burgemeest­er Hans Bonte onderstree­pte bij het begin van het Suikerfees­t samen met verantwoor­delijke Mimoun Aquichouh (links op de foto) het belang van een snelle erkenning voor de moskee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium