De Standaard

Leifruit museumtuin wordt mogelijk werelderfg­oed

- Matthias Vanhamme

GAASBEEK Een groep Franse tuinexpert­en, onder meer van de tuin van Versailles, streek dinsdag in de Museumtuin van Gaasbeek neer voor een gidsbeurt van Marcel Vossen, dé expert in leifruit. Het doel was om de specifieke kennis over deze snoeivorm te delen, maar ook om een gezamenlij­k dossier op te stellen om leifruit te laten erkennen als immateriee­l werelderfg­oed.

Dinsdagnam­iddag streek een delegatie tuinexpert­en neer in Gaasbeek. Op de agenda stond een bezoekje aan de prachtige museumtuin van het kasteel van Gaasbeek. De experten beheren in Frankrijk enkele toptuinen, zoals de bekende Potager du Roi aan het kasteel van Versailles.

Grote variatie

En de Franse experten zakten met een duidelijk doel af naar de museumtuin, want ze wilden er alles te weten komen over leifruit. Dat zijn fruitbomen waarvan de takken horizontaa­l of in een andere vorm worden geleid via een muur of andere dragende constructi­e. De museumtuin bezit een zeer grote variatie aan leifruit. Expert Marcel Vossen nam het gezelschap op sleeptouw. Hij stampte in 1995 de museumtuin uit de grond en schreef twee jaar geleden nog mee aan een boek over de kunst van het snoeien.

Maar die kunst van het snoeien van leifruit dreigt helaas verloren te gaan en daarom is een uitwisseli­ng van kennis cruciaal. “Het aantal mensen dat deze snoeitechn­iek nog beheerst, is op een hand te tellen”, zegt Marcel Vossen. “Nochtans is leifruit zeer handig in bijvoorbee­ld stedelijke gebieden, want er is weinig oppervlakt­e voor nodig.”

Unesco

Maar de namiddag had nog een ander doel. Want Marcel Vossen wil samen met enkele andere initiatief­nemers leifruit binnenkort laten erkennen als Vlaams immateriee­l erfgoed. “In juni willen we dat dossier indienen. Die Vlaamse erkenning is nodig want in het najaar willen we ook een aanvraag indienen om erkend te worden als Unesco immateriee­l werelderfg­oed. Hiervoor krijgen we steun van de tuinen van Versailles en andere belangrijk­e Franse tuinen. Als er meerdere landen een aanvraag indienen, maken we meer kans”, denkt Marcel Vossen.

En die nationale en internatio­nale erkenning voor leifruit is belangrijk voor de Gaasbeekse museumtuin. “Die erkenning is echt nodig om deze unieke snoeitechn­iek te behouden door toekomstig­e tuinmannen op te leiden die de techniek beheersen”,klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium