De Standaard

Stadion Union-Saint-Gilles wordt dan toch niet verbouwd

- Belga

BRUSSEL De piste voor een verbouwing van het huidige stadion van voetbalclu­b Royal Union Saint-Gilloise is definitief afgesloten. Dat meldt Brussels staatssecr­etaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels) woensdag.

De gewestelij­ke dienst urban.brussels voerde op vraag van staatssecr­etaris Persoons een juridische en ruimtelijk­e analyse uit om de verschille­nde opties tot uitbreidin­g van het Mariënstad­ion te onderzoeke­n. De conclusie is duidelijk: een nieuw voetbalsta­dion met een capaciteit van 15.000 supporters is onmogelijk op de huidige, beschermde Dudenparks­ite, klinkt het in een persberich­t.

Beschermd landschap

“Een groter stadion zou ervoor zorgen dat een stuk park moet verdwijnen, maar het Dudenpark is een beschermd landschap, en een deel van het Joseph Mariënstad­ion kan en mag niet verbouwd worden, omdat dit ook beschermd is”, zegt Persoons .

Nieuwe locatie

Binnen de perimeter van het huidige stadion en zonder de grenzen van het Dudenpark te overschrij­den is enkel de bouw van een nieuw UEFA-conform stadion van 8.000 plaatsen mogelijk, concludeer­de urban.brussels. Die optie komt echter niet tegemoet aan de ambities van de club, die wil en moet groeien om aan de normen van de Pro League en van UEFA te kunnen beantwoord­en. Vandaag speelt Union zijn Europese matchen in het stadion van Anderlecht.

Voor Persoons is het dan ook tijd om werk te maken van een nieuw stadion op een nieuwe locatie. “Een langer verblijf in het huidige Mariënstad­ion wordt stilaan nefast voor Union, een club die aan de top van het Belgische voetbal meedraait en ook elk jaar Europees speelt. Het verouderde stadion beperkt de financiële groei van Union, heeft geen VIP-ruimte, geen business seats en geen hoogwaardi­ge persruimte”, zegt ze.

“Hoewel het stadion bijna elke twee weken uitverkoch­t is, ontvangt de club slechts een zeer beperkt deel van de stadionger­elateerde inkomsten in vergelijki­ng met andere Belgische clubs van hetzelfde kaliber.”

 ?? © Belga ?? Een verbouwing van het stadion Union Saint-Gilloise is niét de manier om de toekomst van de club veilig te stellen, zegt Ans Persoons.
© Belga Een verbouwing van het stadion Union Saint-Gilloise is niét de manier om de toekomst van de club veilig te stellen, zegt Ans Persoons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium