De Standaard

Klimaat is nu onmiskenba­ar verbonden met mensenrech­ten

Het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak van de 2.000 Zwitserse klimaatoma’s is baanbreken­d, schrijft Hendrik Schoukens. Het is de eerste keer dat deze rechtbank erkent dat een laks klimaatbel­eid de mensenrech­ten schendt.

- Hendrik Schoukens Docent milieurech­t (UGent) en schepen van Milieu (Groen) in Lennik.

“Ooit zal ik naar Aarhus gaan, en zijn veenbruine hoofd bekijken, de zachte doppen van zijn oogleden, zijn spitse schedelkap.” Zo begint de Ierse dichter Seamus Heaney (1939-2013) zijn gedicht ‘The Tollund Man’. De Tollund Man is een opmerkelij­k goed geconserve­erd veenlijk dat in Denemarken in de jaren 50 werd gevonden door een aantal turfsteker­s.

Eerst dachten ze dat het lijk toebehoord­e aan een recent vermoorde jongeman, maar koolstofda­tering wees uit dat het ging om een jongeman die 2.400 jaar voordien was geofferd aan een Germaanse vruchtbaar­heidsgod. De koord rond zijn nek liet weinig aan de verbeeldin­g over. De vredige uitdrukkin­g op zijn gezicht wees misschien op een zekere berusting in zijn lot.

De zuurstofar­me eigenschap­pen van het veen, een overgangsl­and tussen aarde en water, maar ook tussen leven en dood, bevroren deze kalme blik richting de toekomst. Heaney, opgegroeid op het Ierse platteland, vond dat veen fascineren­d. Zo fascineren­d dat hij naar Aarhus wou trekken.

Inspraakre­chten

De rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) delen die fascinatie voor Aarhus met Heaney. In hun baanbreken­de uitspraak in de zaak van de Zwitserse KlimaSenio­rinnen verwijzen ze uitvoerig naar die plek. In de zomer van 1998 vond daar namelijk een internatio­nale conferenti­e plaats die grote gevolgen zou hebben voor de toepassing van het milieurech­t. Op 25 juni van dat jaar werd een verdrag getekend dat aan milieuvere­nigingen ruimere inspraakre­chten verleent en waardoor ze makkelijke­r naar de rechter kunnen stappen. Met Aarhus als hefboom werd het plots mogelijk om al die ‘dure woorden’ uit de internatio­nale en Europese milieuafsp­raken af te dwingen.

Het duurde nog even vooraleer dat echt doordrong bij de rechters. Het Belgische Hof van Cassatie maakte zijn Aarhus-bocht pas in 2013, en enkele jaren geleden wees het Europese Hof van Justitie de klimaatzaa­k af die een aantal jongeren had opgestart tegen de EU, wegens “een gebrek aan belang”.

Het Mensenrech­tenhof onderstree­pt dat de uitspraken van de nationale rechtbanke­n, ook in onze Belgische klimaatzak­en, géén faux pas waren

Ook de rechtszaak van de Zwitserse klimaatoma’s hing lang aan een zijden draadje. Ze botste keer op keer op ontvankeli­jkheidsbez­waren. De deuren van de Zwitserse rechtbanke­n bleven gesloten, omdat het klimaat iedereen aanbelangt. Zelfs al zijn ouderen kwetsbaard­er voor hittegolve­n, dan nog zou sprake zijn van een ‘actio popularis’, een vordering gericht op het algemeen belang, als dit soort procedures mogelijk werd.

Ook het EHRM leek ervoor beducht de deuren van de rechtszaal wijdopen te gooien voor klimaatzak­en. Maar de rechters lijken inspiratie gevonden te hebben in het Verdrag van Aarhus om een manier te vinden om de oma’s toe te laten.

Dat verdrag bracht het Hof ertoe om de vereniging van Zwitserse klimaatoma’s (Verein Klimatseni­orinnen Schweiz) haar belangen te laten behartigen. Meer nog, het Hof erkent dat milieuvere­nigingen meer geschikt zijn om klimaatpro­cedures op te starten dan individuel­e burgers. Nu de beschermin­g van het klimaat in het internatio­naal recht wordt erkend als een “common concern of mankind”, is het logisch dat de deuren van de rechtszale­n niet langer gesloten blijven voor vereniging­en die strijden voor een betere beschermin­g van het klimaat.

Hoewel het Hof de deur ook op een kiertje liet staan voor de klimaatoma’s zelf, mocht uiteindeli­jk alleen de ‘Verein’ de zaak bepleiten.

Toekomstig­e generaties

Het is dus dankzij de conferenti­e in Aarhus dat het Hof toekwam aan de behandelin­g van de grond van de zaak. In die behandelin­g valt op dat het Hof erg de nadruk legt op het belang van effectieve rechtsbesc­herming, een begrip dat niet alleen centraal staat in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens maar ook … in het Verdrag van Aarhus.

De rechtsstaa­t wordt, benadrukt het Hof, niet uitgeschak­eld in de context van klimaatver­andering, die als een van de belangrijk­ste maatschapp­elijke uitdaginge­n naar voren wordt geschoven.

Het Hof is niet over één nacht ijs gegaan. Het erkent de belangrijk­e rol die is weggelegd voor parlemente­n en regeringen, maar stipt aan dat de rechtsstaa­t niet kan worden gereduceer­d tot de ‘wil van de meerderhei­d’. De beleidsvri­jheid is dus niet eindeloos. Dat sluit nauw aan bij het vonnis in de Nederlands­e Urgenda-zaak.

Het Europese mensenrech­tenverdrag is een ‘levend instrument’, vervolgt het Hof , dat moet worden geïnterpre­teerd in het licht van de hedendaags­e uitdaginge­n. Ja, het klimaatpro­bleem vergt een globale oplossing, maar ieder moet zijn deel doen. De klimaatwet­enschap wordt centraal gesteld, terwijl het Hof aangeeft dat de globale en complexe aard van klimaatver­andering een andere aanpak vergt dan klassieke milieuzake­n, waar hinder kan worden teruggebra­cht tot één of meerdere bronnen.

Ook legt het Hof herhaaldel­ijk de

nadruk op het intergener­ationele aspect van klimaatver­andering. De toekomstig­e generaties zullen zwaarder worden getroffen door een warmer klimaat. Het Hof onthield zich ervan te bepalen welke concrete maatregele­n Zwitserlan­d moet nemen – want dan zou het de scheiding der machten schenden – maar stipte wel aan dat het land er een boeltje had van gemaakt. Doelen werden niet gehaald, wetten slechts gedeelteli­jk aangepast, terwijl het land naliet om te berekenen hoeveel ‘koolstofbu­dget’ het nog kon ‘verbranden’ om zijn internatio­nale klimaatafs­praken na te komen.

Precedent

De impact van het Zwitserse klimaatvon­nis zal zich uiteraard ook buiten Zwitserlan­d laten voelen. Niet alleen omdat het Hof verduideli­jkt dat klimaatemi­ssies die elders plaatsvind­en voor producten die in het land zelf worden gebruikt, mee moeten worden genomen in de analyse. Maar vooral omdat het Hof onderstree­pt dat de uitspraken van de nationale rechtbanke­n, ook in onze Belgische klimaatzak­en, géén faux pas waren. Klimaat is onmiskenba­ar verbonden met mensenrech­ten. Van een precedent gesproken!

En dat allemaal dankzij Aarhus. Zouden de rechters van het EHRM zich, in navolging van Heaney, ondertusse­n ook thuis voelen “in de velden van Jutland”, nabij Aarhus? Misschien gaan ze wel op zoek naar dat sappige, mysterieuz­e veen, dat niet alleen eeuwenoude veenlijken herbergt maar ook, erg geduldig, jaar na jaar, koolstof opslaat en op die manier de schending van de mensenrech­ten tegengaat die het Hof zojuist heeft geïdentifi­ceerd.

 ?? ?? In Zwitserlan­d smelten de gletsjers,
In Zwitserlan­d smelten de gletsjers,
 ?? ??
 ?? © getty ?? onder meer doordat het land een boeltje maakt van zijn klimaatbel­eid.
© getty onder meer doordat het land een boeltje maakt van zijn klimaatbel­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium