De Standaard

Hulporgani­satie tegen kindermisb­ruik nog nooit zoveel gecontacte­erd

Stop it Now!, de hulplijn ter preventie van seksueel kindermisb­ruik, werd in het afgelopen jaar 468 keer gecontacte­erd. Maar in realiteit is de nood stukken hoger. “Tot voor kort konden we maar op een derde van de vragen ingaan.”

- Heleen Debeuckela­ere

“Iedereen zal ooit, direct of indirect, met seksueel kindermisb­ruik te maken krijgen. Het probleem is jammer genoeg te groot.” Dat zegt Minne De Boeck, projectcoö­rdinator bij de hulplijn Stop it Now! Wie zich zorgen maakt over zijn eigen gedrag of dat van iemand anders, kan bij die organisati­e terecht.

Steeds meer mensen vinden hun weg naar de hulplijn. Het afgelopen jaar werd ze 468 keer gecontacte­erd – een flinke stijging tegenover de 356 oproepen in 2022. Of juister, het is 468 keer gelukt om de organisati­e te pakken te krijgen. Want Stop it Now! was tot voor kort beperkt bereikbaar.

De hulplijn had te weinig middelen om de telefoon en de chatbox de hele week te bemannen. In 2023 kon ze 577 telefoonop­roepen niet beantwoord­en. 56 procent van die gemiste oproepen kwam van iemand die voor het eerst contact zocht. Daarnaast miste Stop it Now! 1.830 mensen die via chat contact met de organisati­e opnamen. “Of het nu druk was of niet, twee derde van de vragen konden we door de beperkte bezetting niet beantwoord­en”, aldus De Boeck.

Daar bracht Sven Pichal veranderin­g in. Toen in augustus bleek dat de populaire VRT-presentato­r in de gevangenis zat onder verdenking van het bezit en de verspreidi­ng van beelden van kindermisb­ruik, werd de hulplijn overrompel­d met hulpvragen. In augustus

“De zaak-Pichal zet mensen aan om meer naar hun eigen gedrag of dat van mensen in hun omgeving te kijken” Minne De Boeck Projectcoö­rdinator Stop it Now!

bezochten liefst 6.848 mensen de website van Stop it Now!, tegenover 3.896 in juli. “De zaak-Pichal bracht onder de aandacht dat plegers van kindermisb­ruik meer zijn dan alleen een dader an sich”, zegt De Boeck. “Ze zijn ook vaak ouders, familie, collega’s, vrienden van iemand. Dat soort nieuws zet mensen aan om meer naar hun eigen gedrag of dat van mensen in hun omgeving te kijken.”

Ook de politiek schoot wakker. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft sindsdien de budgetten van organisati­es die werken rond de preventie van misbruik fors opgetrokke­n. Dat gaf Stop it Now! de mogelijkhe­id om sinds maart de permanenti­e van de hulplijn en de chatbox op te voeren. Sindsdien zijn beide elke weekdag bereikbaar.

Lotgenoten­groep

De aanhouding van Sven Pichal had nog een ander neveneffec­t: steeds meer naasten van daders nemen contact op met de hulplijn. Al zal dat deels ook het gevolg zijn van een gerichte campagne en van de podcast De dag die ik nooit meer vergeet, die de organisati­e in 2023 had gelanceerd. Naasten krijgen bij Stop it Now! toegang tot een onlineforu­m of kunnen terecht bij een lotgenoten­groep.

De voorbije jaren was meer dan 50 procent van de mensen die hun toevlucht zochten bij Stop it Now! bezorgd om het eigen gedrag. Dat aandeel is nu gezakt tot 39 procent, en verschoven naar mensen die bezorgd zijn over hun naasten of profession­als die in contact komen met iemand die zorgwekken­d gedrag vertoont, of onder bepaalde gevoelens lijdt.

De Boeck waarschuwt dat Stop it Now! geen klik- of meldingsli­jn is om mensen aan de schandpaal te praten. “We zijn een hulplijn, geen meldlijn. Alleen als we de veiligheid van kinderen niet kunnen garanderen, kunnen we dat mel

den bij de bevoegde instanties.”

Ook het publiek heeft die boodschap goed meegekrege­n. “En zelfs als we dat soort meldingen binnenkrij­gen, zit er bijna altijd toch een hulpvraag of bezorgdhei­d achter waarmee we wél aan de slag kunnen.”

Wie zich zorgen maakt over zijn eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjari­gen, kan terecht bij de hulplijn ‘Stop it Now!’ op het gratis nummer 0800 200 50 of op stopitnow.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium