De Standaard

Als politicus maar geen knelpuntbe­roep wordt

- Bart Brinckman

Dik dertig jaar geleden vond een weekblad er niets beter op dan toenmalig minister van Verkeer Jean-Luc Dehaene (CD&V) te volgen met de auto. Daarbij noteerde het blad nauwgezet de verkeersov­ertredinge­n die de ministerië­le chauffeur maakte. Met een overdaad aan chocoladel­etters werd er schande over geroepen. Politici zijn altijd aangeschot­en wild geweest, al zetten sociale media uiteraard de kers op de taart.

Een olifantenv­el blijft onontbeerl­ijk. Soms lijkt het alsof politici de voetveeg van de samenlevin­g zijn. Zeker de top wordt overal herkend, moet zich verantwoor­den of zich de huid vol laten schelden door burgers die niet voor rede vatbaar zijn. Waar komt dat grenzeloze masochisme toch vandaan? Of blaast het soms te grote ego of de drang naar macht echt alle negativite­it weg?

In de Kamer geven straks meer politici dan gewoonlijk er de brui aan. Zij willen hun leven een andere wending geven. De redenen zijn divers en soms individuee­l. Toch blijft een rode draad onmiskenba­ar: de persoonlij­ke concessies staan niet langer in verhouding met de resultaten. De inertie, het denken op de korte termijn, het gebrek aan resultaten, ja zelfs de particrati­e zijn er allemaal te veel aan.

Daarom wijken sommige politici uit naar het lokale niveau. De hoop brandt dat ze met een uitvoerend mandaat hun engagement meer kleur en vooral meer efficiënti­e kunnen geven. Dat valt natuurlijk dik tegen wanneer iemand in de oppositie verzeilt. Daar wegen de luttele zitpenning­en niet op tegen een gevoel van nutteloosh­eid omdat de meerderhei­d elk initiatief hooghartig weglacht. Het aantal opgevers in de gemeentepo­litiek piekte de afgelopen jaren. De Franstalig­e vereniging van steden en gemeenten wijdde er een studiedag aan. Met de veelzeggen­de titel: Le blues des élus.

Politici staan tussen twee vuren: de publieke opinie die op hen neerkijkt en de politieke geplogenhe­den die soms moeilijk leesbaar en bovenal ontzettend traag zijn. Bij momenten bakken ze het inderdaad bruin, dat kan niemand ontkennen. Maar het zijn ook maar gewone mensen met spreekwoor­delijke kwaliteite­n en gebreken. Het blijft vreemd dat kiezers een smetteloze superman/vrouw in gedachten hebben, met ontgoochel­ing tot gevolg.

Politici verzinnebe­elden een engagement. Ze willen de samenlevin­g beter maken, ze honoreren een roeping. Juist daarom moet het metier aantrekkel­ijk genoeg blijven voor elk onmiskenba­ar talent dat zich aandient. Een land is niet gebaat met middelmati­ge bestuurder­s. Of erger.

Meer dan gewoonlijk geven parlementa­riërs er straks de brui aan

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium