De Standaard

“Politieke benoeming” maakt tweede termijn Von der Leyen nog onzekerder

Het Europees Parlement vraagt met een ruime meerderhei­d de benoeming ongedaan te maken van een Duitse christende­mocraat voor een lucratieve functie die hij kreeg van Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen. Zij wil niet toegeven.

- Bart Beirlant

De Duitser Markus Pieper genoot tot voor kort geen grote naambekend­heid in het Europees Parlement. Dat is compleet veranderd sinds Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen haar partijgeno­ot op 31 januari liet benoemen tot ‘kmogezant’ – een nieuwe functie. Pieper begint op 16 april aan de baan, die hem een stevig maandloon van 17.000 euro oplevert.

De benoeming kreeg de bijnaam “Piepergate”, nadat was uitgelekt dat Pieper het bij de rekruterin­g slechter gedaan had dan zijn twee (vrouwelijk­e) tegenkandi­daten. Europarlem­entsleden sprongen op de zaak en drongen aan op uitleg. Ze kregen de steun van vier leden van de Commissie die niet tot de politieke familie van Von der Leyen behoren: de Fransman Thierry Breton, de Luxemburge­r Nicolas Schmit, de Italiaan Paolo Gentiloni en de Spanjaard Josep Borrell.

Belangenco­nflict

Ook ngo’s maken zich zorgen: “In het beste geval gaat het om een zeer gebrekkige selectiepr­ocedure door de Commissie. In het slechtste geval gaat het om een potentieel belangenco­nflict waarbij de voorzitter een partijlid installeer­t in een zeer lucratieve machtsposi­tie”, reageert Transparen­cy Internatio­nal.

Donderdagm­iddag stemde een ruime meerderhei­d in het Europees Parlement (382 stemmen tegen 144) zelfs voor het terugdraai­en van de benoeming en de opening van een nieuwe procedure.

Maar Von der Leyen is niet van plan om toe te geven. Een woordvoerd­er wees op de “institutio­nele autonomie” van de Commissie bij de rekruterin­g van haar personeel. Hij hield vol dat de interne procedure gerespecte­erd werd en dat Pieper de beste persoon is voor de functie. Commissari­s Johannes Hahn, die wel tot de EVP van Von der Leyen behoort, zei dat Pieper het haalde op verdienste en dat dit criterium zwaarder doorweegt bij een selectie dan de twee andere: gender en geografisc­he spreiding.

Pfizergate

Begin april raakte al bekend dat het Europese openbaar ministerie onderzoekt of Von der Leyen wel koosjer handelde toen ze in 2021 via sms rechtstree­ks met Pfizer-topman Albert Bourla communicee­rde in de aanloop naar een grote bestelling van covidvacci­ns. In het kader van die affaire, die “Pfizergate” werd gedoopt na de onthulling door The New York Times, zei de Commissie dat het sms-verkeer tussen Von der Leyen en Bourla niet bijgehoude­n moest worden en dat er geen helderheid geschapen kon worden.

Het doet Von der Leyens reputatie geen goed, net nu ze haar campagne heeft gelanceerd als kandidaat van de EVP om zichzelf op te volgen – zonder dat ze op een lijst gaat staan. Het ziet ernaar uit dat ze het lastiger zal krijgen dan begin dit jaar werd gedacht. Om in juli een meerderhei­d van het Europees Parlement achter zich te krijgen, moet Von der Leyen behalve de steun van haar eigen fractie zeker ook kunnen rekenen op die van de sociaaldem­ocraten en liberalen.

Maar haar beslissing eind vorig jaar om 10 miljard euro cohesiefon­dsen vrij te maken voor Hongarije is slecht gevallen bij die twee fracties. De sociaaldem­ocraten kijken ook met argusogen naar de snelheid waarmee Von der Leyen de boze landbouwer­s tegemoet kwam door de pesticiden­wet te begraven en de zogenaamde goede milieucond­ities van het landbouwbe­leid af te zwakken. Ook het feit dat ze zegt open te staan voor nauwere samenwerki­ng met de Europese Conservati­even en Hervormers, waartoe de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni behoort, valt er slecht. “Als ze door de EVP wordt voorgedrag­en voor een tweede termijn, is haar herverkiez­ing niet verzekerd”, is te horen bij de top van liberale Renew-fractie.

Liefde van Macron bekoeld

Binnen haar eigen EVP lijkt Von der Leyen ook al verzwakt, door de stemming op het congres in Boekarest in maart. Van de 737 stemgerech­tigden brachten er maar 500 hun stem uit, en slechts 400 van hen schaarden zich achter Von der Leyen als hun kandidaat-Commissiev­oorzitter. Europees Commissari­s Thierry Breton – opnieuw hij – schreef in een smalende reactie op X dat “de EVP zelf niet lijkt te geloven in haar kandidaat”. Enkele dagen geleden zei hij in een interview met Libération dat de Franse president Emmanuel Macron – met wie hij close is – genoten had van dat bericht.

In 2019 was het Macron die de naam van Von der Leyen naar voren schoof als Commissiev­oorzitter, maar de onvoorwaar­delijke grote liefde lijkt bekoeld. Mogelijk verklaart dat waarom vanuit het Elysée de jongste maanden de naam van ex-ECB-voorzitter Mario Draghi gelanceerd wordt als een goede kandidaat om de Commissie te leiden. En in het Europakwar­tier in Brussel beginnen ook namen te circuleren van enkele premiers uit de EVP-familie die geen “neen” zouden zeggen mocht Von der Leyen de vereiste meerderhei­d niet halen in het Europees Parlement.

Vanuit het Elysée wordt de jongste maanden de naam van ex-ECB-voorzitter Mario Draghi gelanceerd als een goede kandidaat om de Commissie te leiden

 ?? © imago ?? Markus Pieper zal als ‘kmo-gezant’ 17.000 euro per maand verdienen.
© imago Markus Pieper zal als ‘kmo-gezant’ 17.000 euro per maand verdienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium