De Standaard

Striptento­onstelling lokt kwade menigte in Brussel

Bezoekers van de vernissage van stripteken­aar Bastien Vivès in Brussel werden opgewacht door een boze menigte. “Medeplicht­igen”, scandeerde­n ze.

- Max De Moor

“Shame on you”, klinkt het in koor wanneer een man de Brusselse kunstgaler­ij Huberty & Breyne verlaat. Onder luid boegeroep maakt hij zich uit de voeten. Tegenover de galerij in de Kastelijnw­ijk in Elsene heeft zich een menigte van een honderdtal actievoerd­ers verzameld, voornameli­jk jonge vrouwen. “Nous sommes fortes, nous sommes fières, des feministes radicales et en colères”, zingen ze (“Wij zijn sterk, wij zijn trots, radicaal-feministis­ch en woest”).

Ze zijn woest omdat Huberty & Breyne een tentoonste­lling wijdt aan nieuw werk van de Franse stripteken­aar Bastien Vivès. De auteur promoot volgens hen verkrachti­ng, incest en pedofilie. “Kinderen seksualise­ren is noch grappig, noch subversief en al zeker geen kunst”, leest een pancarte in het Frans. Een petitieteg­endetentoo­nstellingh­eeft in amper twee weken tijd meer dan 4.000 handtekeni­ngen verzameld.

In zijn thuisland gold de 40-jarige Vivès nochtans lange tijd als een van de grootste talenten van zijn generatie. Hij debuteerde in 2007 met de grafische roman In mijn ogen, uitgegeven bij Casterman. Een jaar later brak hij door met De smaak van chloor dat de Prix Révélation won op het prestigieu­ze stripfesti­val van Angoulême.

Het was daar dat hij in 2022 van zijn sokkel viel. Een geplande overzichts­tentoonste­lling van zijn werk werd geboycot door, alweer, een petitie. Actievoerd­ers hekelden in het bijzonder drie van zijn werken: Les melons de la colère (2011), La décharge mentale (2018) en Petit Paul (2018). De stripverha­len werden uitgegeven in een reeks voor volwassene­n en bevatten incest en seks tussen volwassene­n en minderjari­gen in een karikatura­le stijl.

Na doodsbedre­igingen aan het adres van Vivès, besloot het festival de tentoonste­lling af te voeren uit veiligheid­soverwegin­gen. De organisati­e bleef erbij dat zijn werk binnen de wettelijke grenzen valt. Er zijn tegen hem wel al klachten ingediend, maar vooralsnog is geen daarvan ontvankeli­jk verklaard.

Humor en parodie

Daarberoep­tookgaleri­ehouderAla­in Huberty zich op: de tentoonste­lling “benadrukt vooral zijn humor en gevoel voor parodie en spot. Een dimensie die zijn tegenstand­ers niet zien, omdat ze sommige van zijn tekeningen voor waar aannemen”, staat in een geschreven verklaring. De expo bevat geen beelden uit de drie bekritisee­rde strips. Wel neemt Vivès de polemiek op de hak in verschille­nde illustrati­es. Recent verdedigde hij zich in Le Point: “Petit Paul is niet de werkelijkh­eid. Alles eraan is grotesk.” Hij wordt bijgestaan door Richard Malka, de advocaat van Charlie Hebdo.

Volgens de galerist is de inhoud van geen tel voor de manifestan­ten. “Wat zij willen, is simpelweg elke presentati­e of publicatie van zijn werk verbieden. Ze willen zijn artistieke dood.” Dounia Largo, die het initiatief nam voor de petitie in Brussel, trok in een reactie in deze krant het debat eerder al open naar een strijd tegen het “bourgeois, conservati­eve” kunstmilie­u.

 ?? © mdm ?? “Casse-toi ( rot op, red.)”, klonk het met een middenving­er.
© mdm “Casse-toi ( rot op, red.)”, klonk het met een middenving­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium