De Standaard

Conner Rousseau start campagne op de markt: “Mocht ik kunnen, ik stem tien keer voor hem”

Op de Grote Markt van Sint-Niklaas begint Conner Rousseau (Vooruit) met een ingetogen campagne. Met een low profile-versie van zichzelf belooft hij voorzitste­r Melissa Depraetere niet voor de voeten te lopen.

- Dario Van Fleteren

Visitekaar­tjes heeft hij nog niet. Een campagnefo­to evenmin. “Die laat ik deze namiddag nemen”, laat Conner Rousseau weten aan voorbijgan­gers op de wekelijkse markt in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Daar gaf de voormalige Vooruit-voorzitter het startschot voor zijn “nederige” campagne om vanop de lijstduwer­splek het Vlaams Parlement binnen te raken.

Van de instructie­s vanop het partijhoof­dkwartier om een ingetogen campagne te voeren, valt weinig te merken op de markt. Het is koppenlope­n rond Rousseau. Tussen alle camera’s en journalist­en in proberen de winkelende Sint-Niklazenar­en een glimp op te vangen van “hun” Conner. Na vijf maanden radiostilt­e is het een blij weerzien voor Ingrid Vanlysebet­ten. “We zijn trots”, roept ze vanop een afstand. “We gaan u nodig hebben.” Rousseau is de enige die een vuist kan maken tegen Vlaams

Belang, vindt ze. Zijn zattemansk­lap is hem vergeven. “Iedereen verdient een tweede kans.” Ook de buurvrouw van Rousseau baant zich een weg door de buffer pers om haar buurman succes te wensen.

Maar ook veel Sint-Niklazenar­en laten de socialist passeren. “Ik heb het allemaal maar half gevolgd”, zegt Leander Mestach. Conner of niet, politiek kan hem niet bekoren. “Maar als hij schuldinzi­cht heeft, verdient hij een tweede kans.” Paul Debruyne tilt zwaar aan Rousseaus racistisch­e zattemansk­lap. Een stem voor Rousseau ligt moeilijk, geeft hij toe. Voor André Van Laere is alles vergeven. “Mocht ik kunnen, ik stem tien keer voor hem.” Hij en zijn vrouw Maria Van Osselaer vinden de zatte uitspraken fout, “maar hij heeft wel gezegd wat veel mensen denken”.

Vanop een afstand aanschouwt ook Rousseaus moeder hoe de comeback zich op gang trekt. Zij was geen voorstande­r van een politieke comeback. Een reactie aan De Standaard wil ze niet kwijt. “Ik doe mijn boodschapp­en”, vertelt ze met een zak smurfensno­ep in de hand.

Voor Rousseau is het vlot schakelen tussen de babbels. Toch heeft zijn marktoptre­den meer weg van een persconfer­entie. Camera na camera en micro na micro staat Rousseau de aanwezige pers te woord. Al dan niet met een onderbreki­ng door een marktgange­r.

Partijsold­aat

De gezapige aanpak op de markt valt moeilijk te rijmen met de doelstelli­ngen. Rousseau zet zijn politieke toekomst op het spel. Als hij op 9 juni niet verkozen raakt vanop de lijstduwer­splek, belooft hij een punt te zetten achter zijn politieke carrière. De slechte peilingen knagen aan zijn geweten. “Daar voel ik me schuldig over. Na twintig jaar leek een verkiezing­soverwinni­ng nabij. De eendracht binnen de partij was enorm. Ik heb dat verkloot.”

De oud-voorzitter geeft zelfs toe dat hij beter vroeger was opgestapt. “Mijn excuses in café ’t Hemelrijk zijn niet oprecht overgekome­n. Misschien was ik verblind door mijn passie. Ik wou echt voor een goed resultaat gaan met de partij.”

“Na twintig jaar leek een verkiezing­soverwinni­ng nabij. De eendracht binnen de partij was enorm. Ik heb dat verkloot” Conner Rousseau Vooruit

Toch meent Rousseau met plezier tweede viool te spelen. “Ik ben een partijsold­aat. Melissa doet het heel goed als voorzitter. Maar ons tegenover elkaar zetten, is appelen met peren vergelijke­n. Ik vind dat ze inhoudelij­k sterk staat. In een mum van tijd heeft ze veel steun binnen de partij vergaard.”

“De eerste weken” moeten we Rousseau niet in een televisies­tudio verwachten. Verzoeken tot grote interviews wimpelt hij overal af. Een nieuwsbrie­f, sociale media en een luistertou­r vormen de komende acht weken de campagne van Rousseau in Oost-Vlaanderen. Voor de nationale verkiezing­en is zijn vertrouwen in Depraetere groot. “Ik zit zelfs niet in de Whatsappgr­oep om die te organisere­n. Maar als Melissa advies vraagt, zal ze dat krijgen.”

 ?? © Fred Debrock ?? Als Rousseau niet verkozen raakt, zet hij een punt achter zijn politieke carrière.
© Fred Debrock Als Rousseau niet verkozen raakt, zet hij een punt achter zijn politieke carrière.
 ?? © Fred Debrock ?? Conner Rousseau op campagne.
© Fred Debrock Conner Rousseau op campagne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium