De Standaard

Aantal gedetineer­den duikt onder de 12.000

In de Belgische gevangenis­sen zitten momenteel 11.992 gedetineer­den vast. Voor het eerst sinds begin februari duikt dat aantal onder de symbolisch­e kaap van 12.000. Komt het einde van de staking daarmee in zicht?

- Pieter Huyberecht­s

Ooit lag de symbolisch­e bovengrens op 10.000 gedetineer­den. In volle coronacris­is verleende toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heel wat gedetineer­den die op enkele maanden van hun strafeinde zaten een soort van gratie. Enkele jaren en een heuse crisis in de gevangenis­sen later ligt die symbolisch­e bovengrens op 12.000 gedetineer­den.

Sinds 6 februari van dit jaar kleuren de cijfers pas echt bloedrood. De combinatie van de ongeziene overbevolk­ing, de honderden grondslape­rs, de hoge mate van agressie, een foltering in de Antwerpse Begijnenst­raat en de ronduit onmenselij­ke levensomst­andigheden in veel plaatsen, maakten dat er een nationale staking uitbrak die nu al weken duurt. Vooral de invoering van de minimale dienstverl­ening vanaf het eerste uur van een staking blijft een twistpunt.

Donderdag vergaderde­n de nationale vakbonden nog maar eens over hoe ze het falende overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) willen deblokkere­n. Vanuit het Gevangenis­wezen sijpelt alvast voorzichti­g positief nieuws door: voor het eerst in ruim twee maanden zitten er ‘amper’ 11.992 gedetineer­den achter tralies. Ook het aantal grondslape­rs is de voorbije twee weken significan­t gedaald, blijkt uit de cijfers. In Wallonië sliepen er donderdagn­acht twee mensen op de grond, in Vlaanderen is dat cijfer gedaald tot 85. Begin maart waren het er nog 268. Met dank aan een aantal kunstgrepe­n zoals uitklapbar­e bedden.

Mocht een gedetineer­de voordien slechts één keer per maand 36 uur naar buiten om werk en woonst te zoeken, dan mogen sommigen nu zelfs al minstens een maand op penitentia­ir verlof. Volgens onze info zijn 234 gedetineer­den nu met “verlengd verlof”.

Ook dat heeft stilaan een effect op de cijfers, klinkt het.

Het Gevangenis­wezen wou de dagcijfers donderdag wel delen, maar is karig met commentaar. Pas als ook de komende dagen en weken de daling verdergaat, zal er echt sprake zijn van een kentering, klinkt het. Van enige euforie is absoluut geen sprake. Ter vergelijki­ng: exact een jaar geleden zaten er 561 gedetineer­den minder in onze gevangenis­sen.

 ?? © jvdb ?? In de gevangenis van Antwerpen werd een gedetineer­de gemarteld.
© jvdb In de gevangenis van Antwerpen werd een gedetineer­de gemarteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium