De Standaard

“Vervelend zijn is niet strafbaar, die jongeren hebben opvoeding nodig”

Voorbijgan­gers naroepen, eieren gooien naar vitrines of plateaus omgooien in de McDonald’s. In de Antwerpse stationsbu­urt schoppen hangjonger­en zodanig veel keet dat de politie is gestart met identiteit­scontroles. “Er wordt veralgemee­nd, we zijn niet alle

- Lamiae Ben Ayad

In de McDonald’s op de Tenierspla­ats in Antwerpen houdt sinds oktober een securityme­dewerker een oogje in het zeil. Hij werd aangeworve­n omdat er aanhoudend­e problemen waren met jongeren, die niet alleen overlast veroorzake­n, maar soms ook klanten lastigvall­en. Voorlopig vat de man er drie dagen per week post, maar vanaf volgende maand wordt dat iedere dag. Zijn marsorder is duidelijk: alleen wie iets bestelt, komt binnen.

“Zonder security kunnen we niet verder”, zegt de verantwoor­delijke van het restaurant, die niet met zijn naam in de krant wil. De politie is de voorbije weken verschille­nde keren moeten tussenbeid­e komen. Er werden plateaus in de lucht gegooid, voeding vloog in het rond, er werd luid geroepen, er werd binnen gerookt en eten gestolen. “Als het personeel zich moet bezighoude­n met hangjonger­en buitenzett­en, kunnen ze hun werk niet meer doen.”

In de Antwerpse stationsbu­urt, die zich uitstrekt tot het Operaplein, de De Keyserlei en het Koningin Astridplei­n, is de politie in februari gestart met intensieve identiteit­scontroles met een focus op hangjonger­en. De actie loopt tot eind mei. Hangjonger­en plegen geen criminele feiten, “maar ze veroorzake­n overlast”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerd­er van de Antwerpse politie. Tot vorige week werden al 160 jongeren gecontrole­erd. Pv’s werden amper opgemaakt. “Niet alles wat vervelend is, is strafbaar, zoals een plateau in de McDonald’s omgooien. Die jongeren hebben gewoon opvoeding nodig”, zegt Bruyns. “Daarom proberen we vooral aanwezig en zichtbaar te zijn. Om die jongeren af te schrikken. En in het beste geval om hun gedrag te veranderen.”

Gênante politiecon­trole

De lokale fastfoodke­tens zijn er blij mee, zoals ook het Quick-filiaal. Een securityme­dewerker loopt daar niet rond. “We zijn ons bewust van de overlast in de buurt”, reageert Kevin Derycke, ceo van Quick. “Als jongeren klanten lastigvall­en, vragen de medewerker­s hen om respectvol te zijn. Als het nodig is, vragen ze hen om het restaurant te verlaten.”

Javed Safi (18) zit met drie vrienden te gamen op de trappen van het Operagebou­w. Ze zaten eerst aan het Astridplei­n, maar omdat daar veel politie was, verplaatst­en ze zich. De afgelopen weken is Safi al zo’n drie keer tegengehou­den voor een identiteit­scontrole. “Een keer omdat ik een Palestijns­e vlag vasthad.” Hij moest zijn identiteit­skaart afgeven en zijn rugzak laten fouilleren. Daarna werd hem gevraagd om de vlag in zijn tas weg te steken. “Ik snap dat niet. Dit is een vrij land, wij mogen toch dragen wat we willen?”

Hij vindt het gênant om door de politie tegengehou­den te worden. “Als mijn familie me ziet, of iemand van school, zullen ze denken dat ik iets fouts heb gedaan.” Er wordt bovendien te vaak veralgemee­nd als het om hangjonger­en gaat, vindt hij. “Het is niet omdat twee of drie jongeren overlast creëren, dat we dat allemaal doen.”

Alcohol- en drugsversl­aafden

“Mensen hebben van jongeren vaak een verkeerd beeld”, zegt Igniace Jones (18) uit Brussel. Hij en zijn vriend komen net uit de Jumbo-supermarkt. Ze brengen een dagje door in Antwerpen. “We gaan de buurten checken, een beetje rondkijken aan Elizabeth, op het Kiel, in Wijnegem en in het centrum.” De jongens zijn zich bewust van de overlast in de buurt, “mensen die ruzie zoeken, overlast van alcohol- en drugsversl­aafden.” “De politie mag gerust onze identiteit­skaart zien, we doen niets verkeerds.”

De politie heeft niet alleen haar handen vol met hangjonger­en, maar ook met de daklozen in de buurt. Het is nog geen twaalf uur ’s middags en op het Astridplei­n wordt een man, die helemaal van de kaart lijkt, opgepakt. Hij stribbelt tegen, belandt op de grond, wordt in de boeien geslagen en in de combi gesleurd. Zijn vriend, ook onder invloed, vergezelt hem gewillig. Op de hoek van de Tenierspla­ats en Kipdorpves­t ligt een vrouw op de grond, ook zij is waarschijn­lijk onder invloed.

“Hangjonger­en zijn jongeren die tegen een muur leunen, praten, en eigenlijk niets doen, daar is niets mis mee” Quinten Lauwers (19)

Quinten Lauwers (19) uit Willebroek zit met zijn vriendin op een bankje op het Astridplei­n. Ze bezoeken de stad, zonder concrete plannen. “We gaan wat rondwandel­en, en dan zien we wel.” Of hij ook een hangjonger­e is, weet de student niet. Hij lacht de vraag weg: “Hangjonger­en zijn jongeren die tegen een muur leunen, praten, en eigenlijk niets doen, daar is niets mis mee.”

 ?? © Sebastiaan Franco ?? De politie controleer­de al 160 jongeren, pv’s werden amper opgemaakt. Op de foto: het Operaplein in Antwerpen.
© Sebastiaan Franco De politie controleer­de al 160 jongeren, pv’s werden amper opgemaakt. Op de foto: het Operaplein in Antwerpen.
 ?? © Sebastiaan Franco ?? Aan het Koningin Astridplei­n sleurt de politie een man in de combi.
© Sebastiaan Franco Aan het Koningin Astridplei­n sleurt de politie een man in de combi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium