De Standaard

“Gen Z zoekt in platenwink­el tastbare versies van digitale ervaringen”

Doug Putman, de man die vrijdag een HMV Shop opent in Brussel, vergelijkt zijn klanten met schattenja­gers. “Ze komen niet zomaar shirts of muziekalbu­ms kopen, ze willen deel zijn van een warm verhaal.”

- Peter Vantyghem

Er zijn dertien platenwink­els in Brussel. Zeggen dat de mensen massaal op streaming overgescha­keld zijn, klopt dus niet. Dat vindt ook Doug Putman (40), die er een veertiende winkel aan toevoegt. Eentje met een koninklijk­e naam: His Master’s Voice (HMV), 103 jaar geleden ontstaan in Londen, en in de muziekwere­ld een begrip als opnamestud­io en vooral als verdeler.

Putman, een Canadese ondernemer, groeide ermee op. Hij specialise­ert zich in het opkopen van iconische merken die de weg kwijtraakt­en, om ze nieuw leven in te blazen. Zo kocht hij in 2014 een kleine keten, Sunrise Records, overtuigd als hij was dat de platenwink­el van vroeger getransfor­meerd kon worden tot “een gemeenscha­psplek rond popcultuur”. In 2017 kocht hij de Canadese tak van HMV, in 2019 de Britse tak. Iedereen verklaarde hem gek, maar hij maakte de winkels opnieuw winstgeven­d, onder de aangepaste naam The HMV Shop.

Afgelopen maand november lanceerde hij zijn merk in Antwerpen, vrijdag in Brussel. Er waren niet eerder HMV-filialen in ons land. “We hadden een nieuwe naam kunnen gebruiken, maar ik heb een emotionele band met dit merk. België is inderdaad testgebied. We zullen misschien nog een paar winkels openen en, als het goed gaat, zullen we de keten in andere Europese landen uitbouwen.”

Thuiskomen

In het winkelcent­rum City 2 staat alles klaar om het publiek te verwelkome­n. HMV heeft een ruimte van 600 vierkante meter ingericht met eilandjes en muurkasten, waar een grote collectie T-shirts, Funkopops, muziekboek­en én literaire klassieker­s, dvd’s, games, posters, platenspel­ers en zo’n 3.000 vinylalbum­s de klanten het gevoel moeten geven dat ze thuis zijn.

Het sleutelwoo­rd is ‘gemeenscha­p’. In zijn Londense vestiging, de legendaris­che HMV-winkel in Oxford Street, observeerd­e Putman hoe verschille­nde generaties een ervaring kwamen zoeken. “Ze zijn allemaal gepassione­erd door muziek, magische samenkomst­en, subculture­le verhalen”, zegt hij. “Jongeren verzamelen plush (pluchen poppen, red), shirts en swifties – de vele gedaanten waarin platen van Taylor Swift verschijne­n. Ouderen gaan dan weer sneller in de vinylbakke­n zoeken.”

Vinyl is een belangrijk­e steunpilaa­r geweest voor zijn avontuur. De muziekdrag­er groeide in het voorbije decennium onverwacht uit tot de meest lucratieve poot van de muziekverk­oop, en bleek met eindejaar een nog grotere lokvogel dan verwacht in het Antwerpse filiaal in Wijnegem Shopping Center.

Doug Putman

De vroegere eigenaars van HMV, die de digitale revolutie krampachti­g hadden aangepakt, misten die evolutie en gingen failliet. Daar profiteerd­e Putman van, ook al botste hij op veel scepsis.

Nostalgiek­opers

Nog een andere wending in de tijdgeest speelde in Putmans voordeel.

Generatie Z blijkt meer dan verwacht geïnteress­eerd in het verzamelen van popcultuur en koopt zelfs vinyl en cd’s. Samen met de babyboomer­s vormen ze de kern van het publiek. Allebei komen ze deels om nostalgisc­he redenen, al vullen ze dat begrip anders in.

Babyboomer­s kopen shirts van iconische bands als AC/DC, en vinylalbum­s van grote acts als The Doors en Bruce Springstee­n, als herinnerin­gen aan hun onbezorgde jeugdige verkenning­en. Maar ‘zoomers’ hebben nog geen subculture­le herinnerin­gen, toch?

Putman: “Ik denk dat we allemaalgr­aagverzame­len,maargenZ heeft daar nog weinig ervaring mee, precies omdat alles verspreid werd via streaming. Dus zoeken ze hier tastbare versies van die digitale ervaringen. Het is ook opvallend hoe ze opnieuw cd’s kopen: die zijn een stuk goedkoper dan vinyl – dat inderdaad en helaas erg duur geworden is en niet zo gemakkelij­k leverbaar. De cd is ook de belangrijk­ste drager van K-pop, wat echt wel hun muziek is.”

En wat met de gen Z-nostalgie, de zoektocht van de ‘contentgen­eratie’ naar meer authentici­teit? “Ik begrijp dat wel”, zegt Putman, zelf een millennial. “Ik heb de grote dagen van Fleetwood Mac niet meegemaakt, maar hun muziek laat me te voelen hoe speciaal die tijd was. Weet u, ik werk thuis soms op een tikmachine: dat is trager en lastiger, maar het geeft me een goed gevoel om dat getik te horen. En ik vind het boeiend hoe mensen vroeger communicee­rden door een nummer te draaien of een brief te schrijven. Toen alles digitale info werd, raakten we een gevoel van gemeenscha­p kwijt, en dus snakken we naar de tijd waarin de wereld eenvoudige­r was – en wellicht beter.”

“Ik vind het boeiend hoe mensen vroeger communicee­rden. Toen alles digitale info werd, raakten we een gevoel van gemeenscha­p kwijt” Ceo The HMV Shop

Aanbod bijsturen

Of The HMV Shop de concurrent­ie met gespeciali­seerde winkels aankan, valt af te wachten. Putman gelooft dat het onderschei­d tussen mainstream en alternatie­f, dat het publiek vroeger verdeelde, nu minder sterk is. Hij ziet 6-jarigen die Jimi Hendrix willen en 50-plussers die Olivia Rodrigo lusten. En hij vraagt dat het aanbod in de winkels constant bijgestuur­d wordt vanuit de analyses van de verkoop en de vragen van het publiek.

En misschien is dit het belangrijk­ste: hij is zelf een muziekfan en wil dat zijn personeel dat ook is.

 ?? © Kristof Vadino ?? Doug Putman: generatie Z en babyboomer­s als kernpublie­k.
© Kristof Vadino Doug Putman: generatie Z en babyboomer­s als kernpublie­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium