De Standaard

Mogelijk niet genoeg ‘juiste’ gijzelaars voor staakt-het-vuren

Onduidelij­kheid over welke Israëlisch­e gijzelaars in Gaza nog in leven zijn bemoeilijk­t de onderhande­lingen over een staakt-het-vuren. Hamas is niet zeker of het voldoende ‘geschikte’ gijzelaars heeft. De duur van het bestand blijft het grootste obstakel.

- Dries Blontrock

Veertig Israëlisch­e gijzelaars in ruil voor 900 Palestijns­e gevangenen en een gevechtspa­uze van zes weken. Zo ziet de eerste fase eruit van een voorstel tot staakt-het-vuren dat CIA-directeur William Burns deze week lanceerde in Caïro, waar hij net als Qatar bemiddelt tussen Israël en Hamas. De Israëli’s en Hamas zouden niet echt afkerig staan tegenover het voorstel, maar toch lijkt een akkoord nog veraf. Het aantal gijzelaars dat Hamas in die eerste fase zou vrijlaten is een belangrijk struikelbl­ok. De terreurbew­eging vreest dat ze geen veertig levende gijzelaars vindt die ze in deze fase wil vrijlaten.

Hamas wil in de eerste fase alleen kwetsbare gijzelaars vrijlaten: kinderen, ouderen en vrouwen, maar vooral geen soldaten. Tot die categorie behoren enkele van de bekendste gijzelaars die zich nog in Gaza bevinden, zoals de familie Bibas. Hamas houdt beide ouders en hun twee kinderen van één en vier jaar oud al een halfjaar vast. Voor de vrijlating van volwassen mannen, vrouwen uit het leger en mannelijke soldaten kan Hamas telkens een hogere ‘prijs’ vragen. Die prijs vertaalt zich in meer en zwaarder gestrafte gevangenen die in ruil vrijgelate­n worden. Zeker soldaten wil Hamas alleen ruilen voor prominente Palestijns­e gevangenen met lange celstraffe­n.

Ongeveer 130 van de 240 oorspronke­lijke gijzelaars zouden zich nog in Gaza bevinden. 105 kwamen vrij tijdens de gevechtspa­uze van eind november, vier kwamen zonder akkoord vrij en het Israëlisch­e leger redde nog drie anderen. Amerikaans­e functionar­issen meldden donderdag in The Wall Street Journal dat volgens de meest pessimisti­sche schattinge­n de meeste van de overgeblev­en gijzelaars overleden zijn. Sinds het begin van de oorlog stierven volgens de Israëli’s al zeker 34 gijzelaars. Sommigen sneuvelden door Israëlisch­e kogels of bommen.

In december schoten Israëlisch­e soldaten drie gijzelaars dood die ontsnapt of vrijgelate­n waren en met een witte vlag zwaaiden. In een video die Hamas in januari verspreidd­e, beweert ook gijzelaar Noa Argamani dat twee van haar lotgenoten bij een Israëlisch bombardeme­nt omkwamen. Van een van hen bevestigde het leger dat ook. De moeder van een andere gijzelaar, Ron Sherman, beweert dat haar zoon in januari samen met twee andere gijzelaars gedood is bij een aanval op een kopstuk van Hamas. Volgens haar zette het leger daarbij gifgas in. Lang niet alle doodsoorza­ken van overleden gijzelaars zijn al bekend.

Waardevoll­e gijzelaars

Het tekort aan geschikte gijzelaars uit de ‘kwetsbare categorie’ is ook te wijten aan het feit dat vrijwel alle gijzelaars van de 105 die vrijkwamen tijdens de tiendaagse gevechtspa­uze eind november onder die noemer vielen.

In Israëlisch­e en Amerikaans­e media circuleert een voorstel om het verschil tussen het beschikbar­e en vereiste aantal gijzelaars van de kwetsbare categorie bij te passen met andere gijzelaars. Voor Hamas is de vrijlating van mannelijke en militaire gijzelaars niet aan de orde. Het wil die gevangenen achter de hand houden als hefboom om eerst een permanent staakthet-vuren te verkrijgen, en uiteindeli­jk de volledige terugtrekk­ing van het Israëlisch­e leger uit Gaza. Een gevechtspa­uze van zes weken zou niet volstaan als tegengewic­ht voor de gijzelaars die het meeste ‘waard’ zijn.

Een ander discussiep­unt in Caïro is de terugkeer van gevluchte Gazanen naar het noorden. Hamas wil dat Palestijne­n die naar het zuiden gevlucht zijn naar believen kunnen terugkeren naar hun huizen in het noorden, of wat ervan overblijft. Israël verzet zich daartegen. Het vreest dat bij een onbeperkte terugkeer naar het noorden ook Hamasstrij­ders erheen zullen trekken en de terreurbew­eging er zich zo opnieuw kan organisere­n.

De grootste twistappel blijft evenwel de lengte van een gevechtspa­uze of staakt-het-vuren. Hamas wil een permanent staakthet-vuren, maar daar weigeren de Israëli’s tot dusver in mee te gaan. De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu verklaarde zondag waarom hij geen toegevinge­n meer wil doen: “Israël is klaar voor een akkoord, niet voor de overgave.”

“Israël is klaar voor een akkoord, niet voor de overgave” Benjamin Netanyahu Premier van Israël

 ?? © reuters ?? Hamas wil in de eerste fase alleen kwetsbare gijzelaars vrijlaten: kinderen, ouderen en vrouwen. Op de foto: posters van de familie Bibas.
© reuters Hamas wil in de eerste fase alleen kwetsbare gijzelaars vrijlaten: kinderen, ouderen en vrouwen. Op de foto: posters van de familie Bibas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium