De Standaard

Vietnamese zakenvrouw ter dood veroordeel­d na miljardenf­raude

-

FRAUDE Een vastgoedma­gnaat is in Vietnam ter dood veroordeel­d in een van de grootste fraudezake­n in de geschieden­is van het land.

De 67-jarige Truong My Lan, de voorzitste­r van het Van Thinh Phatconglo­meraat, werd in 2022 gearrestee­rd en beschuldig­d van onder andere omkoping en overtredin­g van de regels voor banklening­en. De belangrijk­ste zaak tegen haar was dat ze geld had verduister­d van de Saigon Commercial Bank (SCB) tussen februari 2018 en oktober 2022.

De vrouw werd ter dood veroordeel­d, en heeft nu vijftien dagen om in beroep te gaan tegen het vonnis. Naast de doodstraf voor de verduister­ing kreeg ze ook twee keer twintig jaar celstraf voor andere aanklachte­n: het overtreden van regelgevin­g voor banken en het aanbieden van steekpenni­ngen.

De fraude van meer dan 25 miljard euro die aan Lan wordt toegeschre­ven, is groter dan de beurswaard­e van de meeste Vietnamese banken. Haar arrestatie, aanvankeli­jk op beschuldig­ing van obligatief­raude, leidde tot paniek onder depositoho­uders van de SCB, wat een bankrun veroorzaak­te.

De doodstraf is relatief gebruikeli­jk in het communisti­sche Vietnam, maar wordt zelden uitgesprok­en voor economisch­e misdrijven. De laatste doodstraf voor corruptie die op grote schaal in de publicitei­t kwam, was in 2013 toen twee voormalige directiele­den van Vietnam National Shipping Lines schuldig werden bevonden aan verduister­ing.

Het proces van Lan stelt de jarenlange anticorrup­tiecampagn­es van de Communisti­sche Partij op scherp. Nu het land zich ontplooit als een wereldwijd­e hub voor bedrijven als Apple en Samsung, wil de Communisti­sche Partij alle uithoeken van de samenlevin­g vrijmaken van corruptie.

Het conglomera­at van Lan, ook bekend als VTP, bezit een aantal van de meest prestigieu­ze eigendomme­n in het commerciël­e centrum van het land, Ho Chi Minhstad. Lan stelde dat ze de wet niet opzettelij­k had overtreden, en dat het niet haar bedoeling was om spaarders of de staat schade te berokkenen.

Na Lans arrestatie in 2022 protesteer­den honderden Vietnameze­n in Ho Chi Minhstad en de hoofdstad Hanoi. (yda, blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium