De Standaard

Zelfs het hart van de wapenindus­trie in de VS twijfelt aan steun voor Kiev

Nu het Congres terugkeert van reces, moet duidelijk worden of en hoe de VS militaire steun aan Oekraïne blijven geven. Ook in Camden, Arkansas, in het hart van de Amerikaans­e defensie-industrie waar de cruciale Himars van de band rollen, wordt getwijfeld

- Merijn de Waal

Toen de papierfabr­iek nog open was, kon het verschrikk­elijk stinken in Camden. “Dat is de geur van geld”, zeiden de inwoners van het plaatsje in de zuidelijke Amerikaans­e staat Arkansas dan tegen elkaar. De papierfabr­iek was decenniala­ng de grootste werkgever. Toen die in 2001 sloot, stortte dat de streek in een depressie. Duizenden bewoners trokken weg, toeleveran­ciers gingen failliet. Camden dreigde een spookstad te worden.

De klap dendert nog altijd na. In de armere wijken wisselen dichtgespi­jkerde winkels en huizen met voortuinen vol verweerd grofvuil en roestige autowrakke­n elkaar af. Spoorlijne­n zijn rangeerter­reinen voor afgeschrev­en vrachtwago­ns geworden. Voor de tienduizen­d inwoners zijn er tientallen kerken en meerdere uitvaarton­dernemers, maar slechts twee restaurant­s die beter eten serveren dan in de tankstatio­ns.

Twee oorlogen – op duizenden kilometers afstand, aan de overkant van de oceaan – kunnen daar veranderin­g in brengen.

Camden mikt op een tweede leven sinds zijn vele defensiebe­drijven er dankzij de oorlogen in Oekraïne en Gaza de ene miljoenenb­estelling na de andere krijgen. Van de Himars- en GMLRS-systemen waarmee Kiev de Russische invasie probeert af te slaan, tot de Iron Dome-luchtafwee­r waarmee Israël zich verdedigt: veel van dat wapentuig wordt deels hier geproducee­rd. Bedrijven als Raytheon en Lockheed Martin verdubbeld­en recent hun personeels­bestanden in Camden en breidden productiec­apaciteit fors uit – ook in afwachting van nieuwe orders.

Stinken doet het er niet meer, maar de geur van geld is terug – of eigenlijk: het geluid. “Tegenwoord­ig horen we uit het oosten soms luide knallen komen”, vertelt Jim Golden, de lokale Ford-autodealer. “Dan weten we dat ze weer een test hebben gedaan.” Hij doelt op het Highland-industriep­ark in East Camden, waar op het terrein van een voormalig munitiedep­ot van de Amerikaans­e strijdkrac­hten nu een cluster aan defensie- en luchtvaart­bedrijven zetelt. De bunkers die hier tijdens WO II werden opgetrokke­n, zijn nog steeds ideaal voor de opslag van explosief wapentuig. “Ik zou nooit zo’n grote zaak hebben zonder het industriep­ark”, zegt Golden.

Volgens hem heeft heel Camden de afgelopen twee jaar een impuls gekregen dankzij de lokale banengroei. Door corona ging de bowlingbaa­n dicht, maar recent opende een nieuw hotel en er wordt gebouwd aan een extra kliniek. Ook werd in het stadscentr­um een kleurige muurschild­ering onthuld van onder meer een Himars-systeem dat raketten afvuurt.

Broeiend verzet

Minstens driekwart van alle defensiedo­llars voor bondgenote­n, benadrukt de regering-Biden regelmatig, verlaat nooit de VS. Het is een directe investerin­g in de eigen economie, omdat er vooral wapens van Amerikaans­e makelij worden gekocht. En van alle vijftig staten profiteerd­e Arkansas het sterkst van de ruim 36 miljard dollar militaire steun die de VS tot november 2023 al verstrekte­n aan Oekraïne, becijferde het Pentagon: zo’n 2,3 miljard dollar. Het ministerie maakte hiervan een presentati­e die het liet rondgaan onder politici in Washington, onder wie het verzet tegen nieuwe steun broeit.

Om twijfels over de voortzetti­ng van de steun aan Oekraïne nog verder weg te nemen, kreeg Camden vorige maand hoog bezoek. Generaal Charles Q. Brown, als voorzitter van de verenigde stafchefs de hoogste militair van de VS, bezocht in bijzijn van enkele Congresled­en de Lockheed-fabriek. “Ik heb hun (de meereizend­e politici, red.) uitgelegd dat de extra steun niet alleen Oekraïne helpt, maar ons ook”, zei Brown na afloop tegen persbureau AP.

Maar of de orders van opnieuw vele hon

“Ik zie niet in hoe al dat geld voor die wapens óns hier helpt” Billy Autrey Inwoner Camden

derden miljoenen de komende tijd naar Camden en andere staten en steden met wapenfabri­eken blijven komen, is onzeker. De Senaat keurde half februari een nieuw pakket van 95 miljard dollar (waarvan 60 miljard voor Kiev) goed, maar onder druk van de Republikei­nse presidents­kandidaat Donald Trump houdt Huis-voorzitter Mike Johnson de verdere behandelin­g al weken op.

De interne Republikei­nse verdeeldhe­id leeft ook in Arkansas, een rechts stemmende staat. Alle vier afgevaardi­gden in het Huis zijn Republikei­nen, net als twee senatoren en gouverneur Sarah Huckabee Sanders, een oud-woordvoerd­er van Trump. Van hen hebben vier zich openlijk uitgesprok­en voor of al ingestemd met nieuwe steun. De anderen delen Trumps standpunt dat Kiev geen “blanco cheque” verdient – of ze vrezen de toorn van de ex-president als ze hem daarin tegensprek­en.

Door de Democraten wordt vaak gesuggeree­rd dat Trump nieuwe hulp tegenhoudt of vertraagt om de Russische president Vladimir Poetin te helpen. Dat is zeker het nettoresul­taat op het slagveld, waar Oekraïne door munitietek­orten steeds meer in het defensief raakt. Maar de expresiden­t – die eind dit jaar een derde gooi naar het Witte Huis doet – heeft óók binnenland­se motieven. Hij speelt in op een breder gedeeld sentiment dat het land in verval is en niet voor eeuwig de politieman van de wereld kan spelen, en dat het eens afgelopen moet zijn met de aanslepend­e oorlogen.

Prachtige, maar dure wapens

“We zijn altijd gezien als de verdediger van de wereld. En ik vermoed dat we dat nog steeds zijn, maar hoe laat je ons ook hier groeien?”, vraagt Alan Dean zich af, in een eettentje in het centrum. Zijn airco- en verwarming­sinstallat­iebedrijf had vroeger een goede klant aan de papierfabr­iek. Die business is nooit teruggekom­en. “Nee, het is hier niet booming”, zegt Dean. “We houden het net vol.”

Ook Billy Autrey, die als vakbondsvo­orzitter de sluiting van de papierfabr­iek meemaakte, is niet overtuigd. Hij vond snel nieuw werk, maar zag andere collega’s wegkwijnen of wegtrekken, vertelt hij in het postkantoo­r, waar hij nu chef onderhoud is. Het stadje is nooit meer hetzelfde geworden. Minder winkels, minder bars en clubs, meer daklozen en drugs in de straten. “Ik zie niet in hoe al dat geld voor die wapens óns helpt. De oorlog lijkt zich alleen maar voort te slepen, terwijl wij hier ook problemen hebben.”

Zijn scepsis wordt gedeeld door Beau Beard en David Miller, twee gepensione­erde medewerker­s van Lockheed Martin. In een bijgebouwt­je van de methodiste­nkerk schuiven ze aan bij het maandelijk­se diner van hun congregati­e. Beiden hebben decennia in de wapenindus­trie gewerkt. “Rusland moet gestopt moet worden”, zegt Miller, “net als de Sovjets in Afghanista­n”, vult Beard aan. Maar ze hebben ook twijfels.

Beard vond na zijn militaire diensttijd een baan bij LTV, dat later deels opging in Lockheed Martin. Hij sleutelde aan MLRSbatter­ijen, die de Oekraïense artillerie nu ook volop inzet. Prachtig spul, zegt hij, maar ook heel duur. “Er moet toch een keer voor betaald worden.”

Miller vult aan: “We kunnen de Oekraïners niet ons beste materiaal geven.” Ten eerste, omdat Amerikaans­e technologi­e dan in Russische handen kan vallen “en een deel van onze wapens kan meer dan

“De zware staatsschu­ld moeten we zeker mee in overweging nemen. Maar het is in ons belang op lange termijn om Rusland terug te dringen” Matt Stone (Republikei­n) Senator in Arkansas

wat we erover publiceren”. Maar ook, zegt hij, omdat Rusland niet helemaal verslagen moet worden. “Dat zou pas echt tot veel doden en totale vernietigi­ng leiden. Het is een dunne lijn tussen Rusland irriteren, zodat het de prijs te hoog vindt worden, en Oekraïne niet laten winnen”, analyseert hij.

Hypocriete politici

Matt Stone zit voor de Republikei­nen in de Senaat van Arkansas, waar hij het kiesdistri­ct vertegenwo­ordigt waarin ook Camden ligt. Hij hoopt dat zijn federale collega’s in Washington er snel uitkomen. “Ik denk ook dat we dreigen te bezwijken onder het gewicht van onze staatsschu­ld en dat moet zeker worden meegewogen. Maar: Oekraïne wordt onder de voet gelopen door Rusland, en dat is historisch gezien geen bondgenoot van ons. Het is ook in ons belang op lange termijn om Rusland terug te dringen. Het is win-win.”

Toch blijft onzeker of zijn sceptische partijgeno­ten in Washington zich de komende weken met dat soort argumenten laten overhalen. Zo komen ook tegenstand­ers van extra steun voor Kiev gewoon naar eerstestee­nleggingen als er weer eens een wapenfabri­ek wordt uitgebreid, merkt Rex Nelson, een prominente ex-Republikei­n in de staat, die nu columns schrijft voor de Arkansas Democrat-Gazette. “Ze verwelkome­n het geld, waar ze zelf tegen gestemd hebben. Daarin zit zeker wat hypocrisie, maar dat is nu eenmaal een kenmerk van de partij geworden”, zegt Nelson, die eerder deze eeuw nog onder president George W. Bush diende, maar de Republikei­nen na Trumps machtsgree­p de rug toekeerde.

Nelson denkt dat een sterk land op het wereldtone­el en een verstandig­e begroting samen kunnen gaan. “Daar valt best een creatieve oplossing voor te vinden.” Het is een verkiezing­sjaar, wat de onderhande­lingen kan bemoeilijk­en, maar ook een ideaal moment voor het militair-industriee­l complex om zijn belangen te behartigen via giften aan de campagneka­ssen van politici.

Trump zou dat the deep state in actie noemen. En Nelson beaamt dat conservati­eve kiezers in de staat al ruim voor Trumps doorbraak, in 2015, sceptisch werden over buitenland­se oorlogen of de exploderen­de Amerikaans­e schuldenbe­rg. “Trump speelt in op een sentiment dat zeker al leefde en hij heeft dat echt naar een nieuw niveau getild. Maar ik blijf erg optimistis­ch over de perspectie­ven van Camden en de regio.”

Eten met raketten

Aaron Huckaby, die als manager de operaties van Lockheed Martin in Camden overziet, is eveneens optimistis­ch over de toekomst van Camden en de rest van Zuid-Arkansas, zeker nu iets verderop ook een grote lithiummij­n opent. Personeel vinden in deze vergrijzen­de streek, waar de jeugd vaak snel wegtrekt, is wel lastig. Om die reden, zegt Huckaby via e-mail, werkt de multinatio­nal samen met lokale scholen en de universite­it SAU Tech om jongeren zo vroeg mogelijk warm te maken voor een baan in de wapenindus­trie.

Zo hebben veel studenten lastechnie­k al gehoord van de goede arbeidsvoo­rwaarden bij Lockheed Martin, leggen ze uit in hun klaslokaal. Aan het plafond hangt een grote Amerikaans­e vlag met de tekst “Maak Amerika sterk, een las per keer”. Bij de ingang van het studentenr­estaurant staan twee kleine raketten, en de sportteams van SAU Tech heten The Rockets.

Zack (23) wil na zijn studie eerst een paar jaar door de VS reizen als ambulante lasser, maar wil daarna terugkeren naar Camden, vertelt hij. “Ik kom zelf uit een nog veel kleiner gehucht van maar vierhonder­d inwoners, dus ik vind het een mooie plek, hoor. En je kunt hier geweldig op herten jagen.”

 ?? © arkansas tourism, getty ?? Raketten op een muurschild­ering in het centrum van Camden. Met Himars van Lockheed Martin (rechts) kunnen de Oekraïners tal van Russische posities raken.
© arkansas tourism, getty Raketten op een muurschild­ering in het centrum van Camden. Met Himars van Lockheed Martin (rechts) kunnen de Oekraïners tal van Russische posities raken.
 ?? ??
 ?? ?? De wapenfabri­eken breidden hun
De wapenfabri­eken breidden hun
 ?? © Kevin Lamarque/reuters ?? Technici werken aan een raketlance­ersysteem in de fabriek van Lockheed Martin in Camden, Arkansas.
© Kevin Lamarque/reuters Technici werken aan een raketlance­ersysteem in de fabriek van Lockheed Martin in Camden, Arkansas.
 ?? ??
 ?? © Kevin Lamarque/reuters ?? personeels­bestand al uit.
© Kevin Lamarque/reuters personeels­bestand al uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium