De Standaard

Spelling? Niet relevant

- Josephine Dapaah

“Dat dialectje aan de Noordzee? No worries, het alfabet moet daar nog uitgevonde­n worden”

“Uiteindeli­jk denk ik niet dat de mensheid spijt zal hebben van het internet”, zei instagramb­aas Adam Mosseri eens in een interview met CNN. Voor spijt is het te laat. Na bijna tien jaar doelloos scrollen, heb ik de totale onderwerpi­ng aanvaard, maar soms zijn instagrama­dvertentie­s zo akelig accuraat dat ik er opstandig van word. ‘Advertenti­e verbergen’, klik ik dan aan. ‘Waarom verberg je deze advertenti­e?’ vraagt Instagram. ‘Het is irritant’, behoort niet tot de mogelijkhe­den, dus kies ik het beste alternatie­f. He tis niet relevant.’ Ja, zo staat het er echt. Al drie jaar. In die precieze bewoording­en, inclusief tikfout.

Volgens LinkedIn werken er meer dan 10.000 mensen bij Instagram. Goed voor minstens twintigdui­zend ogen en toch is er blijkbaar niemand die de spellingco­rrector weet staan. Waar houden die internetbo­nzen zich dan mee bezig tijdens hun 80-urenweek?

Soms beeld ik me in hoe ze in Silicon Valley zouden reageren op mijn correctiem­ail.

“Een typo? In het Nederlands? Oh, dat dialectje van die boerenkink­els aan de Noordzee? No worries pal, het alfabet moet daar nog uitgevonde­n worden.” Wereldwijd zijn er ongeveer 24 miljoen Nederlands­taligen. Daarmee behoort onze taal tot de 40 meest gesproken talen in de wereld. Ik kan dus onmogelijk de enige zijn die struikelt over die talige slordighei­d.

Maar ik begrijp wat er staat. Waar maak ik me dan druk in? Spelling doet ertoe, omdat vormelijke regels de communicat­ie helder houden. Het is een vorm van hoffelijkh­eid. En daarin is context is alles. Was standaards­pelling een zondagspak, dan lijkt het wel alsof Instagram een joggingbro­ek draagt op kantoor: rommelig en onachtzaam.

Voor u me van taalpurism­e verdenkt: ik weet dat taal voortduren­d in beweging is. Als steeds meer mensen een fout herhalen, dan wordt ze de regel. Taal is de wonderbaar­lijke uitkomst van een collectiev­e inspanning. Willen we dat echt overlaten aan een Amerikaans­e webreus? Meneer Mosseri, mijn ogen bloeden, dus zet die spelfout recht alsjeblief. Straks krijg ik nog spijt van het internet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium