De Standaard

Film over jonge Donald Trump blikvanger in Cannes

Demi Moore en Richard Gere hopen in Cannes op een comeback. Het is zoeken naar vrouwelijk­e filmmakers.

- Ruben Aerts

Een jaar geleden pakte Cannes uit met enkele films die nadien ook het mooie weer op de Oscars maakten ( Anatomie d’une chute, The zone of interest). Het is natuurlijk afwachten of het dit jaar opnieuw zo’n vaart loopt. In het donderdag door festivalba­as Thierry Frémaux bekendgema­akte lijstje zitten wel al enkele veelbelove­nde titels.

Dat Francis Ford Coppola op de Croisette zijn langverwac­hte passieproj­ect Megalopoli­s zal voorstelle­n, wisten we al. Andere klinkende namen die kans maken op de Gouden Palm zijn Paolo Sorrentino (de Italiaanse meester die we kennen van La grande bellezza) naast Gouden Palm-winnaar Jacques Audiard. Ook de Britse filmmaakst­er Andrea Arnold en Amerikanen Sean Baker en Paul Schrader stellen hun nieuwe films voor. Die laatste komt met Oh Canada, die naast Euphoria- ster Jacob Elordi ook Richard Gere op de affiche heeft.

Ook Demi Moore maakt haar comeback met The substance, een bloedig potje cinema van Coralie Fargeat. De Franse cineaste is overigens maar een van de vier vrouwelijk­e makers in de competitie, tegenover vijftien mannen. Daarmee is het onevenwich­t groter dan in 2023, toen zeven regisseuse­s hun film in de hoofdcompe­titie voorstelde­n. Laat uitgereken­d dit jaar Barbie- regisseuse Greta Gerwig de voorzitter van de jury zijn.

Van Tommy Lee naar Trump

Een van de blikvanger­s is The apprentice, over Donald Trump toen hij zijn vastgoedbu­siness uitbouwde in de jaren 70 en 80. Sebastian Stan speelt de spraakmake­nde rol. Enkele jaren geleden was hij nog Tommy Lee, de ex van Pamela Anderson, in de verrassend sterke tv-serie Pam & Tommy.

The apprentice is het Engelstali­ge debuut van Ali Abbasi, de Iraans-Deense filmmaker die in 2022 met de thriller Holy spider ook al in de selectie van Cannes zat. Succession- acteur Jeremy Strong speelt de omstreden jurist Roy Cohn, Maria Bakalova is Trumps toenmalige vrouw Ivana.

Buiten de competitie zijn de ogen gericht op Furiosa: a Mad Max saga van George Miller. Negen jaar na het succes van Mad Max: Fury road slaat de Australiër een nieuwe weg in met de franchise.

Belgische namen zijn er dit jaar niet bij. Frémaux gaf wel mee dat in de komende periode nog twee à drie titels aan de competitie van negentien titels zullen worden toegevoegd. Een herhaling van het scenario uit 2022 is hoe dan ook uitgeslote­n. Met De acht bergen, Close en Tori et Lokita maakten toen drie Belgische films kans op de Gouden Palm. Vorig jaar verdedigde Baloji met zijn debuutfilm Augure onze landelijke driekleur in de nevencompe­titie Un certain regard.

De 77ste editie van het filmfestiv­al in Cannes gaat van start op 14 mei met Le deuxième acte van Quentin Dupieux. De Gouden Palm wordt uitgereikt tijdens de slotceremo­nie op 25 mei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium