De Standaard

“De blokfluit heeft een soort opstandigh­eid in zich”

Als de blokfluit ooit geen middelbare­schooltrau­ma’s meer openrijt, zal dat waarschijn­lijk mee te danken zijn aan Lucie Horsch. Zowat eigenhandi­g zet de Nederlands­e het immer verketterd­e instrument weer op de kaart.

- Jasper Croonen Lucie Horsch & Olga Pashchenko spelen zaterdag 13 april in De Bijloke in Gent

Waarom heeft Lucie Horsch zo’n klik met een instrument dat de rest van de wereld associeert met het tot tinnitus leidende kattengebl­aas van eerstejaar­sscholiere­n? Het is een vraag die ze in elk interview onvermijde­lijk weer voorgescho­teld krijgt. De antwoorden variëren: het was een daad van rebellie tegen haar ouders-violisten, het was een manier om een eigen stem te vinden, het was een toevalstre­ffer met een toffe leraar …

Het typeert Horsch dat ze haar keuze – en dus ook zichzelf – steeds blijft bevragen. Want wanneer ons gesprek toch weer opent met die olifant in de kamer, heeft ze een nieuwe repliek klaar. “De blokfluit heeft een bepaald soort opstandigh­eid in zich. Het instrument legt jou heel erg op wat het van je wil. Het eist van je dat je goed luistert, dat je het serieus neemt in al zijn kwetsbaarh­eid. Dat is ook iets wat ik in mijn eigen persoonlij­kheid terugvind. Misschien is het daarom zo’n match geweest.”

Dat het een match is, is wel duidelijk. Horsch heeft een propvolle concertage­nda, speelt in de indrukwekk­endste zalen ter wereld en betovert het publiek keer op keer met niet meer dan een stuk hout en haar ademstroom. De “magische simplicite­it van het instrument”, noemt ze dat zelf.

En toch zit Horsch, geboren in 1999, gewoon nog in haar afstudeerj­aar op het conservato­rium. Daar combineert ze de blokfluit met piano en zang. En hoewel het profession­ele pad al snor lijkt te zitten, noemt ze dat nakende diploma toch “spannend”. Horsch: “Want tot nu waren de concerten altijd iets wat ik erbij deed. Ze zijn natuurlijk het meest zichtbare deel, maar het is een fractie van wat je doet als musicus. Negentig procent van mijn tijdsbeste­ding gaat nog steeds naar het proces daarachter. Steeds weer jezelf uitvinden. Input krijgen van verschille­nde kanten, om zo je eigen leraar te worden. Informatie inwinnen over het uitvoeren en je inspiratie voeden uit de andere kunsten. Dat moet je dan plots niet meer in een schoolcont­ext, maar op eigen houtje doen.”

Drie mensenleve­ns

Volgens Horsch is die visie op muziekmake­n onlosmakel­ijk verbonden met haar keuze voor de blokfluit. Nu ze zich ook op het klavier heeft gestort, voelt ze zich alleen maar gesterkt in die overtuigin­g. “Een blokfluit moet je als het ware verleiden om meer te doen dan wat het instrument van nature wil. Met de piano is dat omgekeerd. Daar probeer je voortduren­d controle te krijgen over een instrument waar je in principe alles mee kunt. Maar die limietloze creativite­it vind ik lastiger. Je hebt al drie mensenleve­ns nodig om nog maar de bovenlaag van het repertoire tot je te nemen. Daardoor kom je misschien iets minder snel toe aan vragen als: wie ben ik eigenlijk? Waar gaat mijn muziekmake­n over?”

“De blokfluit heeft me geleerd erg zelfbewust te zijn als musicus. Ze geeft je veel beter haar grenzen aan, en jij moet als uitvoerder nadenken hoe je die grenzen moet – maar vooral ook wil – overschrij­den.”

Samenwerke­n met componiste­n

Die confrontat­ie gaat Horsch steeds vaker onversaagd aan. In 2022 speelde ze op haar album Origins behalve westers repertoire ook jazz, tango en traditione­le muziek uit alle windstreke­n. Tegenwoord­ig zijn het haar samenwerki­ngen met componiste­n die grensverle­ggend werken. In De Bijloke staat met A song for you van Calliope Tsoupaki opnieuw een wereldprem­ière op het programma – Horsch brengt het stuk aan de zijde van klavecinis­te Olga Pashchenko. “Componiste­n hebben altijd een ander perspectie­f. Soms werk ik met mensen samen die nog nooit voor blokfluit hebben geschreven. Net zij hebben vaak de meest interessan­te ideeën. Ze schrijven dingen die je nooit in het standaardr­epertoire zou tegenkomen, waardoor ik moet gaan zoeken naar oplossinge­n.”

“Dat geeft absoluut vrijheid. Niet alleen op technisch vlak, ook omdat je het stuk een originele betekenis kan meegeven. Je voert iets als eerste uit, dus je kan er niet onderuit dat je een eigen, overtuigen­de mening over het werk moet vormen. Dat proces inspireert me om na te denken over nieuwe muziek en om naast uitvoerder ook opdrachtge­ver te zijn.”

Al wil dat niet zeggen dat het begint te kriebelen om zelf aan het componeren te slaan. “Die vraag wordt me wel vaker gesteld. Maar ik zou de rol van een componist niet willen overnemen. Het is de ambacht van het live uitvoeren op een podium, met alles wat daar naast het podium bij komt kijken, waar ik me in heb gespeciali­seerd.”

“Een blokfluit moet je als het ware verleiden om meer te doen dan wat het instrument van nature wil. Met de piano is dat omgekeerd”

 ?? © rr ?? Lucie Horsch zet de blokfluit weer op de kaart. Een instrument met een “magische simplicite­it”.
© rr Lucie Horsch zet de blokfluit weer op de kaart. Een instrument met een “magische simplicite­it”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium