De Standaard

Welke impact heeft oorlog op het milieu?

- Dirk Mattelaer Tomas van Dijk Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

“Graag had ik geweten welke impact oorlogen hebben op het milieu”, mailt Dirk Mattelaer. Al die bommen en raketten moeten toch hun sporen nalaten in de natuur, vermoedt hij.

Dat beaamt Tamás Stadler van de Nationale Universite­it Ludovika in Boedapest. Hij bestudeert de vervuiling die door gewapende conflicten veroorzaak­t werd. Daarvoor moeten we niet eens ver van huis kijken. Zelfs nu nog, meer dan een eeuw na de Eerste Wereldoorl­og, zijn de chemische sporen van het wapengekle­tter van ’14-’18 op de voormalige slagvelden meetbaar.

Tijdens de Eerste Wereldoorl­og vlogen er heel wat chemische projectiel­en door de lucht. “De gasvormige of vloeibare verbinding­en vervuilden de lucht, bodem en zoetwaterb­ronnen. Op sommige plekken, denk bijvoorbee­ld aan de zone Rouge bij Verdun, bevat de bodem nog zeer hoge concentrat­ies arsenicum en lood.”

Veel zware metalen in de bodem van oorlogsgeb­ieden zijn afkomstig van munitie. De meest opvallende zware metalen zijn lood, zink en koper. Maar ook barium en antimoon worden vaak gebruikt in de slaghoedje­s van projectiel­en. Een berucht zwaar metaal is verarmd uranium (U-238 isotoop). Het is keihard en wordt daarom gebruikt in pantserdoo­rborende munitie. Hoewel het minder radioactie­f is dan andere isotopen, is het nog steeds erg giftig.

Stadler onderschei­dt primaire en secundaire verontrein­igende stoffen. Bovengenoe­mde chemicalië­n zitten in de eerste categorie. Bij de tweede groep kun je denken aan de vervuiling die ontstaat als fabrieken, depots en olieraffin­aderijen worden opgeblazen.

Militaire activiteit­en zorgen overigens ook in vredestijd voor lekkage van brandstoff­en, smeermidde­len en andere koolwaters­toffen naar het milieu. “Na de val van het IJzeren Gordijn was de grond rondom voormalige Sovjet-vliegbasis­sen zwaar verontrein­igd. Het was destijds een van de belangrijk­ste milieuprob­lemen in Hongarije.”

Bodems krijgen het nog op een andere manier zwaar te verduren. Zware gepantserd­e voertuigen en explosies persen de grond samen. “Dat kan de infiltrati­e van regenwater belemmeren, wat problemati­sch is voor de waterbalan­s. Het risico op erosie neemt bovendien toe omdat planten en bomen de diepere lagen in de grond moeilijker bereiken met hun wortels. Op foto’s van de slagvelden van de Eerste Wereldoorl­og zie je vlaktes zonder vegetatie: alleen loopgraven en bominslage­n.”

In één adem noemt Stadler de bossen van Vietnam die werden vernietigd in de jaren 60 en begin 70. De natuur had er decennia nodig om te herstellen nadat Amerikanen doelbewust vegetatie hadden verwijderd met ontbladeri­ngsmiddele­n, zoals het gevreesde Agent Orange. Ze wilden zo de vijand beter kunnen spotten en hun voedselvoo­rziening ondermijne­n.

 ?? © getty ?? Nieuw geplante acacia’s op een vervuilde site in Vietnam. Foto uit 2009.
© getty Nieuw geplante acacia’s op een vervuilde site in Vietnam. Foto uit 2009.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium