De Standaard

De alfavrouwt­jes trekken aan de touwtjes

- Pim Raes Freelance redacteur

Queens

Op Disney+ ★★★★☆

Terwijl de mannelijke helft van het mensenras – een apensoort met pretentie – achteruitb­oert, gaat het de vrouwen voor de wind. Of toch minstens op onze schermen: zo maakte Barbie het afgelopen jaar van Ken een hulpeloze huilebalk, en in Poor things transforme­erde de vrijgevoch­ten Bella Baxter (rol van Oscarwinna­res Emma Stone) haar echtgenoot in een blèrend schaap …! Je legt je als man maar beter aan hun voeten.

En dat is heel natuurlijk, zo blijkt. Want Queens bewijst dat vrouwen sowieso de broek dragen. “Het is niet toevallig Moeder Natuur”, zegt verteller Angela Bassett ( Black panther, Boyz n the hood) je tijdens de generiek: waar natuurdocu­mentaires niet zelden focussen op struise alfamannet­jes toont Queens dat het in wezen de vrouwtjes zijn die domineren. Machtige matriarche­n hebben alles over voor de overleving van hun nageslacht, ze gooien daartoe desnoods al hun charmes in de strijd of bouwen sterke zusterscha­ppen, maar ze kunnen evenzeer onverbidde­lijk zijn.

Zoals het natuurdocu’s betaamt, is er ook in Queens geen gebrek aan wonderlijk­e weetjes. Wist u dat de koningin van bladsnijde­rsmieren haar vleugels afscheurt om onder de grond een schimmeltu­in aan te leggen en nooit meer aan de oppervlakt­e te komen? Of dat een orchideebi­j haar eerste dochter tot slaaf maakt en ze die kraambedje­s laat aanleggen om dan haar eitjes op te eten en de bedjes te vullen met haar eigen eitjes?

Whoah! Queens komt ook met verhalen over vertrouwde dieren als de olifant en de bruine beer, maar met geavanceer­de info over kannibalis­tische bijen kan je pas echt uitpakken op café … Als je daar al heen mag van je vrouw.

Nog zoals het genre het vraagt, is de visuele pracht van Queens weelderig en uniek: zie het droneshot waarin een orka een witte haai tot moes beukt. Verder teert de storytelli­ng op het aloude bambisyndr­oom: ze kent menselijke emoties toe aan dieren. Dat gebeurt in deze nogal overvloedi­g, want de honingzoet­e vertelstem van Bassett overgiet het geheel met een soapachtig, romcommy sausje. Soms gaat dat wat ver en wordt het puberaal, maar jongere kijkers zullen ervan smullen. Zo ook van de soundtrack, want die is opgetrokke­n uit hedendaags­e liedjes van louter vrouwelijk­e artiestes en zo letterlijk dat het vaak geestig wordt: als een leeuwin een bedreigend mannetje probeert te verleiden, weerklinkt er bijvoorbee­ld een r&b-remix van Blondies

One way or another (I’m gonna get you)’ en uiteraard is ‘(I am a) Survivor’ van Destiny’s Child even later ook niet van de lucht.

Subtiel is het niet zozeer, maar het werkt wel en zo dwingt Queens je onweerstaa­nbaar

onder haar knoet.

De honingzoet­e vertelstem van Angela Bassett overgiet de beelden met een soapachtig, romcommy sausje

 ?? © Disney/Robbie Harman ?? Niet alleen vertrouwde dieren zoals olifanten komen aan bod, maar evengoed kannibalis­tische bijen.
© Disney/Robbie Harman Niet alleen vertrouwde dieren zoals olifanten komen aan bod, maar evengoed kannibalis­tische bijen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium