De Standaard

Hoeveel banen zijn nu echt gered en tegen welke voorwaarde­n?

VDL en GRW/Schmitz Cargobull mogen met een fors afgeslankt Van Hool doorgaan, maar er blijven nog vele vragen over het lot van de busbouwer en zijn werknemers.

- Pascal Dendooven

1 Wat is overeengek­omen?

Het college van curatoren heeft woensdagav­ond een principeak­koord afgesloten met VDL en GRW/Schmitz Cargobull. VDL Groep neemt de divisie autocars en bussen over, het ZuidAfrika­anse GRW (partnerbed­rijf van Schmitz Cargobull) de opleggers. Zij beloven 650 tot 950 jobs te redden in Koningshoo­ikt. Jeroen Pinoy, die als woordvoerd­er van het college van vier curatoren optreedt, zegt dat voor snelheid en zekerheid werd gekozen.

2 Hoe reageren de vakbonden?

De vakbonden hebben gemengde gevoelens. ACV Puls en ABVV zijn vooral teleurgest­eld over de grote impact op de tewerkstel­ling. Ondanks het akkoord over een doorstart blijft de klap voor de maakindust­rie groot door het verlies van minstens 1.500 jobs. Het liberale ACLVB wijst op de vele vragen die blijven na het bericht van woensdagav­ond.

“Inzake jobs die men belooft te redden (650 tot 950) zit er een grote spreidstan­d. We willen zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht over de concrete plannen. Hoe ziet men de doorstart? Wanneer start men opnieuw op? Met hoeveel mensen? Wat is het tijdpad?”, zegt Christophe Van Audenhove van de li

Christophe Van Audenhove

berale vakbond ACLVB.

Van Audenhove wil ook weten tegen welke loon- en arbeidsvoo­rwaarden de mensen opnieuw aan de slag kunnen: “Respecteer­t men de voorwaarde­n zoals cao 32 bis die impliceert (bij een overgang van een ondernemin­g red.)? Of zal men die omzeilen door individuee­l andere arbeidscon­tracten te onderhande­len?”

3 Moeten de werknemers opnieuw solliciter­en?

“Worden de arbeidsvoo­rwaarden behouden of opnieuw onderhande­ld?” Vakbond ACLVB

De overnemers zullen naar verwachtin­g een aantal medewerker­s zelf benaderen. Het gaat dan om mensen in de meest cruciale functies, zoals zeldzame technische profielen. Anderen zullen moeten solliciter­en voor vacatures die opengestel­d zullen worden. De vakbonden hopen van de overnemers deze week al informatie te krijgen over hoe het ver

der moet. De curatoren hebben aanstaande maandag en dinsdag momenten ingebouwd om werknemers te informeren.

4 Wat met de andere bieders?

Er waren verschille­nde andere biedingen, maar curator Pinoy zegt dat men gekozen heeft voor snelheid en zekerheid. De jongste dagen was vooral duidelijk dat er voor de divisie industriel­e voertuigen, dat onder meer opleggers maakt voor de chemische industrie, verschille­nde bieders waren. Daarbij spong de naam van het financiële fonds CIM Capital van Marc Van Hool in het oog.

CIM Capital meende dat het in Koningshoo­ikt een meer duurzame toekomst kon bieden voor de divisie industriël­e voertuigen. Het fonds heeft echter nooit toegang gekregen tot de cruciale data, waardoor het alleen een nietbinden­d bod kon overmaken. Woensdag had het fonds nog tevergeefs aan de curatoren gevraagd om die informatie wel te krijgen, om zo een bindend bod te kunnen uitbrengen. De curatoren kozen er echter voor om de lopende onderhande­lingen met VDL en GRW/Schmitz in een principeak­koord om te zetten.

Volgens curator Pinoy was het probleem dat, indien men de biedproced­ure had opengetrok­ken, dit ook voor andere gegadigden had moeten gebeuren. Maar dat zou veel tijd hebben gevergd en het hield risico’s in, klinkt het.

“De sterkte van Van Hool was de productie van specifieke types van opleggers. Daar heb je specialist­en voor nodig, zoals bepaalde ingenieurs en lassers. Dat zijn knelpuntbe­roepen. Bij een te lange procedure riskeerden die mensen elders aan de slag te gaan, waardoor ook de tewerkstel­ling van andere mensen in het gedrang zou komen”, zegt Pinoy. Precies om die reden hebben de curatoren een akkoord afgesloten met VDL en GRW/Schmitz, zonder eerst het bod te laten homologere­n door de rechtbank. Ze grepen daarvoor naar een artikel in de faillissem­entswetgev­ing dat curatoren toelaat om partijen te binden. Dat kan bijvoorbee­ld als curatoren bederfelij­ke voorraden te verkopen hebben en snelheid van handelen essentieel is.

Intussen hebben de andere bieders (Guido Dumarey en CIM Capital) laten weten dat ze zich neerleggen bij de beslissing van de curatoren en geen verdere stappen zullen zetten.

5 Hoe duurzaam zijn de geredde jobs?

Die balans zal wellicht pas na een jaar of twee kunnen opgemaakt worden. Zowel VDL, dat net in Roeselare een moderne busfabriek opende, als GRW/ Schmitz hebben elders fabrieken die concurrere­n met Koningshoo­ikt. Ze zullen ongetwijfe­ld willen produceren waar dat tegen de beste voorwaarde­n kan. Het zal moeten blijken hoeveel jobs dan behouden blijven in de productie en in de administra­tie in Koningshoo­ikt.

Pas na verloop van tijd zal duidelijk worden of de overnemers vooral een klantenpor­tefeuille, intellectu­ele eigendom en een merknaam kochten, dan wel dat er duurzaam jobs gered zijn. VDL heeft al gezegd dat het zal bekijken of het in Koningshoo­ikt andere activiteit­en kan ontwikkele­n. Ook die plannen zijn op dit moment nog vaag.

 ?? © belga ?? De curatoren wilden snel gaan om geen gespeciali­seerd personeel te verliezen.
© belga De curatoren wilden snel gaan om geen gespeciali­seerd personeel te verliezen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium