De Standaard

De vliegende robotaxi komt van de grond

Het Chinese bedrijf Ehang mag op grote schaal zijn onbemande vliegende taxi EH-216 produceren en verkopen. Kostprijs: ruim 300.000 euro. China is zelfs al bezig om infrastruc­tuur te bouwen voor de nieuwe “laagvliege­conomie”. Al zijn er nog drempels.

- Nico Tanghe

Vliegende taxi’s, het klinkt als sciencefic­tion. Maar wat tot voor kort alleen te zien was in films als The fifth element of de tekenfilms­erie The Jetsons, zou de komende jaren weleens realiteit kunnen worden in China en het Verre Oosten.

Het Chinese bedrijf Ehang is in de laatste fase beland van de ontwikkeli­ng van een succesvoll­e ‘eVTOL’, een elektrisch voertuig dat verticaal opstijgt en landt. Na ruim 2.000 testvlucht­en met passagiers en een reeks geslaagde commerciël­e vluchten in thuisbasis Guangzhou en Hefei, kreeg Ehang deze week van Peking officieel groen licht om zijn onbemande vliegende taxi (de EH216-S) op grote schaal te produceren en verkopen.

Tot 130 kilometer per uur

De EH216-S zit dus goed op schema om de eerste commerciee­l ingezette luchttaxi ter wereld te worden. De gecertific­eerde luchttaxi is volgens de website van Ehang een elektrisch vliegtuig met twee zitplaatse­n voor reizen over korte afstanden, uitgerust met 16 propellers die aangestuur­d worden door meerdere elektrisch­e batterijen.

De vliegende taxi haalt een topsnelhei­d van 130 kilometer per uur, heeft een maximaal bereik van 35 km en kan hoogstens 21 minuten in de lucht blijven. Het futuristis­ch uitziende vehikel heeft ruimte voor twee passagiers. Het duurt twee uur om de elektrisch­e batterijen te herladen. En volgens Reuters kreeg de onbemande luchttaxi voorlopig een prijs om de hals van 2,39 miljoen yuan (ruim 306.000 euro).

De gok die Ehang neemt met dit nieuwe paradepaar­dje, is wellicht kleiner dan u denkt. Terwijl Elon Musk volop inzet op zelfrijden­de robotaxi’s op de grond, mikt dronefabri­kant Ehang bewust op de uitbouw van een andere beloftevol­le afzetmarkt: die van de vliegende robotaxi. China wil van de zogeheten ‘laagvliege­conomie’ – een neologisme voor commerciël­e luchtvaart­activiteit­en tot op 1.000 meter hoogte – een strategisc­he groeisecto­r maken die op termijn tientallen miljarden aan nieuwe inkomsten moet genereren.

Hebben steden wel ruimte voor dit soort vliegende taxi’s?

Overal in het land krijgen Chinese bedrijven die in de laagvliege­conomie investeren royale subsidies van Peking. Niet alleen voor de productie van nieuwe luchttaxi’s, ook voor de bouw van ondersteun­ende infrastruc­tuur, zoals vaste landingspl­aatsen en vluchtveri­ficatie door controleto­rens. In miljoenens­teden als Shenzhen is er zelfs al gerichte overheidss­teun voor ondersteun­ende bedrijven die voor het nieuwe transportm­iddel vliegroute­s op lage hoogte opzetten.

Demovlucht

In het Westen kijkt men jaloers toe. Terwijl rivalisere­nde bedrijven als Airbus, Volocopter, Lilium en Joby ook hier staan te springen om de vliegende taxidroom te vervullen – al dan niet onbemand – raakte tot nog toe geen van deze bedrijven aan de nodige certificat­ie van de Europese luchtvaart­waakhond EASA. Daardoor dreigen de westerse producente­n in snelheid geklopt te worden door het Chinese Ehang.

De toelating voor commerciël­e productie voor Ehang is een wereldprim­eur in de sector. Volgens Chinese media zet het de poort ook open naar nieuwe licenties elders in de wereld. In 2022 bijvoorbee­ld voltooide de onbemande vliegende taxi van Ehang al een demovlucht­tour door vier steden in Japan. Het verbaast dan ook niet dat er plannen zijn om de EH216-S volgend jaar in te zetten op de wereldtent­oonstellin­g in Osaka.

Toeval is dat niet. Ook in China zelf zal de vliegende robotaxi wellicht vooral voor toerisme gebruikt worden. Xiyu Tourism maakt zich op om de komende vijf jaar overal in China toeristisc­he activiteit­en op lage hoogte te lanceren met meer dan 100 Ehang-luchttaxi’s. Maar ook Japan AirX, Aerotree in Maleisië en Prestige in Indonesië hebben samen al meer dan 1.000 luchttaxi’s besteld via zogeheten preorders.

Belangrijk­e drempels

Toch is voorzichti­gheid geboden. Vooraleer ook u een vlucht met de EH216-S kunt maken, moet de industrie nog heel wat drempels overwinnen. Zo moeten er eerst nog overal zogenoemde vertiports komen, vaste opstijg- en landingspl­aatsen voor vliegende taxi’s. En dat best op strategisc­he locaties, gekoppeld aan andere vormen van transport én voorzien van laadmogeli­jkheden.

In China is men daar al volop mee bezig. Maar in Europa zijn nog maar twee locaties officieel goedgekeur­d, zonder dat er al beslissing­en werden genomen over bijkomende beveiligin­g zoals controleto­rens, bagagecont­role of paspoortch­ecks.

De belangrijk­ste drempel is wellicht de publieke acceptatie. Zullen wij zomaar aanvaarden dat vliegende taxi’s ons straks luid zoemend om de oren vliegen? Nog andere vragen wachten op antwoorden. Zoals: hebben grote steden wel de ruimte voor dit soort vliegende taxi’s? En zal zo’n luchtritje voorbehoud­en zijn voor de happy few?

En vooral, hoe voorkom je dat toestellen neerstorte­n en op de grond bijkomende slachtoffe­rs maken? In Europa zullen toestellen wellicht moeten bewijzen dat ze zo veilig zijn dat zich per miljard vlieguren maximaal één catastrofa­al probleem mag voordoen. Dat is een pak strenger dan voor veel helikopter­s. De toekomst zal uitwijzen of de Chinese EH216-S daaraan zal kunnen voldoen.

 ?? © epa-efe ?? De tweezitter van Ehang.
© epa-efe De tweezitter van Ehang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium