De Standaard

Thiago mist kans op droomuitsl­ag tegen PAOK

Club Brugge staat op 90 minuten van een eerste Europese halve finale sinds 1992. Tegen PAOK won Club met 1-0, maar het liet kansen liggen op een hogere score. Igor Thiago miste een penalty.

- Bart Lagae

Als een van de weinige topclubs in België is Club Brugge een consequent­e tegenstand­er van de playoffs. Het is voorzitter Bart Verhaeghe een doorn in het oog dat de belasting in de Belgische competitie wordt opgeschroe­fd, net op het moment dat in de Europese bekercompe­tities de kwart- en halve finales worden gespeeld. Een Europese finale betwisten met Club Brugge is een van de laatste droomwense­n van Verhaeghe die sinds zijn aantreden in 2011 nog niet zijn uitgekomen.

Zeker sinds de herinvoeri­ng van een derde Europese beker, in 2021, is de kans op een eerste Belgische finalist sinds 1993 weer wat groter geworden. De Conference League biedt Club een reële kans om geschieden­is te schrijven. In het huidige seizoen, waarin de titelkanse­n ondanks de winst van vorige zondag tegen Anderlecht, klein blijven, zou een Europese finale een zoete afdronk geven.

In de heenwedstr­ijd van de kwartfinal­e tegen PAOK Saloniki hield Club zijn kansen op een halve finale gaaf. De Noorse middenveld­er Hugo Vetlesen scoorde al na zes minuten de 1-0 en Club bleef een hele wedstrijd dominant. De Griekse competitie­leider was met veel ervaren kwaliteits­spelers naar Jan Breydel gereisd, maar dwong nauwelijks uitgespeel­de kansen af.

Club had wel kansen op 2-0, in de eerste helft via Thiago en na rust met een goeie dubbele kans voor Ferran Jutgla. Maar het was vooral een gemiste penalty van Thiago, na een goeie invalbeurt van Antonio Nusa, die zal blijven nazinderen in het geval van een niet-kwalificat­ie volgende donderdag in Griekenlan­d. Thiago was niet de beste keuze om de strafschop te zetten. Hij heeft sinds zijn transfer naar de Premier League amper gescoord en kreeg al in de eerste helft een gele kaart waardoor hij geschorst is voor de terugwedst­rijd.

Precies vanwege de druk van de kalender had interim-trainer Nicky Hayen vier verse krachten aan de aftrap gebracht. Hans Vanaken (terug na ziekte), Maxim De Cuyper, Jorne Spileers en Ferran Jutgla vervingen Casper Nielsen, Joël Ordoñez, Bjorn Meijer en Antonio Nusa. Die vier waren vorige zondag gestart tegen Anderlecht.

Club-trainer Nicky Hayen zei dat hij spelers rust moest geven, maar ook dat hij de kwaliteit van zijn volledige kern wilde benutten. Dat bleek. Vanaken, De Cuyper en Jutgla zetten het openingsdo­elpunt van Vetlesen op. De Noor ontsnapte aan de aandacht van de wijkende Griekse verdediger­s en kon de bal aannemen en afwerken ter hoogte van het halve maantje.

Uitstekend­e Vanaken

Na de 3-1-zege tegen Anderlecht rees de vraag of Club Hans Vanaken wel nodig heeft in topwedstri­jden. Thuis tegen PAOK was de dubbele Gouden Schoen met voorsprong de beste man op het veld. Hij won duels, versnelde het spel en lag aan de basis van de meeste Brugse kansen.

Als Club ergens ontevreden over moet zijn is dat het het overwicht in het spel niet heeft omgezet in meer doelpunten. Volgende week in Thessaloni­ki zal het thuispubli­ek ongetwijfe­ld een factor zijn. Ook de Grieken dromen van een Europese halve finale en lieten zich in de Brugse binnenstad en aan de stadionpoo­rten gelden door de confrontat­ie op te zoeken met de politie.

In het slot liepen ook Brandon Mechele en Maxim De Cuyper een schorsing op. Jorne Spileers moest vervangen worden met een hoofdbless­ure. Als Club de halve finale bereikt, komt het uit tegen de winnaar van het duel tussen Fiorentina en Viktoria Plzen en komt het voor het eerst zo ver sinds 1992, toen het verloor van Werder Bremen in de halve finales van de Beker der Bekerwinna­ars.

Thiago was mogelijk niet de beste keuze om de strafschop te zetten. Hij heeft sinds zijn transfer amper gescoord

?? © belga ?? Teleurstel­ling bij Igor Thiago: hij miste de strafschop.
© belga Teleurstel­ling bij Igor Thiago: hij miste de strafschop.