De Standaard

Hoe kan Wout Van Aert nu de olympische tijdrit voorbereid­en?

Wout van Aert wilde de Giro gebruiken als opstap richting Olympische Spelen, maar die piste valt in het water. Welke opties heeft hij nu in zijn zoektocht naar olympische topconditi­e?

- Guy Van Den Langenberg­h

Wout van Aert (29) gaat niet naar de Ronde van Italië. Hij zal niet voldoende hersteld zijn van zijn zware val in Dwars Door Vlaanderen. In die Giro (4 tot 26 mei) mikte Van Aert vooral op ritwinst. Nadien zou hij zonder competitie toewerken naar de olympische tijdrit op 27 juli.

Die piste is niet meer mogelijk, dus is de Tour (29 juni- 21 juli) plots een optie. Van Aert wordt in de Giro immers vervangen door Christophe Laporte, die oorspronke­lijk de Tour zou rijden. Al is Wilco Kelderman, die zelf de Giro mist als gevolg van een sleutelbee­nbreuk, ook een zinvol alternatie­f.

Alleen weet niemand hoe het gesteld is met die andere pechvogel, Jonas Vingegaard. De Deen crashte vorige week tijdens de Ronde van het Baskenland, is intussen geopereerd aan zijn gebroken sleutelbee­n maar liep bij zijn val ook meerdere gebroken ribben en een klaplong op. De tweevoudig­e Tourwinnaa­r zou zich volgens de laatste berichten nog steeds in een Spaans ziekenhuis bevinden.

De Tour met of zonder Vingegaard is voor Visma-Lease a Bike een wereld van verschil. Als de Deen moet passen, kan Van Aert zich volledig focussen op ritwinst en de Olympische Spelen. Voortijdig de Tour verlaten – wat hij vorig jaar al deed voor de geboorte van zijn zoon Jerome – zou dan minder als een ongemak ervaren worden.

Als Vingegaard zou passen voor de Tour, dan zou Van Aert zich daar kunnen focussen op ritwinst en de Spelen

Dauphiné of Zwitserlan­d?

Van Aert zou ook kunnen opteren voor een aanloop via het Critérium du Dauphiné (2 tot 9 juni) of de Ronde van Zwitserlan­d (9 tot 16 juni), twee rittenweds­trijden van een week die ideaal zijn om de conditie aan te scherpen.

Het parcours van de Ronde van Zwitserlan­d is nog niet vrijgegeve­n, maar doorgaans staan er twee tijdritten op het programma. En er zijn ook twee etappes gepland in de regio van Zürich – waar later op het seizoen het WK plaatsvind­t. In de Dauphiné is etappe vier dan weer een individuel­e tijdrit van 34 kilometer over een geaccident­eerd parcours. Ideaal als test richting de olympische tijdrit. Het grote voordeel van deze rittenkoer­sen is dat

Van Aert dan voldoende tijd over heeft om te finetunen richting zijn olympische missie van 27 juli.

Er is nog een derde piste mogelijk, eentje met nauwelijks competitie en heel gerichte trainingsb­lokken. Zinvolle alternatie­ven als de Baloise Belgium Tour (12 tot 16 juni) of de Ronde van Slovenië (ook 12 tot 16 juni) staan wel niet op het programma van VismaLease a Bike. Wel de Ster ZLM Tour, van 5 tot 9 juni. Die start met een individuel­e tijdrit. Met Olav Kooij als sprinter hoeft Van Aert zich bovendien niet te mengen in de veelal risicovoll­e aankomsten. Tussendoor is er op 20 juni ook het BK tijdrijden in Binche.

De meest alternatie­ve voorbereid­ing zou er eentje zijn zonder competitie, maar die kans lijkt eerder klein.

 ?? ??
 ?? © getty ?? Wout van Aert in de Tour van 2023. Komt hij dit jaar toch terug?
© getty Wout van Aert in de Tour van 2023. Komt hij dit jaar toch terug?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium