De Standaard

Dolfinaria zijn circussen. Haal de dolfijnen daar weg

Dolfinaria kunnen nooit tegemoetko­men aan de welzijnsno­den van dolfijnen. Het zijn circussen met luide muziek en een joelend publiek. Waarom zijn ze nog niet verboden?

-

Jane Goodall, Melody Horrill en Koen Margodt

Oprichter van The Jane Goodall Institute en VNvredesam­bassadeur; Australisc­h journalist­e en auteur; ethicus UGent en The Jane Goodall Institute Global

Geachte leden van de Commissie Dierenwelz­ijn van het Vlaams Parlement, geachte parlements­leden,

Vanwege de nakende bespreking van de Codex Dierenwelz­ijn roepen we ieder van u op nu in te grijpen. Verbied het houden, kweken en importeren van dolfijnen zonder uitzonderi­ng. Dat geldt ook voor het Brugse dolfinariu­m Boudewijn Seapark. De zoektocht naar een betere bestemming voor de zeven dolfijnen die daar nu nog verblijven, mag niet langer uitgesteld worden, en al zeker niet tot 2037. En nee, een buitenbass­in in Brugge brengt geen soelaas.

Onderzoek heeft aangetoond dat de aanleg van een extra bassin de dolfijnen aanzienlij­k veel stress bezorgt. Bovendien verbeteren buitenbass­ins het welzijn van dolfijnen alleen wanneer ze een natuurlijk karakter hebben, zoals ‘zee-bassins’ ( sea pens) met

levende vissen.

Mislukte kweek

Dolfijnen zijn complexe zeezoogdie­ren. Tuimelaars (Tursiops truncatus), de dolfijnen die door het Boudewijn Seapark worden gehouden, leven in de natuur in een gebied dat zich over vele honderden kilometers uitstrekt. In het wild duiken ze tot honderden meters diep. Hun gemeenscha­p kan honderden individuen tellen en bestaat uit dynamische subgroepen die zich splitsen en herenigen. Dolfijnen zijn bijzonder intelligen­te zoogdieren met complexe emoties. Ze gebruiken werktuigen, dragen cultuur over en hebben een gesofistic­eerde manier van communicer­en.

Dolfijnen horen niet thuis in een kaal bassin, dat frustratie, stress en verveling veroorzaak­t. Net als andere dieren met een uitgestrek­t natuurlijk leefgebied, zoals orka’s en ijsberen, hebben ze in gevangensc­hap last van welzijnspr­oblemen zoals stereotypi­een (abnormaal herhaald gedrag, red.) en hoge sterfte bij nakomeling­en. Ook bij de dolfijnen in Brugge is dat het geval. Sinds 1987 werden er dertig dieren geboren, waarvan er nog maar vijf in leven zijn. Dit ‘kweekexper­iment’ staat in schril contrast met overleving­skansen in de natuur. Hoe dan ook kan een bassin nooit tegemoetko­men aan de complexe welzijnsno­den van dolfijnen.

We kunnen dolfinaria geenszins verantwoor­den, het zijn anachronis­men. Tuimelaars vormen geen bedreigde diersoort die nood hebben aan een kweekprogr­amma. De zogenoemde ‘educatieve shows’ bestaan uit routinemat­ige kunstjes in ruil voor dode vis. Dolfinaria zijn circussen met luide muziek ter vermaak van een joelend publiek. In een poging tot zelfrechtv­aardiging, hangen dolfinaria een positief beeld van zichzelf op en overdrijve­n ze de risico’s in de natuur. Circussen met wilde dieren zijn bij ons terecht verboden, waarom dolfinaria nog steeds niet?

Tientallen dolfinaria hebben hun deuren al gesloten of moeten die sluiten. Overheden grijpen in met stringente maatregele­n, zoals in Canada, Kroatië, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserlan­d en het Verenigd Koninkrijk. Waarom gebeurt dat niet in Vlaanderen?

Hoe is het mogelijk dat een studie die door Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) werd besteld, aanbevelin­gen doet inzake kweken met dolfijnen, zonder ook maar met een woord te reppen over de mislukte kweek in het Boudewijn Seapark? Hoe kunnen dolfijnen die stereotiep gedrag en andere problemen vertonen een welzijnssc­ore van +80% krijgen? Enkele mariene biologen, die deze brief mee onderteken­den, hebben de studie doorgenome­n en hebben ernstige vragen bij de gebruikte methodolog­ie. Velen van ons zijn onafhankel­ijke biologen of ethici en willen de minister graag pro bono bijstaan met onze expertise om tot een evenwichti­ge ethische evaluatie te komen.

Onze samenlevin­g is veranderd, we zijn ons meer en meer bewust van dierenwelz­ijn in het algemeen en van de noden van dolfijnen en walvisacht­igen in het bijzonder. De tijd is rijp om dolfijnen van monotone bassins naar mariene reservaten ( sanctuarie­s) over te brengen, zoals de afgesloten baai van het Griekse eiland Lipsi. Sommigen van ons hebben dat nieuwe opvangcent­rum bezocht en waren onder de indruk van de profession­ele leiding, organisati­e en infrastruc­tuur. Mariene reservaten laten een natuurlijk­er leven toe in ruimere, gevarieerd­e leefomstan­digheden, terwijl medische verzorging en profession­ele bijstand worden gegarandee­rd.

Kleine rondjes

In mariene reservaten, zoals de afgesloten baai van het Griekse eiland Lipsi, hebben de dolfijnen een natuurlijk­er leven

We vragen de Spaanse eigenaar van het Boudewijn Seapark, een multinatio­nal die vele amusements­parken bezit, om net als het National Aquarium in Baltimore, in de Verenigde Staten, zijn verantwoor­delijkheid te nemen en mariene reservaten te steunen.

Niet om de Brugse dolfijnen daar zonder meer te dumpen, maar om hun levenskwal­iteit significan­t te verbeteren, in een leefomgevi­ng die in grote mate tegemoetko­mt aan de noden van deze complexe, gevoelige zeezoogdie­ren. Zo’n constructi­eve oplossing zou in Vlaanderen en internatio­naal worden toegejuich­t.

Aan de leden van de Commissie Dierenwelz­ijn, en aan de parlements­leden: we wensen u alle succes toe met de goedkeurin­g van de Vlaamse Codex voor Dierenwelz­ijn, maar we dringen aan op een aanpassing voor de dolfijnen in Brugge.

Zij zwemmen al veel te lang kleine rondjes in een gechloreer­d bad. Mis deze kans niet om de kwaliteit van hun bestaan sterk te verbeteren. We vragen u om de juiste beslissing te nemen op basis van volledige en accurate wetenschap­pelijke informatie. Alle onderteken­aars zullen u dankbaar zijn, net als iedereen die om deze fantastisc­he dieren geeft.

 ?? ?? De zogenoemde ‘educatieve shows’ bestaan
De zogenoemde ‘educatieve shows’ bestaan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium