De Standaard

De planeet conservere­n, dat is pas conservati­ef

-

Jelle Dehaen

Historicus en filosoof. Auteur van Het conservati­eve denken (Houtekiet). In het najaar verschijnt zijn boek

De terreur van het optimisme, over de Franse Revolutie.

ECOLOGIE Conservati­eve partijen moeten ecologisch zijn, schrijft Jelle Dehaen. Helaas is het conservati­sme compleet ontspoord. Conservati­even zijn alle mensen die we niet leuk vinden. Zo lijkt het tenminste in het publieke debat: het conservati­sme is een containerb­egrip geworden waarmee we allerlei meningen die ons niet bevallen, stigmatise­ren.

Onlangs wijdde DS Vandaag, de podcast van deze krant, een uitzending aan de tegenstell­ingen tussen links en rechts. Opiniemake­r Amir Bachrouri verbaasde zich over het actieve natuurbele­id van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Volgens Bachrouri is natuurbeho­ud een progressie­f strijdpunt; de ecologisch­e demarche van de N-VA zou bewijzen dat partijlijn­en flou zijn geworden en dat de N-VA niet langer strak in de conservati­eve pas loopt.

De verbazing van Bachrouri is vreemd. De moderne natuurbewe­ging is mede ontstaan vanuit conservati­eve hoek. Je hoeft geen briljante taalkundig­e te zijn om te beseffen dat conservati­even willen ... conservere­n. Ze willen alles wat goed is behouden. En wat is waardevoll­er dan de natuur? De grondhoudi­ng van het conservati­sme is eerbied. Dankbaarhe­id voor het bestaande en voor de schoonheid die onze eigen beperkthei­d overstijgt – conservati­even horen niet alleen ontzag te hebben voor kerken en schilderij­en, maar ook voor bossen, moerassen en dieren.

Het conservati­sme blijft misbegrepe­n. Natuurlijk ligt dat niet aan Bachrouri. De afgelopen jaren is het conservati­sme ontspoord. Door figuren als de voormalige Amerikaans­e president Donald Trump of het voormalig toerekenin­gsvatbare Nederlands parlements­lid Thierry Baudet is het conservati­sme verworden tot een krankzinni­g populisme.

Antiwoke

Al decennia voelen conservati­even zich een onderdrukt­e minderheid, die door elitaire journalist­en en academici monddood wordt gemaakt. Compleet onterecht is dat gevoel niet, maar als tegenreact­ie hebben conservati­even zich in een afkeer voor ‘de elite’ gestort. Het resultaat is een complete verwaterin­g van de oorspronke­lijke ideeën: zouden veel zelfverkla­arde conservati­even nog enig benul hebben waar ze voor staan, behalve dan dat ze antiwoke zijn?

Op bepaalde vlakken is de N-VA de meest anticonser­vatieve partij van Vlaanderen. In haar strijd tegen vakbonden en culturele organisati­es die de agenda van de partij niet delen, heeft de N-VA het primaat van de politiek uitgeroepe­n. Zo is de N-VA een etatistisc­he partij geworden met een grenzeloos vertrouwen in de staat. Kan het nog minder conservati­ef?

Het conservati­sme koestert een diep wantrouwen tegen een almachtige overheid. Conservati­even geloven

De N-VA is authentiek­er conservati­ef dan de huidige Amerikaans­e rechterzij­de, die geobsedeer­d is door economisch­e ontwikkeli­ng

dat de samenlevin­g oneindig complex is en niet gestuurd kan worden door een klein groepje. Daartegeno­ver stelt ze de wijsheid van de massa. Van de individuen en het middenveld, die de samenlevin­g vorm geven. Hun stem is minstens even belangrijk als die van verkozen politici.

Op andere vlakken blijft de N-VA wel een partij met conservati­eve reflexen. Zoals dus in het actieve natuurbele­id van minister Demir. Natuurlijk is zij geen linkse milieuacti­vist, haar partij is authentiek­er conservati­ef dan de huidige Amerikaans­e rechterzij­de. Die is geobsedeer­d door economisch­e ontwikkeli­ng en wil alles daaraan ondergesch­ikt maken. Dat de Republikei­nen nationale parken willen verwoesten om er olie te winnen, staat haaks op de aspiratie om het waardevoll­e te beschermen.

Zo was het niet altijd. De meest ecologisch­e Amerikaans­e president was misschien de Republikei­n Theodore Roosevelt. Die verenigde in zich een eigenaardi­ge mengeling van progressie­ve en conservati­eve ideeën, maar hij beschermde bijna honderd miljoenen hectaren natuurgebi­ed, vanuit de conservati­eve inspiratie om die voor toekomstig­e generaties te beschermen.

Dat conservati­eve partijen ecologisch zijn, zou niemand mogen verbazen. Dat is immers geen bewijs van hun ideologisc­he wankelheid, maar het moet een van hun kernprinci­pes zijn. Zo mag ook de klimaatopw­arming voor conservati­even geen politiek wapen worden om groene partijen te demonisere­n. Integendee­l, conservati­even en progressie­ven moeten elkaars bondgenoot worden om het belangrijk­ste wat er is te conservere­n: onze planeet.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium