De Standaard

Demir kan de elektricit­eitsprijs makkelijk doen zakken

Minister Demir speelt een gevaarlijk spelletje met haar “furieuze” reactie op het voorstel van de Vreg om de elektricit­eitsprijze­n te verhogen voor netinveste­ringen, vindt Angelos Koutsis. Maar de Vreg zelf slaat de bal mis als het om de gasfactuur gaat.

-

Angelos Koutsis

Woordvoerd­er en beleidsexp­ert energie bij Bond Beter Leefmilieu.

Vorige week presenteer­de de Vlaamse energiereg­ulator Vreg zijn voorstel voor de energietar­ieven voor de periode 2025-2028. De conclusie: de elektricit­eitsfactuu­r zal stijgen met 82 euro per jaar voor een modaal gezin, omdat het elektricit­eitsnet versterkt moet worden voor de energietra­nsitie.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) reageerde “furieus” op dat voorstel. “Dit is compleet onaanvaard­baar”, zei ze. “Wie wil nog investeren in de klimaattra­nsitie als de factuur almaar blijft stijgen?”

Dat is pure politieke profilerin­g van Demir, en een gevaarlijk spelletje dat voor de zoveelste keer het draagvlak voor de energietra­nsitie onderuitha­alt. Demir weet zeer goed dat het elektrisch net versterkt moet worden. Als dat niet gebeurt, wordt Vlaanderen onaantrekk­elijk voor investerin­gen in hernieuwba­re energie en industrie.

Nederlands doemscenar­io

Om te weten in welk scenario Vlaanderen dan zou terechtkom­en, heb je geen glazen bol nodig. Je kunt gewoon naar onze noorderbur­en kijken. In twee Nederlands­e provincies mogen nieuwe bedrijven niet meer aansluiten op het elektricit­eitsnet, omdat het vol zit. Dat zet natuurlijk een rem op de economisch­e ontwikkeli­ng.

Bovendien leiden investerin­gen in hernieuwba­re energie juist tot een daling van de elektricit­eitsprijs, omdat de veel duurdere gas- en kerncentra­les dan minder moeten draaien. Demirs reactie doet dan ook de vraag rijzen of de N-VA-slogan “Voor Vlaamse welvaart” alleen van toepassing is op de maanden voor de verkiezing­en.

Ook de Vreg slaat de bal mis: behalve de nodige stijging van de elektricit­eitstariev­en stelt de regulator ook een daling van de gasnettari­even met 21 euro per jaar voor. Dat is simpelweg een verkeerd prijssigna­al.

Vlaanderen kampt al jaren met een kunstmatig scheve prijsverho­uding tussen elektricit­eit en gas, door tal van verborgen lasten op de elektricit­eitsfactuu­r. Zo kosten de Vlaamse groenestro­om- en warmtekrac­htcertific­aten een gemiddeld huishouden ongeveer 160 euro per jaar. Mede daardoor is België, samen met Duitsland, het enige land in de EU waar warmtepomp­en zelfs met premies niet kunnen concurrere­n met fossiele verwarming, ook al verbruiken ze gemiddeld vier keer minder energie. Ook de businessca­se voor elektrisch­e wagens en de elektrific­atie van industrie lijden onder de scheve verhouding. Dat werkt contraprod­uctief.

De ruimte die er was voor een tariefverl­aging had de Vreg beter gebruikt om de gasinfrast­ructuur versneld af te schrijven, want tegen 2050 zal het gasverbrui­k drastisch dalen, en grote delen van het net zijn boekhoudku­ndig nog niet afbetaald. Als we dat negeren, zadelen we de Vlaming tegen 2050 op met 2,2 miljard euro aan onafgeschr­even gasinfrast­ructuur. Nochtans gaven de federale collega’s van de Creg het goede voorbeeld door gastransmi­ssie-infrastruc­tuur wel versneld af te schrijven tegen 2050.

Loze beloftes?

Vlaamse gezinnen en bedrijven zijn meer gediend met een nuchter langetermi­jnbeleid dan bij electorale praat. De Vlaamse regering kan zich beter bezighoude­n met de Vreg aanmanen om de gasinfrast­ructuur versneld af te schrijven én met de nakoming van de volgende belofte uit het regeerakko­ord: “Groei van hernieuwba­re energie en verdere afbouw van het certificat­enoverscho­t realiseren, zonder dat de elektricit­eitsfactuu­r stijgt.”

Het toeval wil dat de federale regering vorige week een uitzonderi­ng op het ‘non bis in idem’-beginsel goedkeurde. Concreet betekent dat dat Vlaanderen nu de certificat­en uit de elektricit­eitsfactuu­r kan halen en de kosten kan afbetalen via een belasting op fossiele brandstoff­en (gas, stookolie, diesel en benzine). Met zo’n taxshift kan Vlaanderen twee vliegen in één klap slaan: de prijsverho­uding tussen elektricit­eit en gas corrigeren en de groei van hernieuwba­re energie bevorderen, zonder dat de elektricit­eitsfactuu­r stijgt.

De partijwijz­er van de campagne Ik Verdien Meer toont dat – in theorie – alle politieke partijen voorstande­rs zijn van die maatregel. Minister Demir, zet u de theorie even om in de praktijk voor Vlaamse welvaart?

Is de N-VA-slogan “Voor Vlaamse welvaart” alleen van toepassing op de maanden voor de verkiezing­en?

 ?? © Marc Herremans ?? “Demir weet zeer goed dat het elektrisch net versterkt moet worden.”
© Marc Herremans “Demir weet zeer goed dat het elektrisch net versterkt moet worden.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium