De Standaard

Brief van de dag Meer hypocriete politici, graag

-

Wie heeft zich nog niet afgevraagd hoe Donald Trump vier strafklach­ten voor 91 vermeende misdrijven combineert met een comfortabe­le peilingsvo­orsprong op president Joe Biden? De schandalen glijden van de Republikei­n af als water van een eend en het zit er dik in dat hij straks weer zijn intrek neemt in het Witte Huis. Hoe word je als politicus onaantastb­aar?

Verkiezing­en zijn niet heel anders dan marketingc­ampagnes, verkiesbar­en worden aan de man gebracht als een stel concurrere­nde producten. Voor principiël­e kandidaten is dat een uitdaging, want je moet enig opportunis­me aan de dag leggen om verkoopbaa­r te zijn, maar als je té verkoopbaa­r bent, raak je je authentici­teit kwijt.

De Engelse politicolo­og David Runciman beschrijft hoe Trump dat probleem overstijgt. Trump is 100 procent verkoopbaa­r – daarin ligt net zijn authentici­teit. Hij schreef boeken als The art of the deal en schept vaak op over zijn vastgoedim­perium en zakelijk vernuft; Trump maakt er geen geheim van een praatjesma­ker en een bluffer te zijn. Hij is er trots op. Zo kan hij liegen en bedriegen zonder aan authentici­teit in te boeten, en schandaal na schandaal overleven.

Een principiël­e politicus heeft die luxe niet. Wanneer die betrapt wordt op een leugen, een morele inconsiste­ntie, dan is dat hypocriet. Wanneer de voorzitter van een partij die inclusie en multicultu­ralisme uitdraagt zich denigreren­d uitlaat over de Roma, zijn we verontwaar­digd over de partijgren­zen heen. Is het niet straf dat we zo iemand na enkele maanden rehabilite­ren? Ja, tenminste als hypocrisie de ultieme politieke zonde is.

En zo lijkt het wel: toen Ecolo-covoorzits­ter Rajae Maouane op autoloze zondag een taxi nam van Molenbeek naar de RTLstudio, werd ze tot in de internatio­nale pers verketterd. Hypocrisie is een vrij banale zonde, iedereen maakt er zich weleens schuldig aan, maar de politieke hypocriet wordt steevast naar de schandpaal verwezen. Terecht?

De perfect consistent­e politicus bestaat, en hij heet Donald Trump. Maar als we in plaats van een ontspoorde personencu­ltus kiezen voor een partijpoli­tiek gestoeld op verlichte beginselen, zijn inconsiste­nte politici onvermijde­lijk. Misschien is het goed dat er in België politici bestaan die de klimaatcri­sis willen afwenden en toch af en toe in een taxi stappen. Het zou mooi zijn als ze altijd met de bakfiets rondreden, leefden in een uit kreupelhou­t opgetrokke­n energieneu­trale tiny house en nooit een in plastic verpakte sandwich kochten. Maar als dat de standaard is, wil niemand nog het land besturen.

Ik zou ook liever zien dat politici die inclusivit­eit en multicultu­ralisme verdedigen, geen ranzigheid beginnen te spuien wanneer ze te diep in het glas hebben gekeken. Maar als het alternatie­f is dat er in de

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium