De Standaard

Procureurs vechten schorsing na gesjoemel magistrate­nexamen aan

- Cedric Lagast, Marc Klifman

JUSTITIE Twee procureurs die in opspraak kwamen omdat hun kinderen op voorhand de vragen van het magistrate­nexamen kregen, vechten hun schorsing aan – ondanks de aanwijzing­en dat ze gesjoemeld hebben.

De twee West-Vlaamse magistrate­n spanden woensdag een rechtszaak aan voor de tuchtrecht­bank in hoger beroep in Brussel. Normaal gezien is zo’n tuchtzaak openbaar, maar op vraag van de magistrate­n in kwestie werden de dossiers achter gesloten deuren behandeld. Hun advocaten wilden de afgelopen dagen geen commentaar kwijt.

Beide magistrate­n hebben een vooraansta­ande functie binnen justitie als afdelingsp­rocureur bij het West-Vlaamse parket. Ze zetelen ook in het directieco­mité. Vorige maand werden ze drie maanden geschorst door de WestVlaams­e procureur des Konings, in afwachting van verder onderzoek. Dat gebeurde nadat de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) op zondag 3 maart bekendgema­akt had dat er fraude ontdekt was bij het examen strafrecht dat de raad organiseer­t. Juristen die magistraat of rechter willen worden, moeten slagen voor dat examen. De Gentse advocaat-generaal C.B., die in de jury zat, had aan de HRJ opgebiecht dat hij de examenvrag­en vooraf had doorgespee­ld aan de zoon van een bevriende magistraat, de WestVlaams­e afdelingsp­rocureur Y.S.V. uit Brugge.

Raadsheer-onderzoeke­r

Niet alleen C.B. werd geschorst wegens schending van het beroepsgeh­eim, maar ook Y.S.V., de vader van de kandidaat. Ook zijn moeder, die rechter is in Ieper, werd op non-actief gezet. Op 20 maart werd ook de Ieperse magistraat J.L. geschorst. Ook zijn dochter had aan het bewuste examen deelgenome­n. Justitie vermoedt dat ook zij de vragen doorgespee­ld kreeg via haar vader.

De twee afdelingsp­rocureurs vragen nu om hun schorsing ongedaan te maken. De tuchtrecht­bank houdt haar beslissing in beraad. Als het hof de schorsing ongedaan maakt, dan mogen de twee niet alleen opnieuw aan de slag als procureur binnen het parket West-Vlaanderen, ze krijgen dan ook hun titel én functie terug als afdelingsp­rocureur. Ze zijn met een koninklijk besluit benoemd. Voor Y.S.B. is die benoeming nog twee jaar geldig, voor J.L. is dat één jaar.

Binnen het West-Vlaamse parket wordt ontstemd gereageerd op die mogelijkhe­id. Dat een omstreden magistraat opnieuw een leidinggev­ende functie zou krijgen, ligt bij veel mensen moeilijk. De advocaat van C.B. liet trouwens weten dat zijn cliënt de schorsing niet aanvecht. Ondertusse­n voert het Brusselse parket-generaal verder onderzoek naar de fraude bij het magistrate­nexamen. “Er is een raadsheer-onderzoeke­r gelast”, klinkt het. Naast het strafrecht­elijke onderzoek riskeren de twee een tuchtstraf die kan variëren van een blaam over een schorsing tot één jaar of een terugzette­n in graad tot ontslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium