De Standaard

Vivaldi laat volgende regering harde noten na

- Lieven Sioen

Als in Nederland de zorgvraag aan het huidige ritme van 2,9 procent per jaar blijft toenemen, dan werkt in 2060 een op de drie werknemers in de zorgsector. Dat is een hallucinan­t en volstrekt onmogelijk cijfer, tenzij Nederland zijn andere economisch­e sectoren leeg wil zuigen. En in België oogt de prognose nog somberder, waarschuwt de Gentse econoom Johan Albrecht in een nieuw boek. Geld en handen om die groeiende zorgnood op te vangen, zijn er eenvoudigw­eg niet.

CM-voorzitter Luc Van Gorp sprak dan weer van een nakende “zorgcrash”. Smakeloze metaforen (“berg vlees”) en de gevaarlijk­e koppeling van de betaalbaar­heid van de zorg met het ethische vraagstuk van een voltooid leven deden zijn boodschap de mist ingaan: willen we onze toegankeli­jke en kwaliteits­volle gezondheid­szorg behouden, dan dringen zich fundamente­le hervorming­en op.

De volgende regering heeft er meteen een zware opdracht bij. Die komt boven op de grote werven die Vivaldi onafgewerk­t of zelfs onbegonnen heeft laten liggen.

Want dat is in essentie de evaluatie die de krant van de regering-De Croo maakt: al bij al uitstekend­e crisismana­gers, maar de ideologisc­he gespletenh­eid maakte haar niet bij machte om de hervorming­en voor de toekomst voor te bereiden. Goede ministers konden stenen verleggen binnen het eigen vakgebied. Maar de werven waarvoor een eendrachti­g akkoord tussen zeven partijen nodig waren, baarden een muis of raakten niet van de grond. De pensioenhe­rvorming kost meer dan ze heeft bespaard en wordt door Europa mogelijk te licht bevonden om alle relancefon­dsen vrij te geven. De fiscale hervorming werd van meet af aan getorpedee­rd. En het gulle geld voor crisisbele­id sloeg een diep gat in de overheidsf­inanciën.

Daar kan een volgende regering lessen uit trekken. Te beginnen met de vaststelli­ng dat grote hervorming­en niet worden voorbereid met mooie intenties in een regeerakko­ord, en al helemaal niet in een bonte coalitie van zeven partijen. Harde noten moeten op voorhand worden gekraakt, tijdens de regeringso­nderhandel­ingen.

De volgende bestuurspl­oeg is er zich best ook goed van bewust dat hervormen nu moet rijmen op saneren. Er is geen geld meer om compromiss­en te smeren. Dat zullen de kiezers voelen. Dat is meteen een derde les. Noodzakeli­jk beleid dat niet eendrachti­g wordt gecommunic­eerd, slaat elk draagvlak weg. De reportage bij de bewoners die de Ventilusli­jn boven hun hoofd krijgen, weliswaar een Vlaamse beslissing maar illustrati­ef voor de vertrouwen­sbreuk tussen Dorp- en Wetstraat, is op dat vlak ontluister­end. Vivaldi laat geen puinhoop na. Maar de regering heeft de opdracht voor haar opvolger zeker niet makkelijke­r gemaakt.

Voor grote hervorming­en volstaan geen mooie intenties in het regeerakko­ord

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium