De Standaard

En plots verschenen Russische militairen op BabyTv

Door “interferen­tie” op een tv-satelliet was op de zender BabyTV twee keer kort een pro-Russische videoclip te zien, ook in ons land. Wie daarvoor verantwoor­delijk is, blijft onduidelij­k. De zender zelf zegt dat de bron in Rusland zat.

- Nikolas Vanhecke en Stijn Cools

“Je zag de Russische president Poetin, de Russische vlag … Ik vroeg me af: wat is dit?” Michael Domenech Verontrust­e ouder

Op donderdag 28 maart, rond twintig over twaalf ’s middags, verscheen plots een paar seconden een lichtgrijs beeld in plaats van de gewone uitzending van BabyTV. Meteen daarna volgde een close-up van de Russische propaganda­zanger Oleg Gazmanov en begon zijn gezang: “Zo is het altijd geweest in Rusland/ hoe hoger de druk, hoe sterker het beton./ En wanneer de natie een dreiging tegemoet gaat/ wordt het Moederland als een monoliet./ Vandaag, net zoals in vroegere tijden/ wordt het staal van het Moederland weer getemperd/ in de haard van de overwinnin­g!”

Voor de doorsneeki­jker van BabyTV zal de Russische tekst van Gazmanovs hit ‘Vooruit, Rusland’ moeilijk te begrijpen zijn geweest. De zender, die eigendom is van The WaltDisney­Companyeni­ndiverse landen beschikbaa­r is, richt zich op kinderen onder de drie jaar. Maar de beeldtaal bij ‘Vooruit, Rusland’ contrastee­rde zo sterk met de kleurrijke wereld van de gewone programma’s, dat snel duidelijk werd dat iets niet pluis was. Naast Gazmanov begonnen soldaten te marcheren, meteen daarop volgden beelden van het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorl­og, met oprukkende tanks en vernielde nazibanier­en. Daarop volgden shots van modern Russisch wapentuig, nog altijd begeleid door de pompende muziek van het nummer en Gazmanovs enthousias­te gezang.

De beelden op BabyTV waren afkomstig uit de officiële videoclip van ‘Vooruit, Rusland’. Die 28ste maart verstoorde­n ze twee keer de gewone uitzending. De eerste keer was om 12.18 uur en was het zeer kort, slechts 22 seconden. Even later, om 12.25 uur, duurde de verstoring een dikke drie minuten, vernam De Standaard bij BabyTV. “Wij bevestigen dat de uitzending van kanalen die worden uitgezonde­n via Eutelsat (een Franse satellietp­rovider die actief is in heel Europa, red.), waaronder BabyTV, op die dag door een externe bron werd onderbroke­n”, zegt een woordvoerd­er van de zender. “Elk land waar BabyTV via Eutelsat wordt gedistribu­eerd, was hierdoor getroffen, inclusief België.”

Tip van ouder

Telecombed­rijf Telenet, dat gebruikmaa­kt van het signaal van Eutelsat, leidt uit technische rapporten van die dag af dat er “onregelmat­igheden” waren. “De ontvangst van dat signaal gebeurt geëncrypte­erd, en dus beveiligd”, meldt woordvoerd­er Bart Boone. “Maar als de hacking daarvoor al gebeurt – aan de bron, vooraleer de zender naar ons wordt doorgestuu­rd – kunnen wij dit niet verhelpen. De enige optie is de zender op zwart te plaatsen zodra we op de hoogte zijn van problemen of onregelmat­igheden. Wij hebben tot dusver hierover geen klachten van klanten ontvangen.”De Nederlands­e media nu.nl en NOS berichtten het eerst over de storing nadat een ouder nu.nl had getipt. “Je zag de Russische president Poetin, de Russische vlag, animaties van een brug en de kaart van Rusland”, vertelde Michael Domenech aan nu.nl. “Ik vroeg me af: wat is dit? We hebben vervolgens heen en weer gezapt. Het bleek echt op BabyTV uitgezonde­n te worden.”

Rode Plein

Het ‘gat’ waarlangs de uitzending werd overgenome­n, situeerde zich bij satellietp­rovider Eutelsat. “We hebben interferen­tie op de radiofrequ­entie door een externe bron vastgestel­d”, bevestigt Eutelsatwo­ordvoerste­r Joanna Darlington. “Er was een tijdelijke impact op sommige videodiens­ten. Een klein aantal klanten die inhoud in Europa distribuer­en, is getroffen door deze interferen­tie.”

Ook andere zenders die gebruikmak­en van Eutelsat, zouden dus verstoord zijn. Dat maakt het weinig waarschijn­lijk dat de daders bewust BabyTV viseerden. Maar doordat de melding over die zender ging, wordt het effect van de aanval wel groter: het laatste wat je op een peuterzend­er verwacht, is een Russisch nationalis­tisch lied.

Volgens BabyTV werd vastgestel­d dat het verstorend­e signaal afkomstig was uit Rusland. Door de keuze van de inhoud die werd uitgezonde­n, is dat aannemelij­k. Oleg Gazmanov heeft van patriottis­che popnummers zijn handelsmer­k gemaakt. In juni bracht hij ‘Vooruit, Rusland’ ook voor een volgestroo­md Rode Plein. Dat was ter gelegenhei­d van de nationale feestdag van Rusland. In verhouding tot andere incidenten zijn de gevolgen van de verstoring van BabyTV relatief beperkt, al is de methode wel bijzonder. Een inbraak op een tv-satelliet gaat vrij ver en geeft opnieuw aan hoe kwetsbaar de informatie­systemen in Europa kunnen zijn.

 ?? ?? Eerst oogde alles normaal op BabyTv, maar dan verscheen plots de clip van Oleg Gazmanov, inclusief beelden van Russische militairen en nationalis­tische tekst.
Eerst oogde alles normaal op BabyTv, maar dan verscheen plots de clip van Oleg Gazmanov, inclusief beelden van Russische militairen en nationalis­tische tekst.
 ?? ??
 ?? © epa ?? Oleg Gazmanov werd in 2012 gedecoreer­d door president Poetin.
© epa Oleg Gazmanov werd in 2012 gedecoreer­d door president Poetin.
 ?? ??
 ?? © nos ??
© nos

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium