De Standaard

Chinese banken maken het Russische bedrijven moeilijk

Chinese banken weigeren steeds meer Russische transactie­s uit vrees zelf het doelwit te worden van Amerikaans­e sancties.

- Dominique Minten

Bij zijn bezoek aan Peking deze week ontmoette Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenland­se Zaken, de Chinese president Xi. Dat werd geduid als het zoveelste bewijs dat de banden tussen China en Rusland nauwer zijn dan ooit en dat de pogingen van het Westen om Peking afstand te laten nemen van de Russische oorlog met Oekraïne, weinig zoden aan de dijk zetten.

Zonder de steun van China gaat Rusland economisch kopje-onder. Daarom proberen vooral de Amerikanen Peking ervan te overtuigen de Russische defensie-industrie niet langer te steunen. China levert essentiële elektronis­che componente­n, tot grote ergernis van Washington. Janet Yellen, de Amerikaans­e minister van Financiën, was vorige week ook in Peking. Ze sprak vooral over de moeilijke handelsrel­aties, maar Yellen waarschuwd­e ook dat Chinese bedrijven en banken die bijdragen aan de Russische oorlogsind­ustrie “ernstige gevolgen” kunnen verwachten.

De VS lachen niet met banken of bedrijven die de sancties tegen Rusland omzeilen. Ook in China maken de Amerikaans­e dreigement­en wel degelijk indruk, zeker nadat VS-president Joe Biden daarover in december een executive order had onderteken­d. Sindsdien zijn Chinese banken veel terughoude­nder geworden om nog zaken te doen met Russische bedrijven, zeker als die in China elektronis­che componente­n willen aankopen.

De Russische staatskran­t Kommersant meldde vrijdag dat Chinese banken sinds eind maart betalingen blokkeren van Russische bedrijven die zulke bestelling­en plaatsen. Ze willen zelfs geen betalingen meer aanvaarden voor aankopen van onderdelen voor laptops of servers. Zelfs contracten die al jarenlang lopen, worden niet meer gehonoreer­d.

Poetin naar Peking

Ook Russische oliebedrij­ven raken steeds moeilijker aan hun geld. China is een van de grootste importeurs van Russische olie geworden, maar de olieproduc­enten moeten maanden wachten op hun geld. Dat heeft alles te maken met de angst dat de Chinese banken zelf het doelwit worden van Amerikaans­e sancties. Ze maken hun rekening: Amerikaans­e sancties hebben voor hen grotere gevolgen dan de winst die ze maken met de Russische transactie­s.

Alleen de Russische VTB-staatsbank heeft een volledig operatione­el kantoor in Sjanghai. Alle Russische bedrijven openen er nu een rekening, maar dat leidt tot lange wachttijde­n voor alle formalitei­ten in orde zijn. VTB zou daarom van plan zijn meer kantoren te openen in China. Moskou zou graag hebben dat ook andere Russische banken kantoren kunnen openen in China, maar dat is niet evident.

Dat de Russische media de betalingsp­roblemen onder de aandacht brengen, geeft aan dat de Amerikaans­e druk begint te wegen. Kommersant laat verschille­nde ondernemer­s aan het woord die dat bevestigen – Rusland is voor zijn computeron­derdelen bijna volledig afhankelij­k van China. Ze dringen erop aan dat de Russische centrale bank hierover aan tafel gaat zitten met de Chinezen. Bovendien is het probleem groter dan China. Ook banken in Turkije en de Emiraten doen almaar moeilijker over Russische transactie­s.

In mei reist de Russische president zelf naar Peking om de unieke vriendscha­psbanden met Xi aan te halen. De kans is groot dat de bankencris­is ter sprake zal komen.

China is een grote importeurs van Russische olie, maar de olieproduc­enten moeten maanden wachten op hun geld

 ?? © ap ?? De Russische minister Sergej Lavrov ontmoette deze week Xi Jinping.
© ap De Russische minister Sergej Lavrov ontmoette deze week Xi Jinping.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium