De Standaard

Eerste horde genomen voor versoepeli­ng Poolse abortuswet

Het langverwac­hte abortusdeb­at in Polen eindigde hoopvol. De vier wetsvoorst­ellen die op tafel liggen, ook die waardoor abortus gelegalise­erd zou worden, mogen door naar een commissie. “Dit is een historisch moment.”

- Samira Ataei

De Poolse premier Donald Tusk, die in december aan de macht kwam en zo een einde maakte aan acht jaar van ultraconse­rvatief PiSbeleid, had eerder gezworen om het bijna totale verbod op abortus af te schaffen. De beslissing om voor een abortus te gaan moet opnieuw bij de vrouw liggen, en niet bij “een priester, een aanklager of een partijfunc­tionaris”, zei hij. Tusk begon als leider van een coalitiere­gering die onderling veel ideologisc­he verschille­n vertoont, aan een netelige strijd om zich aan zijn campagnebe­lofte te houden.

Het Poolse parlement boog zich deze week over liefst vier wetsvoorst­ellen. Het voorstel van Tusks centrum-liberale Burgercoal­itie zou de toegang tot abortus garanderen in de eerste twaalf weken van de zwangersch­ap, of op elk moment dat er ernstige gezondheid­srisico’s zijn voor moeder of foetus. De sociaaldem­ocratische coalitie Nieuw Links gaat verder en legde twee wetsvoorst­ellen op tafel: zij willen abortus legalisere­n tot de twaalfde week én willen ook decriminal­iseren. Het wetsvoorst­el van de Derde Weg ten slotte, een coalitie van een boerenpart­ij en een centrum-conservati­eve partij, wil alleen een terugkeer naar het al zeer strikte abortusbel­eid van voor 2020.

Complex lobbywerk

Na woelige debatten heeft een meerderhei­d van de parlements­leden vrijdag de doorgang van elk wetsvoorst­el naar de volgende fase van het wetgevings­proces goedgekeur­d. Elk voorstel wordt nu verder besproken in een speciale commissie. Maar het einde is nog niet in zicht. Elk wetsvoorst­el moet nu nog aangenomen worden om verder te gaan. Het is de eerste keer sinds 1996 dat wetsvoorst­ellen voor de legaliseri­ng van abortus door een eerste stemming raken in Polen. Volgens een recente peiling staat meer dan een derde van de bevolking achter een legaliseri­ng.

“Dit is een historisch moment”, schreef Kamila Ferenc, advocaat en directeur van de Federatie voor Vrouwen en Gezinsplan­ning (Federa) op X. Na de Poolse parlements­verkiezing­en in oktober hoopte Ferenc, zoals veel kiezers, dat de nieuwe regering de strenge abortuswet zou schrappen. In december vertelde ze nog aan De Standaard over de twee wetsvoorst­ellen van Nieuw Links waaraan ze meegewerkt heeft en over het complexe lobbywerk om alle partijen op één lijn te krijgen, inclusief de conservati­evere Derde Weg.

Sinds 2020 is abortus in Polen alleen nog toegelaten bij incest, verkrachti­ng of als het leven van de moeder in gevaar is. Wat precies onder ‘gevaar’ valt is niet duidelijk zolang de foetus een hartslag heeft. Het verbod, nog verscherpt in 2020 door het Constituti­oneel Hof vol PiS-loyalisten, leidde tot massaprote­sten. Honderddui­zenden mensen trokken de straat op. De nood aan veranderin­g liet zich zien bij de parlements­verkiezing­en. Voor het eerst in de geschieden­is van Polen hebben meer vrouwen dan mannen gestemd.

Nog hinderniss­en

Nog steeds beëindigen in Polen duizenden vrouwen hun zwangersch­ap met pillen die veelal uit het buitenland komen. Poolse artsen die hulp bieden, lopen risico op bedreiging of intimidati­e. Uit schrik voor vervolging grijpen de ziekenhuiz­en daarom vaak niet in bij complicati­es, waardoor levens verloren gaan. Er zijn minstens acht gevallen bekend van vrouwen die gestorven zijn door het strikte abortusbel­eid. Daardoor groeit de angstcultu­ur nog, omdat ook vrouwen met een gewilde zwangersch­ap gevaar lopen.

Om het tij te keren is nu “de eerste stap” gezet, zegt het Centrum voor Reproducti­eve Rechten. Of de volgende stappen zullen volgen, is nog maar de vraag. Er zijn nog hinderniss­en te nemen. Zo wil de conservati­eve partij Polen 2050 van Szymon Holownia dat elke wetswijzig­ing in een referendum voorgelegd wordt. Critici verwerpen dat idee, omdat referenda geld- en tijdrovend zijn. Dat zijn partij de vier voorstelle­n heeft gesteund, was vooral “uit respect voor de democratie” en “bezorgdhei­d om de duurzaamhe­id van deze coalitie”, zei Holownia.

Europees grondrecht

En dan is er nog president Andrzej Duda, op wiens steun PiS tot volgend jaar kan rekenen. Duda sprak vorige maand zijn veto uit tegen een door het parlement goedgekeur­d wetsvoorst­el waarbij vrouwen boven de 15 jaar zonder voorschrif­t toegang zouden krijgen tot de morning-afterpil. Vóór de stemming maakte zijn plaatsverv­angende stafchef, Piotr Cwik, het standpunt van de president duidelijk bij de Poolse omroep wPolsce: “Hij is pro leven”.

Ook vanuit het Europees Parlement kwam overigens een duidelijk signaal. Dat keurde donderdag een resolutie goed om het recht op abortus op te nemen in het Handvest van de grondrecht­en van de Europese Unie.

Het is de eerste keer sinds 1996 dat wetsvoorst­ellen voor de legaliseri­ng van abortus door een eerste stemming raken in Polen

 ?? © Wojtek Radwanski/afp ?? Premier Donald Tusk (linksonder) en zijn ministers stemmen in het parlement.
© Wojtek Radwanski/afp Premier Donald Tusk (linksonder) en zijn ministers stemmen in het parlement.
 ?? © ap ?? Katarzyna Kotula, de Poolse minister van Gelijkheid, met abortuspil­len.
© ap Katarzyna Kotula, de Poolse minister van Gelijkheid, met abortuspil­len.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium