De Standaard

Voor het eerst kochten Belgen meer elektrisch­e wagens dan brandstofm­otoren

Voor het eerst zijn er in België meer geëlektrif­iceerde auto’s verkocht dan traditione­le wagens. Een gevolg van de fiscale maatregele­n ter vergroenin­g van het bedrijfswa­genpark.

- Ruben Mooijman

De auto’s met een elektromot­or aan boord waren in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor een marktaande­el van 52,8 procent. Dat laat Febiac weten, de federatie van autoconstr­ucteurs. Het gaat om zowel hybride voertuigen als 100 procent elektrisch­e. De auto’s met alleen een verbrandin­gsmotor strandden op een marktaande­el van 47,2 procent. Het aandeel van de stekkeraut­o’s komt uit op 43,4 procent. Dat komt doordat er ook hybride wagens zijn met zelfoplade­nde batterijen.

Het aantal inschrijvi­ngen van auto’s met elektrisch­e aandrijvin­g “groeit razendsnel”, merkt Febiac op. In 2021 waren ze nog goed voor minder dan een kwart van de markt. Vooral de 100 procent elektrisch­e auto’s ( battery electric vehicles of bev’s) maken een snelle opmars door. In 2021 viel 5,9 procent van de nieuw ingeschrev­en auto’s in die categorie, de afgelopen drie maanden was dat 23 procent. Benzineaut­o’s zijn goed voor 40,9 procent van de markt, diesel voor 5,5 procent.

Het meest ingeschrev­en model in Vlaanderen in het eerste kwartaal 2024 is dan ook een volledig elektrisch model: de Tesla Model Y. De Volvo XC40 staat op plaats 2, gevolgd door de BMW X1. In het Waalse Gewest was de Dacia Sandero het populairst­e model, in het Brusselse Gewest was dat de Volvo XC40.

Effect premie

Dat de opmars van de elektrisch­e auto’s vooral de bedrijfswa­gens betreft, is te zien aan de opdeling per gewest. De stijging doet zich uitsluiten­d voor in Vlaanderen en Brussel. In Wallonië, waar de salariswag­en veel minder is ingeburger­d, is sprake van een status quo.

Vlaanderen heeft de elektrisch­e auto voor particulie­ren wel aantrekkel­ijk gemaakt met een premiestel­sel: aan nieuwe wagens draagt de overheid 5.000 euro bij.

De effecten daarvan zijn zichtbaar in de verkoopcij­fers. De inschrijvi­ngen van elektrisch­e auto’s door Vlaamse particulie­ren lagen de afgelopen drie maanden 150,4 procent hoger dan twaalf maanden eerder. Toch blijft het succes bij de particulie­re koper al bij al beperkt. Het ging om 3.808 wagens, tegenover 1.521 vorig jaar. Dat is 2,8 procent van de 135.140 wagens die er in het eerste kwartaal werden ingeschrev­en.

De Belgische markt blijft sterk gericht op bedrijfswa­gens. Ondernemin­gen schreven 60,2 procent van de nieuwe wagens in. Dat aandeel is iets lager dan vorig jaar.

 ?? © Jimmy Kets ?? Het aandeel elektrisch­e auto’s is vooral groot onder de bedrijfswa­gens.
© Jimmy Kets Het aandeel elektrisch­e auto’s is vooral groot onder de bedrijfswa­gens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium