De Standaard

Hightech criminalit­eit dwingt politie hervorming terug te draaien

Terwijl criminelen hun terrein verbreedde­n, schrapte de federale politie juist centrale diensten met een brede blik. Dat wordt nu rechtgezet.

- Nikolas Vanhecke

Zware criminelen en de Belgische speurders die hen moeten bestrijden, hebben de afgelopen tien jaar een omgekeerde beweging gemaakt. Terwijl drugsgangs­ters en wapenhande­laars hun actieterre­in vergrootte­n, verdwenen bij de Federale Gerechteli­jke Politie de afdelingen die net de ‘breedbeeld­visie’ moeten ontwikkele­n.

De politieher­vorming van 2014, die een optimalisa­tie werd genoemd, snoeide drastisch in het aantal directeurs­functies bij de federale politie. De bedoeling was de provincial­e afdelingen te versterken en zo meer volk in het veld te krijgen.

Op zich was dat geen slecht principe. De politie had wel erg veel directeurs. Maar door die hervorming is ook veel overzicht verloren gegaan. “We voelen de gevolgen van die maatregele­n”, zegt Laurent Blondiau, de directeur-generaal ad interim van de Federale Gerechteli­jke Politie (FGP), in een gesprek met De Standaard. “Nu proberen we die gevolgen op te lossen.”

Blind voor evoluties

Eén van de gevolgen was blindheid voor criminele evoluties. Wie pleegt welke feiten? Waar, en met welke modus operandi? Welke wapens gebruiken ze daarbij? Duiken die in andere dossiers op? Komen dezelfde verdachten in beeld bij verschille­nde feiten? Is er een verband tussen slachtoffe­rs? Een ‘observator­ium voor criminele organisati­es’ brengt dat soort elementen allemaal samen. Zo ontstaat opnieuw, na jaren afwezighei­d, een breder en beter beeld van de georganise­erde criminalit­eit.

Dat observator­ium kwam er in 2021, niet toevallig het jaar waarin ook de zaak-Sky ECC losbarstte. Onder leiding van Belgische politie en gerecht werd toen een zwaarbevei­ligd communicat­iesysteem van de onderwerel­d blootgeleg­d. Het was een opmerkelij­ke doorbraak in de bestrijdin­g van criminalit­eit, die in België al tot 587 (verrijkte) strafdossi­ers heeft geleid. Drie jaar later blijft de vraag wel of de FGP opgewassen is tegen al die terabytes aan data.

“Sky was ook voor ons een revelatie”, zegt Blondiau. “Over de grootte van criminele organisati­es in ons land, hun activiteit­en en het geweld dat ermee gepaard gaat, het patrimoniu­m dat ze ermee kunnen verwerven.”

“Maar het heeft ons ook verplicht om dossiers anders op te bouwen. In een klassiek onderzoek is er eerst een crimineel feit, waarna we op zoek gaan naar bewijzen en een dader. Nu hebben we allerlei data die zeker een criminele inhoud hebben, maar we weten niet aan welke feiten we ze kunnen linken, of aan welke mensen. We vertrekken van de gegevens, van de inlichting­en, die we moeten analyseren, classifice­ren en aan elkaar linken.”

Acht jaar onderzoek

De FGP noemt het ‘intelligen­ce led policing’: door bestaande software te combineren met zelf ontwikkeld­e zoekfuncti­es ontginnen speurders de data. Dan bepalen ze wat daarmee moet gebeuren. Een deel gaat naar het buitenland, info die relevant is voor Belgische onderzoeke­n wordt uiteraard hier behandeld.

Nieuw is ook dat alle dossiers een cijfer krijgen dat slaat op de ernst ervan. “Dat is een les die we hebben getrokken uit het Skydossier”, zegt Blondiau. “We stelden voordien al prioriteit­en, maar dat onderzoek heeft ons geconfront­eerd met zo’n berg gegevens dat we die aanpak hebben opgevoerd. We zijn verplicht onze capaciteit, en zeker de technische en ICT-middelen, te richten op de grote zaken. De dossiers zijn, technologi­sch gezien, ook alleen maar complexer geworden. Financiële onderzoeke­n kunnen tot acht jaar in beslag nemen.”

Voor die manier van werken is de FGP al jaren op zoek naar dataanalis­ten en andere IT-profielen.

“Een klassiek onderzoek vertrekt van een crimineel feit. Nu hebben we data, die we dan aan feiten linken” Laurent Blondiau Directeur-generaal ad interim Federale Gerechteli­jke Politie

 ?? © Jimmy Kets ?? Laurent Blondiau: “Sky ECC heeft ons verplicht dossiers anders op te bouwen.”
© Jimmy Kets Laurent Blondiau: “Sky ECC heeft ons verplicht dossiers anders op te bouwen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium