De Standaard

De juriste liep verloren in de politiek

-

Voormalig CD&V-voorzitter Joachim Coens loodste de onverkozen advocate Annelies Verlinden als wit konijn in de regering. Ze was ooit een high potential bij de CD&V-jongeren, maar koos daarna al snel voor een bloeiende carrière in de advocatuur. Bij haar intrede op het allerhoogs­te politieke niveau moest ze duidelijk wennen aan de toppolitie­k. Op veiligheid­sdossiers liet ze zich de kaas van het brood eten door minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD). Ze was natuurlijk zelf geen vicepremie­r, dat maakte het veel moeilijker om door te wegen.

Ze stootte op de limieten van de bestuurlij­ke lasagne bij de aanpak van de zware overstromi­ngen in Wallonië. Zelf klaagde ze nadien meermaals over de lijken die ze in de kast vond na de passage van N-VA-minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon, zoals de afbouw van de civiele beschermin­g. Ze kreeg uiteindeli­jk wel extra budget voor politie, brandweer en civiele beschermin­g, maar dat greep ze niet aan voor grote hervorming­en.

Aan de juridische werkijver lag het niet. In coronatijd slaagde ze erin om de pandemiewe­t rond te krijgen. Met de wet rond bestuurlij­ke handhaving gaf ze de lokale besturen meer slagkracht in de strijd tegen criminalit­eit.

Gaandeweg probeerde ze zich op te werpen als gedegen crisismana­ger, maar een duidelijke toekomstvi­sie bleef achterwege. Haar extra bevoegdhed­en ‘Institutio­nele Hervorming­en’ en ‘Democratis­che vernieuwin­g”, twee paradepaar­djes van Coens, werden zelfs een complete miskleun. Van democratis­che vernieuwin­g is amper sprake en de voorbereid­ing op een nieuwe staatsherv­orming draaide helemaal in de soep. Haar grondwetsp­ecialist stapte zelfs op uit frustratie.

Verlinden voelde zich vaak onbegrepen en miskend. Uiteindeli­jk omarmde ze dan maar voluit haar imago als outsider in een harde politieke wereld. Ze pakt nu voluit uit met “vrouwelijk leiderscha­p”, eerder dan met concrete verwezenli­jken.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium