De Standaard

Een moderne wind door Justitie, overschadu­wd door incidenten

-

Met veel dadendrang gingen Van Quickenbor­ne en Van Tigchelt tekeer op justitie. De verwezenli­jkingen zijn talrijk, de uitschuive­rs des te vervelende­r.

Hoeveel ministers hebben een tagline voor hun beleid? Bij Vincent Van Quickenbor­ne was die er vanaf dag één: “Slimmer, menselijke­r, straffer”, inclusief een logootje en de stempel ‘Team Justitie’. Dat team koos nergens voor het status quo en creëerde een moderne dynamiek in de vele

kamers die Justitie telt, daarbij geholpen door extra budget.

Het lijstje met verwezenli­jkingen is lang en zeer divers. Binnen Justitie is een digitale transforma­tie bezig. De parketten zijn uitgebreid, reclame door de goksector is aan banden gelegd, de trajectcon­troles op de snelwegen liggen constant aan. Het strafrecht kreeg een bijzonder grondige update. De Staatsveil­igheid is praktisch verdubbeld in omvang. Olivier Vandecaste­ele is weer thuis en ‘Dikke Nordin’ zit in een Belgische cel. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

Een belangrijk­e maatregel die er nog onder Van Quickenbor­ne kwam, was de uitvoering van de kortere straffen. Vanuit de principes van de rechtsstaa­t is dat een mijlpaal, in de praktijk van de al jarenlang overvolle gevangenis­sen leidde het tot bijkomende druk. De dupe daarvan zijn cipiers en gedetineer­den, met als tragisch culminatie­punt een dagenlange foltering in de Antwerpse gevangenis, afgelopen maart. De maatschapp­elijke verontwaar­diging over dat zware incident leek niet door te dringen bij Paul Van Tigchelt, die Van Quickenbor­ne opvolgde na de aanslag in oktober door de Tunesiër Lassoued, waarbij twee Zweedse voetbalsup­porters omkwamen. Toen bleek dat op het Brusselse parket al maandenlan­g een uitleverin­gsverzoek van Tunesië lag te vergelen, stapte Van Quickenbor­ne op. Als voormalig kabinetsad­viseur moest Van Tigchelt vooral de lijn verderzett­en, inhoudelij­k maar ook verbaal. Want ‘Team Justitie’ was naast een legistieke ook een communicat­iemachine. Ook in het parlement stonden Van Tigchelt en Van Quickenbor­ne verbaal sterk, daarbij geruggenst­eund door een solide en goed geïnformee­rd kabinet.

Het parcours na bijna vier jaar mag gezien worden. Het maakt het voor Van Quickenbor­ne extra zuur dat zijn extracurri­culaire activiteit­en hun schaduw werpen. Het mannen-in-witte-broekenfee­st waarbij tegen een combi werd geplast of zijn deelname aan een feestje waar hij coronamaat­regelen overtrad: het zijn

zaken die meer kunnen blijven hangen dan de hervorming­en.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium