De Standaard

De stem van de zelfstandi­gen, de boeren en vooral van zijn voorzitter

-

David Clarinval kent de problemen waarmee ondernemer­s en boeren geconfront­eerd worden. In de regering was hij vooral de spreekbuis van zijn partij.

Voor Clarinval geen taxshift, maar een taxcut. Hij was voor het volle pond dé MR-stem in de regering. Die blauwe houding toonde zich ook in de manier waarop hij bijna wekelijks botste met minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) in de coronaperi­ode. Hij bewaakte de liberale lijn die Open VLD, met de premier in huis, al sneller moest lossen in debatten. Rond kernenergi­e volgde hij rigoureus de lijn van zijn voorzitter, Georges-Louis Bouchez, wat hem in conflict bracht met de groenen. En tot slot verhinderd­e Clarinval ook dat de fiscale hervorming meer dan een plan werd, daarbij zwaaiend met de beperkte ambitie van het regeerakko­ord. Het deed hem botsen met Vincent Van Peteghem (CD&V).

Toch speelde Clarinval het steeds correct, de stormram van Bouchez ook voldoende buiten de kern houdend. Met Clarinval geen vechtpolit­iek op straat of op sociale media.

Tijdens en na de coronaperi­ode mocht Clarinval een pak geld uitgeven om bedrijven en zelfstandi­gen overeind te houden. Crisis-overbruggi­ngsrecht en zelfs dubbel overbruggi­ngsrecht voor wie helemaal moest sluiten, versoepeli­ngen voor de vennootsch­apsbijdrag­en ... Maatregele­n die hij in 2022, met de energiecri­sis, een tweede ronde liet lopen. Hij kon hogere minimumpen­sioenen voor zelfstandi­gen bewerkstel­ligen, een betere regeling rond rouwverlof en langer ouderschap­sverlof. Maar een grote indrukwekk­ende hervorming zat er niet in.

De deblokkeri­ng van de export van varkensvle­es naar China noemde hij “een grote overwinnin­g voor onze boeren”. Hij spande zich in voor weinig zichtbare, maar voor de boeren belangrijk­e maatregele­n, zoals de aanpassing van de registrati­eplicht bij pachtgrond­en. Toch duurde het tot de recente boerenprot­esten voor er een werkgroep administra­tieve vereenvoud­iging kwam.

Samen met minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was hij verantwoor­delijk voor Institutio­nele Hervorming. Maar hun burgerbevr­aging was een mislukking en achteraf begroef Clarinval in het parlement de hele staatsherv­orming.

In tegenstell­ing tot veel van zijn Franstalig­e collega’s, doet Clarinval in interviews en directe contacten zijn best om Nederlands te spreken. Hij steekt zich ook niet weg wanneer het wringt. Al bij al nipt voldoende, maar dan ook echt nipt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium