De Standaard

De journalist­e die Franse jongeren een stem én hoop geeft

Vertel Salomé Saqué niet dat de jeugd lui, overgevoel­ig en navelstaar­derig is. Jongeren zijn ongerust, en daar hebben ze hun redenen voor. Met informatie als wapen tackelt de jonge journalist­e het generatiec­onflict.

- Jolien De Bouw

Ze was altijd de beste van de klas en stapelde de diploma’s op. Toch slaagde Salomé Saqué er als jonge journalist­e niet in de eindjes aan elkaar te knopen. Haar ouders begrepen het niet. Zelf zocht ze ook een verklaring en ze ging op zoek naar cijfers. Die vond ze en ze stond versteld: onzekere jobs zijn de norm geworden voor jongeren die de arbeidsmar­kt betreden. En dat is lang niet alles waar jongeren zich zorgen over maken. Ze schreef er een boek over, Sois jeune et tais-toi, waarvoor ze lange gesprekken voerde met jongeren. “Ik wil dat het boek voer is voor discussies tussen generaties die niet uitmonden in ‘In onze tijd, hé’ versus ‘Oké, boomer’”, zegt ze.

Cultureel centrum La Cité Miroir in Luik hangt aan de lippen van de 28-jarige Française. In eigen land is ze overal. Naast haar job als chef economie op de redactie van onlinemaga­zine Blast heeft ze rubrieken op radiozende­rs, duikt ze op in tv-debatten over klimaat, economie en feminisme. Samen met jonge collega’s als Paloma Moritz of Hugo Clément wordt ze ondergebra­cht in het hokje van ‘geëngageer­de journalist­en’. Hun manier van werken spreekt jongeren aan die de klassieke media steeds vaker links laten liggen.

In een druk becommenta­rieerde passage op Arte grinnikten haar oudere collegajou­rnalisten Etienne Gernelle (46), hoofdredac­teur van Le Point, en Jean Quatremer (65), correspond­ent in Brussel voor Libération, wanneer Saqué haar ongerusthe­id uitte over de gevolgen van de klimaatopw­arming voor haar generatie. Ze probeerde nog haar punt te maken, maar de heren naast haar lachten eroverheen. “Dat is tekenend”, vindt ze. Saqué benadrukt dat ze zich altijd baseert op feiten.

Neerbuigen­de klaagzange­n

In haar boek toont ze met cijfers, voorbeelde­n en studies dat haar generatie veel meer dan hun voorouders wordt getroffen door jobonzeker­heid. Ze hebben moeite om hun studies te financiere­n en maken de helft uit van de rijen aan de voedselban­k. Ze kunnen zich moeilijk een woning veroorlove­n. Ze lijden meer onder sociale ongelijkhe­id. “Vandaag wordt 60 procent van het vermogen geërfd. Begin jaren 70 was dat 35 procent. Je komt er niet meer door hard te werken alleen”, zegt ze. Het Luikse publiek knikt instemmend.

In de zaal zitten vooral jongeren, maar niet alleen. “Leuk dat hier verschille­nde generaties bij elkaar zitten”, zegt Saqué. “Het is niet omdat ik over jongeren praat dat ik me alleen tot hen richt.” In haar boek zet ze geen leeftijdsg­roepen tegen elkaar op. Want nee, ook vorige generaties groeiden niet op in een cocon. De babyboomer­s leefden in een tijd waarin de koopkracht veel lager was en de herinnerin­g aan oorlogen en de angst voor een kernoorlog de publieke opinie beheersten.

Maar haar generatie heeft óók goede redenen om angst te voelen. “Zij kregen terreuroef­eningen op de lagere school. Zij gaan de klimaatcri­sis langer en harder voelen. En sociale media wakkeren die angstgevoe­lens aan.” Toch worden die al te vaak weggewuifd en wordt de jeugd in zijn geheel verguisd, stelt Saqué. Ze haalt de bekende journalist Brice Couturier aan. Die verwijt de Franse jeugd in zijn boek Ok millennial­s! overgevoel­igheid en narcisme, “zonder dat hij ook maar één jongere sprak.” Of ze heeft het over filosoof Alain Finkielkra­ut, “volgens wie nazileider­s meer mededogen toonden dan de jeugd van tegenwoord­ig, die te dom is geworden door videospell­etjes”.

Er is een enorme tolerantie voor dat soort neerbuigen­de klaagzange­n over de jeugd, merkt Saqué op. “Jongeren mogen een boek lang gestigmati­seerd worden, zonder dat cijfers die clichés onderbouwe­n.” Dat heeft gevolgen. In 2011 onthulde een Ipsos-enquête dat de Fransen de jeugd van tegenwoord­ig egoïstisch (63%), lui (53%) en intolerant (53%) vinden.

“De oudere generatie neemt beslissing­en over het leven dat jongeren zullen hebben”, zegt Saqué. “We hebben in Frankrijk de jongste premier ooit (Gabriel Attal is 35, red.), maar ik heb zelden zo’n ouderwetse uitspraken gehoord: ‘Je breekt, je repareert. Je maakt vuil, je kuist het op. Je tart het gezag, we zullen je leren het te respectere­n’, zei die na rellen in de Parijse buitenwijk­en. Veel jongeren voelen zich politiek niet vertegenwo­ordigd en dat zie je in hun stemgedrag. Onthouding is de grootste partij, gevolgd door extreemlin­ks/groen en extreemrec­hts. Dat zijn duidelijk stemmen tegen het huidige systeem.”

Luisteren

Saqué wil niet horen dat jongeren het zich allemaal niet aantrekken. “Dat doen ze, maar ze zoeken andere manieren om de zaken te veranderen, als een soort DIY-politiek. Ze betogen volop, al gaat het over de pensioenen. De strijd tegen PFAS werd gevoerd door jonge activisten. Dat zijn korte acties, met snel succes.”

Heel Saqués optreden is een pleidooi om meer te luisteren. “Ik heb uren met jongeren gesproken voor mijn boek. Ze bedankten me, want ze hadden maar zelden zo’n luisterend oor gehad.” Wat kan jong en oud weer samenbreng­en, vraagt iemand in het publiek. “Fysieke contacten”, zegt ze resoluut. “Elkaar in ’t echt ontmoeten, want onlinecont­acten wekken haat. Op sociale media word ik dagelijks beledigd en bedreigd. Op straat werd ik de voorbije jaren maar twee keer beledigd. In het echte leven zijn mensen best aardig.”

“Wat moeten we doen om door te gaan, als het even niet meer gaat”, vraagt een jonge vrouw. “Hoop is de beste verdedigin­g”, antwoordt Saqué. “Ik rol me ook soms op in een bolletje na de zoveelste onheilspel­lende docu over het milieu.” Maar dan denkt ze aan het VN-klimaatrap­port, “dat zijn drieduizen­d pagina’s vol oplossinge­n”. Of ze kijkt naar interviews met Gisèle Halimi, Alexandria Ocasio-Cortez of Bruno Latour. “Mensen zien vechten voor een eerlijkere, duurzamere wereld is de beste manier om door te gaan.”

“Fysieke ontmoeting­en kunnen jong en oud samenbreng­en. Onlinecont­acten wekken haat, maar in het echte leven zijn mensen best aardig”

 ?? © Florent Moreau/maxppp ?? “Het is niet omdat ik over jongeren praat dat ik me alleen tot hen richt.”
© Florent Moreau/maxppp “Het is niet omdat ik over jongeren praat dat ik me alleen tot hen richt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium