De Standaard

Opgehemeld

-

De Jardines del Humaya, in de Mexicaanse staat Sinaloa, zijn niet zomaar een begraafpla­ats. Velen van de hier opgebaarde doden waren tijdens hun leven lid van het Sinaloakar­tel, vroeger geleid door de infame Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán. Hier rusten narco’s, en nu ze voor eeuwig ondergrond­s zijn, is discretie al helemaal geen vereiste meer.

Van mini-Taj Mahal tot fake Griekse tempel: veel van de laatste rustplaats­en zien er potsierlij­k uit. Er zijn mausolea met meerdere verdieping­en, sommige graven nemen meer oppervlakt­e in dan een gemiddeld huis in Mexico – de dood is niet altijd de grote gelijkmake­r. Overal zien we kruisen. Misschien moeten die vergiffeni­s aan de hemelpoort afdwingen?

De graftombes zijn van binnen al even luxueus als ze er van buiten uitzien. Vele hebben airconditi­oning, er is water en er is wifi. Alles voor het comfort van de nabestaand­en – en dan is er ook geen excuus meer om niet op bezoek te komen.

Overledene­n prijken met geweren op de foto, omgeven door teddyberen en tequila. Sommige mausolea zouden honderddui­zenden dollars hebben gekost. De Franse fotograaf Jeoffrey Guillemard bracht ze in beeld.

Er is kritiek op de ‘tuinen van Humaya’. Sommigen vinden dat de graven de narco’s verheerlij­ken. En waarom heeft de overheid de begraafpla­ats niet simpelweg gesloten? In Chili slaagde de regering er onlangs in verschille­nde van zulke narcograve­n te slopen. Maar in Sinaloa zitten de tentakels van de drugsbaron­nen overal, en blijven de graven de narco’s ook na hun dood ophemelen.

(kw, btj)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium